• Hem
  • /Så gör du ditt original i CMYK+

Så gör du ditt original i CMYK+

Guld, silver, vitt eller klarlack

Flyer i CMYK+

Tryck i lack

Lyft detaljer och få en exklusiv finish med hjälp av ett lager klarlack. Lacken printas alltid sist och blir ett överlager på trycksaken, kombinera gärna med guld och silver.

Flyer i CMYK+

Tryck i guld

Guld ger din trycksak ett lyxigt utseende. Ett guldsmycke kan med CMYK+ återge guldets naturliga glans.

Flyer i CMYK+

Tryck i silver

Få din trycksak att glittra med silver och sticka ut från mängden. Perfekt för dina exklusiva trycksaker som kräver lite extra uppmärksamhet.

Med CMYK+ kommer äntligen möjligheten att briljera med tryck i guld, silver och vitt – även i mycket små upplagor. Utöver de nya färgerna kan vi även erbjuda klarlack direkt i printern, vilket ger kortare ledtider än vid traditionell efterbehandling. Printvärlden når en milstolpe med dessa nya alternativ för att designa exklusiva trycksaker.

Så förbereder du ditt original i Adobe InDesign

CMYK+ bygger på lager, ett under, ett över och CMYK i mitten. Placeringen kan ändras fritt – men CMYK är alltid i mitten, klarlack och vitt måste alltid vara högst upp. Vi går igenom hur du förbereder ditt original i InDesign men det går bra att jobba likadant i Illustrator och Photoshop.

Börja med att göra nya lager för de effekter ni ska använda; Silver, Gold, Clear och White. Då blir det lättare för er att se var effekterna ligger genom att tända och släcka lager. Vi använder guld som ovanlager och silver som underlaget i det här exemplet.

Därefter görs nya färgrutor: Gold, Silver, Clear och White. Detta är för att våra tryckmaskiner ska veta när och var de ska printa dessa färger. Rätt stavning och versal första bokstav är viktigt.

Guld

Lägg till en ny färgruta, välj färgtyp Dekor och färgmodell PANTONE 871 C, byt sedan färgmodell till CMYK döp den till Gold.

Silver

Lägg till en ny färgruta, välj färgtyp Dekor och färgmodell PANTONE 877 C, byt sedan färgmodell till CMYK döp den till Silver.

Det vanligaste och enklaste elementen att lägga dessa effekter på är vektorillustrationer, texter och plattor. Du kan även göra toningar samt göra mixade färger med de andra CMYK färgerna. Detta gör du genom att göra en ”Ny färgruta med blandade tryckfärger”.

Vit

Lägg till en ny färgruta, välj färgtyp Dekor, färgmodell CMYK 0/0/0/0 och döp den till White.

Lack

Lägg till en ny färgruta, välj färgtyp Dekor, 100% magenta och döp den till Clear.

När det gäller Clear så är det viktigt att du har övertryck. Öppna fönstret Utdata/Attribut. Markera objektet och kryssa i Övertrycksfyllning.

Metallic

För att göra Metallic-effekter kan man kombinera CMYK med Gold eller Silver. Då lägger du Gold/Silver i det understa lagret och bilden i det översta. Markera bilden och högerklicka på den. Välj Effekter/Genomskinlighet. Kryssa i Multiplicera och välj den procent du vill ha.

multiplicera för att skapa metallic-effekt med CMYK+

Exportera som PDF inför tryck

Välj Högkvalitetsutskrift som Adobe PDF-förinställning under Allmänt. Viktigt att PDF-formatet är Acrobat 7 eller senare och att ”Skapa Acrobat-lager” är ikryssat för att lagren till CMYK+ ska aktiveras vid trycket.

Gå in på komprimering och välj att inte nedsampla färgbilder, gråtonsbilder eller monokroma bilder.

Under Märken och utfall sparar du ut din fil med skärmärken och 3 mm utfall och exportera. Klart!

Välj Högkvalitetsutskrift, Adobe 7, klicka i Skapa Acrobat-lager

Klicka i Nedsampla inte, komprimering JPEG och bildkvalitet Maximal

Klicka i Skärmärken och 3 mm utfall

Kontrollera din PDF

För att kontrollera att du har gjort rätt så öppnar du PDF-filen i Acrobat och går in på Tryckproduktion/Förhandsgranska utdata. Där ska Gold, Silver, Clear och White ligga som egna färger. Här kan du bocka ur färgerna för att se att effekterna blivit rätt. Det är också viktigt att tänka på i vilken ordning man vill att dessa effektfärger ska printas. White och Clear läggs alltid överst. Kontakta oss för rådgivning om i vilken ordning du vill ha effekterna.

Kontrollera att rätt färg finns i rätt lager under Tryckproduktion/Förhandsgranska utdata i din PDF

5 snabba om CMYK+

5 snabba om CMYK+

Guld

PMS 871 – dekor/CMYK – döp färgen till Gold

Silver

PMS 877 – dekor/CMYK – döp färgen till Silver

Vit

CMYK 0/0/0/0 – dekor/CMYK – döp färgen till White

Lack

100% magenta – klicka i övertrycksfyllning i utdata – döp färgen till Clear

Lagernamn

Gold, Silver, Clear och White. Clear och White lägg alltid överst

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.