• Hem
  • /Vilka vi är

Vilka vi är

Det finns många kopior. Men bara ett Arkitektkopia

En grafisk
pionjär sedan
år 1951!

Historiens vingslag

Det började med en tidningsannons – ”Arkitektkopia till salu”. Året var 1951. Skarabon Östen Grankvist och hans fru Inga tyckte det lät spännande och slog till, men först efter att Östen själv dubblerat priset på affären. Med kunden i fokus byggde de upp en verksamhet som på många vis blev grundbulten för att landet kunde växa. Det fanns alltid ett nytt bygge som behövde ritningar. Och fort skulle det gå. Ofta ryckte Östen själv ut, som vid bygget av Essingeleden i Stockholm 1967. Eftersom det var extremt bråttom med leveransen vinglade han själv ut på balkarna med ritningarna under armen. ”Ska det fram, så ska det fram” var hans respons på det vi idag kanske skulle kalla galenskap. Men det var galenskap med mycket hjärta och serviceanda.

 

Allt för kunden – och lite till

Båda ingredienserna har nämligen varit närvarande sedan dag ett. När Östen övertog Arkitektkopia flyttade han verksamheten till ett gammalt ölkafé på Brahegatan i Stockholm. Där dök det en dag in en sjöman som sin vana trogen ville ha en pilsner. Han satte sig ner och beställde, ovetandes om att ölkaféet inte fanns kvar. Eftersom sjömannen besatt viss pondus rent storleksmässigt gick Östen till närmaste affär och köpte en pilsner till honom. Denne uppskattade servicen och tackade med att ge 10 öre i dricks. Kanske var det där och då som Arkitektkopias kultur grundlades – ge kunden vad kunden vill ha.

kundmottagning i Bromma

Sedan starten 1951 har Arkitektkopia gjort en rejäl resa, bland annat genom sina förvärv av över 200 bolag. Detta har gjort att Arkitektkopia idag har branschens bredaste rikstäckning med etablering över hela Sverige.

Hederspris för sitt avtryck i bygg- och fastighetsbranschen

För så har det fortsatt. År 2005, efter över femtio år i branschen, blev Östen tilldelad Stockholms Byggnadsförenings hederspris för sina gärningar. Delar av motiveringen löd:

Östen Grankvists entreprenörskap, nyfikenhet och entusiasm har gjort att Arkitektkopia kunnat medverka i den teknik- och metodutveckling som givit byggbranschen bland annat overlayteknik, avancerad grafisk illustrationsteknik, projektdatabashantering och numera 3D-projektering. Under hans ledning har Arkitektkopia blivit det ledande företaget inom sitt område i sin bransch.

cykelbud 1951

Vi har budat ritningar sedan 1951 – och det gör vi än i dag.

Sedan starten 1951 har Arkitektkopia gjort en rejäl resa, bland annat genom sina förvärv av över 200 bolag. Detta har gjort att Arkitektkopia idag har branschens bredaste rikstäckning med etablering över hela Sverige.

Från Kaknästornet till Öresundsbron

Och nog har vi varit med om en häftig resa. Arkitektkopia har exempelvis varit delaktiga i några av Sveriges mest kända byggen:

  • Kaknästornet i Stockholm
  • Turning Torso i Malmö
  • Globen i Stockholm
  • Regionsjukhuset i Linköping
  • Kulturhuset i Stockholm
  • Polishuset i Stockholm
  • Arlandas nya inrikesterminal
  • Öresundsbron
  • Universeum och Världskulturmuseet i Göteborg

Ritningarna till dem alla levererades traditionsenligt med Arkitektkopias gula och svarta logotyp printad på paketen. Färgerna får vi tacka fotbollsvärlden för. De härstammar från Östens kärlek till fotbollslaget Elfsborg IF som han följt sedan barnsben.

 

Vill du veta mer?

Vi har gedigen erfarenhet av kundunika lösningar och antar ständigt nya utmaningar. Kontakta oss så berättar vi mer.

Vi hittar en lösning
Scandic monter