Ritningar

Printa, scanna, distribuera och kvalitetssäkra.
Ritningar har varit vår grej sedan 1951.

Beställ dina
ritningar via
Byggnet

Specialister på ritningar för byggföretag

I snart 70 år har vi försett landets ledande byggföretag med ritningar. Det är vi oändligt stolta över. Inget jobb är för litet, ingen utmaning för stor. Vi printar på olika material i alla olika storlekar, helt efter dina behov.

Slitstarka kvalitetsritningar

Det vi har lärt oss under årens lopp är att slitstarka ritningar är a och o. Sådana får du med materialet Tyvek. Det funkar som ett ypperligt alternativ till laminat, en efterbehandlingsmetod som länge varit mångas favorit. Tyvek är ett flexibelt material som med sin vikbarhet lämpar sig lika bra i ritningsrummet som i fickan på dig som bygger.

Vi erbjuder fler efterbehandlingar än bara laminering, bland annat vikning till A4:a, hålslagning med eller utan förstärkning samt montering.

Beställ genom Byggnet

Du gör enklast dina ritningsbeställningar i Byggnet.

Så gör du en ritningsbeställning

Har du inte tidigare lagt någon ritningsbeställning via Byggnet så har vi tagit fram en enkel PDF-manual som går igenom steg för steg hur du går till väga.

Filformat och leverans

För bäst resultat och kortast leveranstid rekommenderar vi att du skapar PDF-filer eller PLT-filer av dina CAD-ritningar. Självklart kan vi också skriva direkt från AutoCads filformat DWG men då behöver vi få information om utskriftsskala, utskriftsyta och linjetjocklekar samt även eventuella xref-sökvägar.

Kopiera och digitalisera

Men ibland behöver man bara ha en kopia. Det fixar vi också. Det spelar ingen roll om kopian ska göras svartvit eller i färg. Vi förminskar och förstorar också helt enligt dina önskemål. Skalberäkningen kan vara knepig, vi hjälper dig gärna. Vid kopiering av originalritningar kan du också välja att få dem digitaliserade. Det gör informationen sökbar med ett klick och minskar arkiveringsutrymmet. Läs mer om digitalisering och scanning.

Ritningsrum – tjänsten där vi tar helhetsansvaret för era ritningar

Vi har ett brett utbud av tjänster som på olika sätt hjälper er med hanteringen av dessa heliga dokument. Utöver att vi givetvis printar och kör ut dem vid behov kan vi även delta aktivt i ert byggprojekt. Med tjänsten Ritningsrum tar vi ett helhetsansvar för ritningarna och arbetar tätt med er direkt på plats, i er ritningsbod. Vår kunniga personal håller ritningarna uppdaterade och sorterade, tar bort gamla och printar nya löpande. Dessa sätts upp tillsammans med en ritningsförteckning. Du slipper därmed oroa dig för om ni har rätt version på galgen samt att du sparar både tid och pengar i längden. Kontakta oss så berättar vi mer.

Vädertåliga Tyvek

Tyvek är ett vädertåligt och slitstarkt material för bland annat ritningar

I en och samma produkt får du fördelarna från papper, plast och tyg. Tyvek är det självklara valet för dig som behöver ritningar som tåls att jobba med. Och stoppa i fickan.

Värdefull vikbarhet

Med en ritning i Tyvek får du en produkt som är helt anpassad för byggets alla utmaningar. Ritningen står emot vatten, går att torka av och kan rivas och slitas i av ivriga händer. Det vill säga precis som laminerade ritningar. Men! Eftersom Tyvek är vikbart och kan stoppas i fickan får du en smidighet som laminaten helt saknar. Då får du dessutom händerna fria till annat, och det brukar ju behövas. Tyvek funkar fint även för ritningar i färg vilket ökar tydligheten och läsbarheten. Att du dessutom kan skriva med en vanlig penna på materialet gör ju inte saken sämre direkt.

Håller hela bygget, återvinns vid behov bland plasten
Att bygga brukar ta sin lilla tid. Därför behövs ritningar som håller länge. Det får du med Tyvek. Materialet är tillverkat av tunna polyetylenfibrer som pressats samman under hög värme. Det fiffiga är att fibrerna är lagda åt alla möjliga håll och det gör att det inte kan rivas upp från en viss riktning. Om ritningen behöver kasseras droppar du den bara i plaståtervinningen.

Används inte bara inom byggbranschen
Tyvek har mängder av användningsområden. Idag används det exempelvis till medicinska förpackningar, kuvert, väskor och plånböcker. Materialet har även blivit väldigt populärt i olika typer av friluftssammanhang där det nyttjas till allt från orienteringskartor till vindskydd och sovsäckar.

Tyvek eller laminat?

Materialen delar många fördelar. Men. Tyvek är betydligt enklare att jobba med rent praktiskt tack vare att du kan vika det. Du får en flexibilitet som är svår att slå, en mer bärbar ritning som lämpar sig bättre när byggprojektet är i full gång. Det är dessutom det miljövänligare alternativet till laminat. Laminat kan dock vara bra ur arkiveringssynpunkt och ibland ha en fördel av sin stelhet men tar å andra sidan mer plats i ritningsskåpet när du kommer upp i volym.

Som en av de första leverantörerna med rikstäckande leverans av ritningar på Tyvek så vet vi vad vi snackar om.

Vill du ha en helhetslösning?

Vår helhetslösning hjälper dig med dina ritningar, hela vägen från planering och hantering till uppdatering, versions- och kvalitetskontroll – så att du kan fokusera på det du är bäst på.

Kontakta oss för mer info
Ritningshantering