ICC-profiler
Vi använder profiler som finns som standard i Adobe programvaror, men det går även att ladda ner dem längre ner på sidan.
De profiler vi använder är:
RGB: Adobe RGB (1998)
CMYK: Coated FOGRA39 (ISO 12647-2:2004)
Dekorfärger: Pantone (PMS) Solid Coated
Ladda ner våra ICC-profiler
För att installera ICC-profiler lägg dem i följande mapp:
PC: C:/Program ELLER Program (x86)/Common Files/Adobe/Color/Profiles/Recommended/
På en PC kan du även högerklicka på ICC-filen och välja installera.
MAC: Bibliotek/ApplicationSupport/Adobe/Color/Profiles/Recommended/
På Mac är mappen Bibliotek dold som standard. För att se mappen; öppna Gå-menyn och håll in option-knappen för att visa mappen Bibliotek.
Färginställningar
Genom att använda våra färginställningar när du lämnar ditt material till oss säkerställs korrekt färghantering av din trycksak vid tryck.
Tips! Använder du flera Adobe-program, ställ in dina färginställningar i Bridge. Via Bridge styr du över alla Adobe-programmens färginställningar och färgerna synkroniseras utifrån Bridge, då behöver du bara uppdatera dina inställningar en gång.
Du kan även ställa in färginställningarna direkt i Photoshop, Illustrator eller InDesign.
Ladda ner våra färginställningar
Lägg färginställningarna i nedanstående mappar
PC – C:\Document and Settings\[Användare]\Application Data\Adobe\Color\Profiles\Settings.
Mac – Bibliotek/ApplicationSupport/Adobe/Color/Settings
Glöm inte att uppdatera färginställningarna i Acrobat, för att få rätt simulering på färgerna. Så att det ser likadant ut i ditt arbetsprogram som i PDFen.
PDF-exportinställningar
För att kunna spara ut en tryckbar PDF gäller det att exportera ut PDFen med rätt inställningar. För att vi ska kunna skära rent dina trycksaker behöver vi märken att skära efter. Speciellt för trycksaker med utfallande bilder eller plattor. Vi rekommenderar 3 mm utfall på småformat (t ex visitkort, broschyrer) och 10 mm utfall på större format (t ex rollup, vepor). Genom att exportera dina trycksaker med våra PDF-exportinställningar (joboptions) är alla inställningar såsom skärmärken redan inställda.
Joboptions lägger du till via Adobe PDF-förinställningar i ditt Adobeprogram. I InDesign hittar du inställningarna under menyn Arkiv. I Illustrator och Photoshop hittar du det däremot under menyn Redigera. Läs in filerna nedan i PDF-förinställningarna för att använda dem när du skapar din PDF. Använd Arkitektkopia Utfall.joboptions för småformat och Arkitektkopia Utfall 10mm.joboptions för storformat.
Ladda ner våra PDF-exportinställningar
Hur skapar jag en tryckfärdig fil?
Vi ser gärna högupplösta PDF-filer och de kan vara gjorda i InDesign, Photoshop eller Illustrator. Alla teckensnitt och länkar behöver då bifogas. Om du har skapat ditt dokument i InDesign kan du använda packningsfunktionen – då kommer teckensnitt och länkade filer automatiskt med.
Upplösning
För ett bra resultat behöver dina bilder en pixeltäthet på 300 ppi upp till A2-format. Vill du ha en stor vepa kan du räkna med 100 ppi i skala 1:1.
Proportioner och mått
Se till att proportionerna är rätt: helst i skala 1:1/100 %. För Expo-produktion kan underlaget vara i 100 % eller 10 %. Du kan hämta färdiga Expo-mallar här. Lägg till skärmärken och 3 mm/10 mm utfall, det vill säga skärmån för dina bilder om de ligger ända ut till trycksakens kant. Om du vill att vi skär ut bilden i självhäftande folie behöver den vara vektoriserad eller gjord i banor. Vi rekommenderar inte lägre texthöjd än 20 mm.
När du anger formatet, det vill säga de mått du vill ha slutprodukten i, fyller du i bredd x höjd.
Grafik och färger
Vi vill ha logotyper och andra grafiska element som vektoriserade EPS-filer. Ange färgerna i Pantone-skalan (PMS). Om du använder CMYK får du gärna bifoga ett fysiskt färgprov för att vi ska kunna få färgen så korrekt som möjligt. Tänk på att folie inte finns i alla PMS-färger. Kontakta oss så hjälper vi dig att välja kulör från folieleverantörs färgskala.
Hur skapar jag ett original för CMYK+?
Läs vår guide för att lära dig hur du skapar en tryckfärdig fil för CMYK+.
Osäker på pappersformat?
Kika här för att se en lista på de vanligaste storlekarna på papper:
- A-format
- A-format special
- B-format
- C-format
- E-format
- G-format
- Kuvertformat
Konvertera ett Word-dokument till PDF-fil med inbäddade teckensnitt
För att bädda in teckensnitt i ditt Word-dokument går du till menyn Arkiv, klickar på Alternativ och väljer sedan Spara. Där kryssar du i Bädda in teckensnitt i filen samt Bädda endast in de tecken som används i det här dokumentet. Observera att du endast kan bädda in teckensnitt som du själv har på din dator. Om du har fått Word-filen från någon annan är det alltså den personen som behöver göra dessa ändringar.
När du konverterar ditt dokument till en PDF bör du ändra inställningarna för tryckkvalitet. Om du har Acrobat-tillägget installerat går du till fliken Acrobat i Word, klickar på Inställningar och väljer Tryckkvalitet istället för Standard.
Om du inte har Acrobat-tillägget
Du kan också klicka på Arkiv och sedan Skriv ut. I utskriftsrutan som visas väljer du Adobe PDF som skrivare. Klicka sedan på Skrivaregenskaper och bocka ur Använd endast systemteckensnitt; använd inte dokumentteckensnitt. I rullmenyn för Standardinställningar kan du välja Tryckkvalitet. Allra enklast är det om du laddar ner Arkitektkopias exportinställningar för din trycksak. Tryck här för att komma till nedladdningen.
Om du inte har teckensnittet som användes i dokumentet på din dator kommer dessa att ersättas med ett standardteckensnitt. Det du ser i PDF-filen är alltså det som kommer att tryckas – kontrollera därför att allt ser ut som du vill ha det.
Läs mer i vår akademi

Behåll färgen genom hela produktionskedjan
En färgrymd är egentligen tredimensionell men visualiseras oftast tvådimensionellt som här för att möjliggöra jämförelse mellan olika färgrymder.

Vad är en ICC-profil?
En ICC-profil, även kallad färgprofil, är en beskrivning av grundfärgerna som används i en enhet och är egentligen bara en...

Så undviker du pixliga bilder vid tryck
Bildens upplösning spelar stor roll, särskilt vid tryck. Genom att ha koll på betydelsen av DPI, PPI, LPI och megapixel...