Vad är en ICC-profil?

Vad är en ICC-profil?

En ICC-profil, även kallad färgprofil, är en beskrivning av grundfärgerna som används i en enhet och är egentligen bara en numerisk presentation av färgerna i en färgrymd. Den översätter färgerna till siffror och gör det möjligt för olika enheter att tolka information på liknande sätt.

Enkelt förklarat

Om du ber tio personer att peka på något blått kommer de förmodligen ge dig tio olika svar. För att undvika detta behövs en referens, något alla tio kan relatera till. Exempelvis Facebook-blått. Om du ber dem rikta fingret mot något som påminner om det kommer resultatet med hög sannolikhet att bli mycket mer likartat.

Det är alltså det som en ICC-profil gör. Den skapar referenspunkter. Blått i en skrivare är nästan på pricken samma blått i en annan när de använder samma ICC-profil. Profilens uppgift är att simulera trycket på din skärm så att du vet hur slutprodukten kommer att se ut i verkligheten.

Profilen är särskilt viktig vid tryck

Varje tryckeri har egna färgprofiler. Det är små filer med filändelserna .ICC eller .ICM. Genom att bädda in tryckeriets profil i en fil är du säker på att färgerna hänger med och tolkas rätt på tryckeriets tryckpressar. På så vis maxar du slutresultatet.

Om du har tryck på ingång till oss, glöm inte att ladda ner våra ICC-profiler.

Behöver du hjälp med kommunikation som ger effekt? Arkitektkopia är en rådgivande partner inom tryckt och digital kommunikation, vi levererar helhetslösningar anpassade efter dina behov – oavsett var i landet du befinner dig.

Kontakta oss så hittar vi en lösning för dig. Du kan även läsa mer om våra produkter och tjänster eller beställa på egen hand via vår webshop.

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.