Färgens betydelse i din marknadsföring
Färgen säger mycket om ditt varumärke, se därför till att den kommunicerar det du vill. För färgens betydelse spelar roll och är precis som bilder en icke-verbal kommunikation som säger mer än ord. Det visar både forskning och beprövad erfarenhet. Det är dock ingen exakt vetenskap, allt från känsloläge hos mottagaren till kultur, tid och plats spelar in.
Upplevelsen av färg är sällan konstant
Frågan om vilken färg som är din favorit har du säkerligen besvarat sedan barnsben. Troligtvis har svaret ändrats genom åren för att slutligen landa i en typiskt vuxen formulering; det beror på. Och det är oftast så det är med färg. Det finns inga rätta svar och det är många parametrar som styr. Du målade kanske väggarna vita för att det kändes fräscht och köpte en röd bil för att det var så nära en Ferrari du kom. Några år senare blev både väggar och bil grå, det första för att höja mysfaktorn och det andra för att det är lättare att hålla rent. Vi förändras och färgen följer efter. Väldigt få människor fortsätter att göra som när de var barn, det vill säga att köra exempelvis lila rakt igenom – från strumpa till bil.
En enda färg gör sällan hela jobbet. Det är därför viktig att använda komplementfärger.
Håll ordning på den stora massans associationer
Färgens betydelse är ingen absolut sanning, det finns undantag och motsättningar beroende på hur du vänder och vrider på dem. Men om du nu ska börja någonstans så är det bland de vanligaste associationerna. Alla färger frambringar naturliga associationer hos mottagaren; röd som kärleken, blå som himlen, gul som solen, vit som snön och så vidare. Du kan använda det som utgångspunkt på allt från en förpackning till en hel grafisk profil. Att marknadsföra resor till värmen med hjälp av gult, grönt, beige och blått som för tankarna till sol, palmer, strand och hav är att nyttja kundens färgassociationer. Vinterresor marknadsförs av samma anledning oftast med vitt som primärfärg.
Har du inte koll på de generella associationerna kan det få negativa konsekvenser. Ett exempel är att använda för mycket blått kopplat till mat. Blått är nämligen ingen färg som förekommer naturligt i majoriteten av vår föda (blåbär är ett undantag). Blåaktig mat för istället tankarna till mögel, och det är ju trist att börja försäljningen i en sådan uppförsbacke.
Svart och vitt – sorg och fred hand i hand
Vissa hävdar att vitt och svart inte är en färg utan enbart är en bas för andra färger att luta sig mot. Och visst kan man se det så. Men om vi ändå benämner dem som färger så är kanske svart och vitt de enda som faktiskt överbryggar kultur- och landgränser.
Vitt är universellt känt som fredens färg, med den vita fredsduvan i spetsen. Vitt står också ofta för en ny början, ett vitt ark som väntar på att fyllas, andlighet, harmoni och oskuldsfullhet. Svart symboliserar i sin tur kraft, elegans och auktoritet men även makt, kontroll och sorg på bred front i världen.
Två sidor av samma färg
Att nyttja vitt i marknadsföring lämpar sig särskilt väl när du vill kommunicera professionalism och ärlighet. Det är särskilt viktigt i sammanhang där vi lägger vårt välmående i andras händer, som i exempelvis sjukvården. Det är inte en slump att sjukvårdspersonal har vita kläder. Men det är en fin balans mellan att det vita upplevs rent, fräscht och förtroendeingivande eller att det känns sterilt och opersonligt.
Svart har också två sidor. Det kan verka avskräckande i ett sammanhang men sofistikerat och förtroendeingivande i ett annat. Inom förpackningsdesign kan svart uppfattas exklusivt och det används ofta till parfymer. Då gärna med guld eller silver som komplementfärg.
I reklam nyttjas stora mängder svart för att skapa dramatik och kommunicera starka budskap med allvarlig underton, exempelvis frågor om fattigdom och klimathot.
Att nyttja vitt i marknadsföring lämpar sig särskilt väl när du vill kommunicera professionalism och ärlighet.
Blå tumme upp från de flesta, oavsett land
Blått sägs vara den mest gillade färgen världen över och används därför av mängder av företag. Kanske beror det på att blått i mångas ögon uppfattas som en trygg och lugnande färg. Det blåa framkallar känslor av ärlighet, pålitlighet, ansvar och tillit och är därför bra när du vill bygga kundlojalitet till ditt varumärke. Lägg då till att blått har en harmonisk effekt på de flesta människor.
Blått används frekvent i bank- och finansvärlden, se bara på storbankerna Handelsbanken och Nordea vars grafiska profil i princip uteslutande består av olika nyanser av blått. Mindre och mer nischade banker behöver oftast, kanske för sin trovärdighets skull, välja andra färger; Ålandsbanken kör grönt, Collector Bank lila. Genom att ta en annan färg en den traditionella ”bankfärgen” uppfattas de som nytänkande istället för en mindre kopia av en storbank.
Flera av jättarna inom sociala medier, däribland Facebook, Twitter och LinkedIn, kör blått. Kanske beror det på att det blåa dämpar stresspåslaget som dessa snabbrörliga medier framkallar hos målgruppen. Kanske beror det på att blått kommunicerar ansvarsfullhet och integritet; två ingredienser som verkligen behövs för att vi överhuvudtaget ska våga dela våra liv på nätet.
För mycket blått, eller fel nyanser, kan dock upplevas som tråkigt och deprimerande.
Grönt för miljö och natur, men också kemikalier
Grönt är skönt, som det bekant brukar heta. Grönt har likt blått en lugnande effekt på oss och står bland annat för liv, rörelse, hälsa, miljö och omvårdnad. Grönt skapar harmoni och balans, hjälper oss ta beslut och uppmuntrar vår generösa sida. Grönt används också för att signalera positiv feedback, som checkikonen i ett formulär.
Några som kör grönt är Coop. De har lång historik av miljöprofilering både som företag och i sitt sortiment. Det visar de bland annat genom grön logga, butiksinredning och marknadsföringsmaterial.
Mörkare grön associeras ofta till pengar och prestige. Därför är balansgången viktig, för mycket av denna färg tenderar att upplevas materialistisk och föra tankarna till girighet och avundsjuka.
Det är naturligt att använda grönt i marknadsföringen av miljöfrågor. En mer neonaktig grön kopplas dock oftast till saker som är eller upplevs konstgjorda samt till kemikalier. Gröna grodor i godishyllan och Yes diskmedel är två mer neongröna exempel. Yes kommer för övrigt även i gulorange och blått. Alla färgerna är valda för att tydligt signalera att medlet inte ska ätas, trots att det används tätt kopplat till mat. Färgerna är avvikande i sammanhanget och får vår hjärna att reagera med skepsis. Färgämnen används även av motsatt anledning, det vill säga för att få något att se aptitligare ut.
Rött för relationer, rea och rädslor
Rött är en signalfärg. Den triggar våra hjärnor att ta action, fångar vår uppmärksamhet och får våra hjärtan att slå snabbare. Rött står för passion, kärlek och energi men fungerar även som avskräckande färg, då oftast ihop med gult. Tänk varningsskyltar. Men för mycket av det röda kan ha motsatt effekt. Använt extremt får rött oss att väja undan för budskapet, det upplevs för dominerande.
Rött används oftast inom marknadsföring för att uppmana till handling. Det kan handla om knappar på webbsidor, rea-skyltar i butiker och golvdekaler med pilar som visar vägen. I takt med att rea-koncepten ökar har också rött för vissa blivit synonymt med billigt och lågpris. Det behöver dock inte bara betyda billigt. Rött är en populär färg som används inom alla olika prissegment, organisationer och företag, hos allt ifrån Röda Korset och Coca Cola till Åhléns och H&M.
Gult gör oss glada, stressade och varnar oss vid fara
Gult fångar vår uppmärksamhet och stärker vår koncentration, använt i små mängder är det därför ypperligt i marknadsföring. Gult är glatt, tankeväckande, optimistiskt och roligt och får oss att reagera aktivt. Eftersom gul kommunicerar roligheter används den ofta på barnleksaker.
På oss vuxna har gult i större mängder en stressande effekt, särskilt i kombination med rött. Snabbmatsrestauranger använder ofta färgerna i sin marknadsföring och inredning, där McDonalds kanske är det tydligaste exemplet. De vill helt enkelt att vi äter snabbare så nya kunder kan få plats.
Gult fångar vår uppmärksamhet, använt i små mängder är det därför ypperligt i marknadsföring.
Lila för kungar, kvinnor och en och annan bank
Lila är förmodligen mest associerat med just kungligheter, aristokrati och extravagans. Och om grönt är typiskt maskulint så anses lila vara kvinnligt, men det där beror i väldigt hög grad på vem du frågar och när. Lila ger också en känsla av lojalitet, gåtfullhet, kreativitet och ambition.
Lärosäten och myndigheter använder gärna lila i sin profil eftersom det är en miljö präglad av ambition, intellekt och kunskap. Se exempelvis Skolverket och Högskolan Dalarna. Precis som många andra kombinerar de den lila med svart, för förtroendets skull.
Vi nämnde tidigare Collector Bank, en nischbank som nyttjar både lila och grönt som komplementfärg i sin annars svart/vit/gråa kommunikation. Det lila utstrålar innovation och initiativtagande och tillsammans med lugnande grönt blir helhetsbilden en bank som vågar tänka nytt men samtidigt alltid värnar om kunden.
Slutligen – tänk ett varv kring färgblindhet
En parameter som vi inte nämnt men som kan få oanade effekter på din marknadsföring är färgblindhet. Den vanligaste formen av färgblindhet innebär att personen har svårigheter med att se skillnad på rött och grönt. Det är exempelvis därför som länkar på webben är blå. Färgblindhet ärvs oftast och drabbar i betydligt högre utsträckning män än kvinnor. Ska du marknadsföra något specifikt mot män kan det därför vara en idé att fundera på färgvalen en extra gång.
Behöver du hjälp med kommunikation som ger effekt? Arkitektkopia är en rådgivande partner inom tryckt och digital kommunikation, vi levererar helhetslösningar anpassade efter dina behov – oavsett var i landet du befinner dig.
Kontakta oss så hittar vi en lösning för dig. Du kan även läsa mer om våra produkter och tjänster eller beställa på egen hand via vår webshop.
Relaterade artiklar
Förbättra dekoren på eventet med några enkla knep
Att skapa en minnesvärd och inbjudande atmosfär på ett event eller en mässa behöver inte vara komplicerat. Med några enkla...
Kända logotyper och deras historia – del 1
Logotyper är mer än bara grafiska symboler – de är kraftfulla verktyg som representerar varumärken och skapar igenkänning. I den...
Fördelar med en företagsanpassad webshop
Trycksaker och profilprodukter är en viktig del i marknadsföringen för många. Därför kan det vara en smart att samla allt...