• Hem
  • /Akademi
  • /Lilla återvinnings­guiden för trycksaker

Lilla återvinnings­guiden för trycksaker

Person sorterar papper för återvinning

Att du vet hur du vinkar hejdå till trycksakerna är lika viktigt som att vi vet hur de bör produceras. Det är nämligen tillsammans som vi kan göra skillnad för miljön. För att göra källsorterandet enkelt kan du utgå från vår sammanställning av de vanligaste trycksakerna och hur de återvinns.

Att tänka på miljön är att tänka på vår framtid

Du kan koka 38 koppar kaffe på en dagstidning.

Ja, du läste rätt.

De må låta galet men faktum är att återvinning av de mest basala trycksaker sparar mängder av energi, koldioxidutsläpp och material. Pappersfibrer kan exempelvis återvinnas upp till 7 gånger innan de är utslitna och därefter går till slutlig förbränning. Och energin som sparas på att använda återvunnen returfiber är hela 70 procent jämfört med om du använder nya fibrer vid tillverkningen.

Att sortera rätt ger med andra ord enorma effekter.

Så här tar du hand om de vanligaste trycksakerna:

ProdukttypÅtervinningssätt
Flygblad, foldrar och broschyrer.Källsorteras som papper.
Kuvert, spiralbundna trycksaker och pärmar.Källsorteras som brännbart. Om du kan separera pappersinlagan sorteras detta som papper.
Flaggor, vepor, bilder i tyg och på vinyler.Källsorteras som brännbart.
Rollups, monterväggar (det vill säga exposystem) ramade tavlor och ljuslådor.Metall källsorteras som metallåtervinning, bildvåderna som brännbart avfall.
Skyltar och hårdplastprodukter.Källsorteras som brännbart.
Byggskyltar, metallprodukter med foliering och print etcetera samt kompositmaterial med metall som största del av vikten, exempelvis Dibond.Källsorteras som metallåtervinning.
Energin som sparas på att använda återvunnen returfiber är hela 70 procent jämfört med om du använder nya fibrer vid tillverkningen.

Vi kan det här med återvinning

Sverige ligger i framkant när det gäller återvinning. Vår filosofi är enkel – brännbart avfall hanteras och förbränns lokalt – nära konsumenten och i etablerade retursystem. På så vis minimeras transporter och även behovet av deponi. Tillsammans ger detta en lägre miljöbelastning.

Runt om i samhället finns återvinningstationer och avfallshantering som både allmänhet och företag kan använda sig av. Arkitektkopia skapar därför inga egna lösningar vid sidan av dessa. Kontakta oss så berättar vi mer.

Behöver du hjälp med kommunikation som ger effekt? Arkitektkopia är en rådgivande partner inom tryckt och digital kommunikation, vi levererar helhetslösningar anpassade efter dina behov – oavsett var i landet du befinner dig.

Kontakta oss så hittar vi en lösning för dig. Du kan även läsa mer om våra produkter och tjänster eller beställa på egen hand via vår webshop.

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.