• Hem
  • /Case
  • /Sankt Kors och Stångåstaden

Sankt Kors och Stångåstaden

Visualiserade visionen med 3D-printad stadsdel

3D-modell
av Ebbepark

Kunderna

Sankt Kors är fastighetsbolaget som har i uppdrag att främja utveckling och tillväxt genom att primärt tillhandahålla kreativa företagsmiljöer i Linköping. Stångåstaden är Linköpings största bostadsbolag, de äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter samt flertal lokaler. Tillsammans utvecklar de två kommunägda bolagen den nya stadsdelen Ebbepark.

Utmaningen

Visualisera en arkitektritad vision som under kommande år kommer att ha stor påverkan på företag, boende och stadsmiljö i området Ebbepark.

Lösningen

Två likadana 3D-printade modeller som med fascinerande detaljrikedom visar hur stadsdelen kommer att se ut. Modellen kompletterades med markeringar för vad som kommer att bli bostadsrätt och hyresrätt för att ytterligare visa på variationen i stadsbilden.

Ett samarbete utanför komfortzonen

Det som Stångåstaden och Sankt Kors gör är unikt. De hittar i alla fall inte själva något motsvarande samarbete trots att de letat. Bolagen hade en gemensam vision om att utveckla Ebbepark till en ny typ av stadsdel och slog därför sina kloka huvuden ihop. Efter en gedigen genomgång och analys av vad näringslivet, akademin, det offentliga och Linköpingsborna anser tillför värde i stadsbilden växte visionen fram; här ska det finnas plats för både service, företagare, småbarnsfamiljer och singelhushåll. Målet är att skapa en modig, omtänksam och smart del av Linköping. Ungefär år 2027 ska allt vara klart.

Ebbepark - SanktKort och Stångastaden

3D-modell det perfekta komplementet till datorn

Att visualisera ett jätteprojekt som pågår under flera år är mer än en rolig grej. Det är helt avgörande för dess framgång. Med mängder av människor inblandade är vikten av att de drar åt samma håll och får en gemensam referensram a och o. Det är där de 3D-printade modellerna kommer in i bilden.

De två likadana 3D-modellerna blev viktiga komplement till de övriga digitala visualiseringarna som gjorts. Modellerna skapar nämligen helt andra förutsättningar att samlas kring. De är inkluderande på ett sätt som en skärm aldrig kan bli eftersom man då måste förhålla sig till att en enda person styr över skärmen. Vid modellen får alla tankar och infall plats, alla kan kika på den del de vill. Modellerna ger en oslagbar överblick och fungerar därför också som arbetsverktyg för den projektgrupp som jobbar med bygget.

”Den ena modellen har sin hemmahamn på själva projektkontoret och används ofta som referensram under planeringen. Den andra står i Stångåstadens Bobutik i centrala Linköping. I och med att vi bygger olika typer av bostäder har vi valt att märka ut vilka bostäder som är hyresrätter respektive bostadsrätter för att ytterligare förenkla upplevelsen av hur området är tänkt.”

Carina Karlsson, Nyproduktionskoordinator på Stångåstaden.

Ebbepark - SanktKort och Stångastaden

Visualiserar framtiden och stärker relationer

Även i andra sammanhang fyller modellerna en viktig funktion. På exempelvis informationsmöten används de både som inspiration och för att ge en realistisk bild av vad som kommer att ske.Redan idag är Ebbepark en livlig företagspark där cirka 50 företag huserar. Målet är att alla dessa ska vilja vara kvar när hela området är klart, men att jobba mitt i en ombyggnation är inte helt enkelt. Även där blir modellen viktig.

Ebbepark - SanktKort och Stångastaden

”Den hjälper oss förklara för företagarna hur allt hänger ihop, när och hur de kommer påverkas och i vilket sammanhang de kommer jobba i. Jag tror det här kommer bli ännu viktigare längre fram, även för boenden. Vi har tankar på att skapa fler modeller för mer specifika saker, exempelvis vissa lägenhetstyper.”

Eva Ankarberg, Chef Marknad och Kommunikation på Sankt Kors

Smidig beställning – detaljrik produkt

Även om modellerna både är stora och ibland nästan overkligt detaljerade så var beställningen av dem enkel. Det har varit ett smidigt samarbete med tydliga direktiv kring vilka underlag som krävdes.

Ebbepark - SanktKort och Stångastaden

”Det var inget stök överhuvudtaget. Vi var givetvis lite oroliga innan leveransen eftersom det är så svårt att föreställa sig hur det ska bli men när modellerna kom överträffade de alla förväntningar.”

Carina Karlsson, Nyproduktionskoordinator på Stångåstaden

Det här är ett härligt projekt, helt utanför våra komfortzoner. Vi utforskar ny mark tillsammans och visualisering är en viktig del av det.

Eva Ankarberg Chef Marknad och Kommunikation på Sankt Kors

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.