3D-print

Öka förståelsen och inspirera med 3D-printade modeller och prototyper

Presentera
dina idéer
på riktigt

Mer om 3D-print

3D-print är här för att stanna och dess användningsområden är många. Med 3D-teknik kan du få fart på kommunikationen och skapa bättre förutsättningar för snabba beslut.

Användningsområden prototyper och modeller

Med hjälp av prototyper kan du avsevärt korta ledtiden från idé till slutprodukt. På bara några timmar kan du få en första version och slipper därmed vänta flera veckor för att sedan inse att första prototypen inte höll måttet.

Modellerna i sin tur kan användas till en mängd olika saker. Gemensamt är att de ger en visuell referensram till verkligheten, de är ett stöd i att förklara och visa hur något kommer att se ut. Det här är viktigt i alla möjliga lägen. Allt från när du som arkitekt vill visualisera och sälja in din vision till att utgöra underlag för medborgardialog inför kommande byggen.

En 3D-modell kan också;

 • …vara ett verktyg i marknadsföringen.
 • …ge deltagare i ett byggprojekt fördjupad förståelse för byggets alla delar.
 • …fungera som diskussionsunderlag vid uppstartsmöten, workshops och samråd.

Du kan med fördel även tänka utanför boxen när det kommer till möjligheterna med 3D-print. Du skulle exempelvis kunna printa företagets logga för att skapa en snygg snackis till receptionsdisken eller printa giveaways som verkligen lämnar avtryck. Om du vill bolla hur 3D-print skulle kunna funka för just dina behov så finns våra kunniga säljare alltid nära till hands.

3D-printad logotyp för Vindelns Folkhögskola

Printa i gips eller plast – komplettera med fler material

Arkitektkopia erbjuder främst två tekniker:

 • Plast (ofärgad transparent och vit)
 • Gips (kan fås i fullfärg och monokrom)

För att en modell ska bli fulländad använder vi även andra material i modellen, till exempel vakuumformad plast, plexiglas och belysning. Vi kan även lägga till sådant som tillhör traditionellt modellbygge såsom gräs och träd med mera.

Det finns också möjlighet att applicera bildtexturer på 3D-ytor, det vill säga precis samma möjligheter som med en vanlig 2D-bläckstråleskrivare, det gäller endast på gips.

Maxstorlek per del

Det finns begränsningar på hur stora delar som kan printas i ett svep. Delarna monteras sedan ihop för att skapa större modeller. Våra kunniga 3D-experter hjälper dig självklart med detta om du vill printa en större modell.

 • Plast: 298 x 183 x 203 mm
 • Gips: 254 x 381 x 203 mm

Filformat och tryckfärdig 3D-fil

De filformat som vi kan ta emot är:

 • .stl (ofärgade modeller)
 • .wrl
 • .wrml
 • .obj
 • .zpr
 • .3ds (från Google Sketchup)
Ebbepark - SanktKort och Stångastaden

3D-modellen för Ebbepark printades i flera omgångar innan den monterades ihop

Bra att tänka på innan du skickar 3D-modellen till oss

För 3D-print behöver all geometri vara solid, annars kan skrivaren inte lista ut vad som är materia och vad som är luft. Lösa objekt behöver inte sitta ihop men måste alltså slutgiltigt vara “vattentäta”. Detta kan vara knepigt att såväl utvärdera som åtgärda i vissa program som inte är anpassade för denna typ av modeller. Därför kan det vara nödvändigt för oss att bearbeta underlaget för att det ska bli printbart, i synnerhet vid utskrift av arkitekt- och skalmodeller. Men självklart är det något som vi stämmer av tillsammans med dig.

Tjocklek
Vid print av exempelvis hus är minsta detalj 1-2 mm beroende på storlek/beskaffenhet i övrigt, främst för att uppnå en god hållbarhet utan att betala extra för mer material. Självklart kan de även vara tjockare men materialåtgången påverkar priset. Runda stag bör även de ligga på ca 2 mm i diameter och pelare på ca 2×2 mm. Detta påverkas också av dess längd och infästning och anpassas från fall till fall.

Rensa bort för små detaljer
Modellen ska i största möjliga mån rensas på detaljer som inte ska vara med i utskriften. Detta kan exempelvis vara detaljer inuti en byggnad eller sådant som blir för smått eller tunt i skala. Detta för att undvika spill och mertid vid efterbehandlingen.

Vi hjälper dig med filen

Att få till en printfärdig fil är inte helt enkelt. Vi hjälper dig därför gärna på vägen. Priset beräknas på mängden material som går åt för modellen samt före- och efterarbete.