• Hem
  • /Akademi
  • /Bygglov för byggskyltar – vad gäller egentligen?

Bygglov för byggskyltar – vad gäller egentligen?

Bygglov för byggskyltar.

Att söka bygglov kan vara en snårig djungel. Om du behöver tillstånd eller inte för dina byggskyltar beror på deras storlek och placering. Du behöver dessutom ha tålamod, med de nya reglerna tar det nämligen lite längre tid än du kanske tror.

 

När behöver du söka bygglov för din skylt?

Byggskyltarna är suveräna för att både informera och göra reklam kring ett projekt, till exempel ett nytt lägenhetsområde. De syns väl och sitter ofta där många människor passerar dagligen. Om du planerar att sätta upp skylten i anslutning till byggarbetsplatsen kan du begära bygglov för den samtidigt som du söker tillståndet för byggnaden. När du placerar din skylt utanför området behöver du söka enskilt bygglov för tidsbegränsad åtgärd. Tanken med en byggskylt är att den ska vara tillfällig, därför ges aldrig permanenta tillstånd. Av den anledningen ställs det inte heller några större krav på utformning. Men det finns några saker du behöver tänka på:

  • Det kan vara störande för omgivningen om du har belysning i eller på skylten.
  • En byggskylt får inte vara större än 15 kvadratmeter. Om du har flera skyltar får deras sammanlagda yta inte heller vara större än så.
  • Skylten får inte utgöra en fara för trafik­säkerheten. Den får inte heller skymma sikt eller framkomlighet för dem som vill passera.
  • Din skylt måste stå stabilt.

Byggskylt i Märsta

Du måste vänta fyra veckor

Mitt i den svenska högsommarvärmen klubbades en ändring i plan- och bygglagen (PBL) igenom. Efter den 1 juli 2018 måste du vänta fyra veckor efter att beslutet om ditt bygglov har offentliggjorts i Post- och Inrikes tidningar innan du får sätta upp ditt budskap. Syftet är att göra det möjligt att överklaga ett bygglov innan bygget blir verklighet. Om ingen överklagar inom de fyra veckorna är du fri att ta första spadtaget. Det finns dock undantag: byggnadsnämnderna kan besluta att du får sätta igång tidigare om det finns goda skäl.

 

Få hjälp med bygglovet

Bygglovshanteringen blir på grund av dess snårighet ofta ett huvudbry som många helst skulle vilja lägga på annan part. Tur för dig – här finns vi! Vi har stor vana av den här typen av administration och tar gärna hand om hela processen. Utöver att vi trycker skyltarna ser vi också till att situationsplan och ritningar anpassas till reglementet och att handlingarna inkommer till rätt myndighet i tid, därefter får du ditt färdiga bygglov i handen.

Så sluta lägg tid på administrativ huvudvärk och fokusera på din kärnverksamhet istället. Resten sköter vi.

Behöver du hjälp med kommunikation som ger effekt? Arkitektkopia är en rådgivande partner inom tryckt och digital kommunikation, vi levererar helhetslösningar anpassade efter dina behov – oavsett var i landet du befinner dig.

Kontakta oss så hittar vi en lösning för dig. Du kan även läsa mer om våra produkter och tjänster eller beställa på egen hand via vår webshop.

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.