Skriv ut – för miljöns skull

Creative eco-friendly office items, laptop, tablet and smartphone handmade using recycled cardboard, top view

Den genomsnittlige svensken har ett koldioxidutsläpp på över fem och ett halvt ton per år. Låter det tungt? Ett återkommande tips är att låta skrivaren vila och istället läsa på datorn eller läsplattan. Men faktum är att det inte alltid är rätt väg att gå – ibland kan det löna sig att väcka skrivaren till liv.

Att printa är det nya gröna

Ja, ibland är det faktiskt bättre att ha det på papper. Att skriva ut är i många fall snällare mot miljön, eftersom energiförbrukningen ofta är lägre än om du läser online. Tre minuter vid datorn förbrukar nämligen mer energi än om du hade läst samma dokument utskrivet på papper*. När IKEA-katalogen landar på hallmattan är den alltså ett grönare alternativ än att kvällssurfa på hemsidan.

Det gäller även dina egna dokument. Dina utskrifter kan läsas om och om igen, både av dig själv och andra, utan att förbruka onödig energi varje gång. Papper är dessutom en förnyelsebar produkt och hinner därför byta både färg och form ett antal gånger under sin livstid.

Tre minuter vid datorn förbrukar mer energi än om du hade läst samma dokument utskrivet på papper

Tänk på koldioxidutsläppet

Papper ligger också i lä jämfört med många andra produkter när det gäller koldioxidutsläpp. Att odla ett kilo svenska tomater släpper till exempel ut 70 gånger mer koldioxid än pappret till en dagstidning. Du kan med andra ord fortsätta att läsa morgontidningen med gott samvete – du håller inte den värsta miljöboven i handen. Och av all koldioxid som släpps ut kan skogarna ta upp ungefär 15 procent igen – på så vis är en del av cirkeln sluten.

Du kan fortsatt välja tryckt kommunikation med gott samvete

Vi drar vårt strå till stacken

Under ett år använder vi på Arkitektkopia 450 ton papper på våra 26 kontor runtom i Sverige. Den förbrukningen motsvarar samma mängd koldioxid som du och dina fem bästa vänner årligen släpper ut. Vi gör det vi kan och klimatkompenserar bland annat via vår pappersleverantör Antalis sedan 2010. Utöver det är vår el klimatneutral och sedan 2016 har vi halverat användningen av kemikalier i våra produkter. Det gör vi till exempel genom att använda vattenlöslig färg.

Läs mer om hur du återvinner dina trycksaker. Du kan också kontakta oss om du har frågor kring vårt miljöarbete.

Jämförelse över koldioxidutsläpp

ProduktCO2-utsläpp
1 kg Scandia 2000 (papper)186 g
1 kg Invercote (kartong)53 g
1 kg 4CC (papper)106 g
1 kg Edixion (papper)588 g
1 kg potatis100 g
1 kg ägg1 400 g
1 kg kyckling2 400 g
1 kg nötkött27 000 g
1 km färd med miljöbil150 g

*Underlag och källor är hämtat från Antalis, Antalis Corporate Social Rapport,  Världsnaturfonden WWF och Stockholms Stad.

Behöver du hjälp med kommunikation som ger effekt? Arkitektkopia är en rådgivande partner inom tryckt och digital kommunikation, vi levererar helhetslösningar anpassade efter dina behov – oavsett var i landet du befinner dig.

Kontakta oss så hittar vi en lösning för dig. Du kan även läsa mer om våra produkter och tjänster eller beställa på egen hand via vår webshop.

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.