Kan jag printa min mobilbild?

Kvinna fotar med sin mobilkamera i skogen - tar en mobilbild

En självklar del av dagens telefoner är mobilkameran – möjligheten att kunna ta bilder när man vill. De första mobilbilderna som togs för nästan 20 år sedan var av för dålig kvalitet för att kunna printas och ramas in – men det har det blivit ändring på. Vi berättar vad du ska tänka på när du vill printa mobilbilder.

Mobilkameran – utvecklingen har gått fort

Mobilkameran gjorde entré på den svenska marknaden i början på 2000-talet med modeller som Samsung V200, Nokia 7650 och Sony Ericsson T610. De första mobilkamerorna var imponerande för sin tid, men går knappt att jämföra med tekniken i dagens telefoner. Att skriva ut och rama in sina mobilbilder i början av 2000-talet var inte ens att tänka på. Annat är det idag, numera tar våra mobilkameror bilder med hög upplösning som går alldeles utmärkt att skriva ut och sätta upp på väggen. Men vad ska man tänka på när man vill skriva ut sina bilder?

Det viktigaste – bildens upplösning

Upplösning, upplösning, upplösning. Det tåls att upprepas, en av de viktigaste, om inte det viktigaste kriteriet om du vill ha bra kvalitet på din bild är bra bildupplösning. Det är kraften i din mobilkameras bildsensor som avgör hur bra bilderna blir – hur många miljoner pixlar, eller megapixlar, kameran kan läsa in.

Läs mer om hur du undviker pixliga bilder vid tryck

Moderna mobilkameror har bildsensorer som kan läsa in runt 12 megapixlar, mer än tillräckligt för att kunna skriva ut bilder med bra kvalitet. Frågan är snarare hur stor din utskrift ska vara, något som påverkas av hur bra din mobilkamera är. En bild utskriven på en A4 är inget problem för en kamera med 12 megapixlar. Däremot kräver en bild som ska användas vid en större utskrift, som en poster, en kamera med bättre bildsensor.

Rekommenderad bildupplösning

Bra Acceptabelt Lågupplöst

8x12 cm10x15 cm20x30 cm (A4)30x42 cm (A3)40x60 cm50x70 cm
4 Megapixel
6 Megapixel
8 Megapixel
10 Megapixel
12 Megapixel
16 Megapixel
18 Megapixel
24 Megapixel
36 Megapixel

Typen av papper spelar roll

Det finns två varianter av papper som används när man skriver ut bilder – matt och blankt. Vilken typ av papper du ska använda till just din bild är en smaksak, men det finns tydliga fördelar och nackdelar med båda alternativen.

 

Blankt papper

Fördelar

 • Färgerna blir starka och tydliga.
 • En blank yta är tilltalande för ögat.
 • Bra kontrast.
 • Perfekt för porträttbilder.

Nackdelar

 • En blank yta reflekterar mycket ljus.
 • Fingeravtryck och smuts syns tydligt.
 • Vid inramning kan papper fastna i glaset och bilda svarta fläckar.

Matt papper

Fördelar

 • Reflekterar inte ljus.
 • Ger ett professionellt intryck.
 • Perfekt för svartvita bilder.
 • Attraherar inte fingeravtryck och smuts.

Nackdelar

 • Ger inte så skarpa och klara färger.
 • Utskrifter får inte lika hög kvalitet.

Det går alltså utmärkt att skriva ut bilder tagna med din mobilkamera. Det handlar om kraften i din kameras bildsensor – hur många megapixlar den kan plocka upp, vilken typ av papper du använder och hur stor utskrift du vill ha. Resten är upp till dig och dina färdigheter som fotograf.

Lycka till!

Behöver du hjälp med kommunikation som ger effekt? Arkitektkopia är en rådgivande partner inom tryckt och digital kommunikation, vi levererar helhetslösningar anpassade efter dina behov – oavsett var i landet du befinner dig.

Kontakta oss så hittar vi en lösning för dig. Du kan även läsa mer om våra produkter och tjänster eller beställa på egen hand via vår webshop.

Vad behöver du hjälp med?

 • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.