Sveriges Arkitekter

3D-modeller och tryckmaterial till en utställning på turné

Sveriges Arkitekters logotyp

Kunden

Sveriges Arkitekter är en fack- och branschorganisation för Sveriges alla arkitekter, 90 % av alla yrkesverksamma är medlemmar i organisationen. De jobbar med allt från arkitekters arbetsmiljö och löner till förutsättningar gentemot beställare. Sveriges Arkitekter vill skapa fler sätt att sammanföra allmänheten och arkitektkåren, fler forum där de kan mötas och utbyta åsikter och idéer.

Utmaningen

Sveriges Arkitekter ville ha hjälp att visualisera projekt på Stockholm Centralstation under Stockholm Design Week. En utställning där de behövde både tryckmaterial och skalenliga 3D-modeller som skulle visas för allmänheten. Allt material skulle dessutom produceras på väldigt kort tid, vilket ställde extra krav på oss som leverantörer.

Lösningen

Genom ett bra samarbete med arkitektbyråer levererade vi både trycksaker och 3D-modeller på kort notis till hög kvalité och såg till att allt kom till Centralstationen på ett säkert och smidigt sätt.

3D-printade hus som ökar förståelsen

Att man skulle ställa ut på Stockholm Centralstation var inte självklart, och när det väl bestämdes var det med kort varsel innan Stockholm Design Week drog igång. Sveriges Arkitekter valde därför att visa upp nominerade projekt till Arkitekturgalan som var enklare att presentera materialmässigt. De tog hjälp av Arkitektkopia för att skriva ut 3D-modeller och producera tryckmaterial som skulle visualisera och informera om projekten.

Ett sätt att få ut modeller snabbt är att 3D-printa”– Tove Wallsten, Sveriges Arkitekter

Tove Wallsten - Sveriges Arkitekter

Sveriges Arkitekters utställning på Centralen i Stocholm 2019

Sveriges Arkitekter uppskattade att Arkitektkopia var snabba på att förstå vad de ville ha – en anledning till att allt blev så lyckat. Vissa arkitektbyråer hade egna 3D-skrivare och andra hade aldrig jobbat med det tidigare. Arkitektkopia stöttade upp där det fanns behov och skötte kontakten direkt med arkitektbyråerna för att få rätt storlek och format på de byggnader som skulle skrivas ut, vilket också krävde en del handpåläggning. Alla modeller skulle vara i samma skala, oavsett om det var ett 10-våningshus eller en villa.

Sveriges Arkitekters utställning på Centralen i Stocholm 2019

3D-modeller går både snabbt att printa och ett utmärkt sätt att visualisera arkitektur

Sveriges Arkitekters utställning på Centralen i Stocholm 2019

Jonas Mellqvist - Sveriges Arkitekter

3D-modellerna och trycksakerna var väldigt uppskattade av besökarna. Utställningen blev som ett andningshål för många, där förbipasserande kunde stanna upp och läsa i lugn och ro utan några störningsmoment. Husmodellerna gjorde att de hade något att förhålla sig till vilket skapade bra dialog och en ökad förståelse – ett minskat gap mellan arkitektkåren och samhället. Modellerna kommer följa med utställningen runt om i landet och även ställas ut på Arkitekturgalan 2019.

Vi upplevde att det var ett stort engagemang från Arkitektkopias håll, det märktes att ni förstod vad vi ville förmedla och att ni tyckte uppdraget var roligt” – Jonas Mellqvist, Sveriges Arkitekter

Tack Sveriges Arkitekter för samarbetet!

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.