• Hem
  • /Akademi
  • /Få koll på de vanligaste pappers­typerna

Få koll på de vanligaste pappers­typerna

papperstyper

Du lägger veckor på bildval, budskapsformuleringar och formatfunderingar men när det kommer till valet av papperstyp tar ofta kunskapen slut. Eftersom pappret är en stark känsloförmedlare är valet ett viktigt steg mot en lyckad trycksak.

 

Papper som bärare av budskap

Med hundratals papperskvaliteter och därmed tusentals valmöjligheter är det inte helt lätt att välja rätt. Allt börjar med en känsla. Vad vill du att kunderna ska känna när de får din trycksak i handen? Papper är nämligen en skicklig känsloförmedlare som både kan förstärka och dämpa ditt budskap. Tänk bara på skillnaden mellan exempelvis canvas, det vill säga ett material med målardukskänsla, och vanligt A4-papper från skrivaren. Papperstyperna i sig signalerar olika användningsområden. Ett familjefoto skulle definitivt göra sig bättre på canvas om syftet var att ge bort det i present. Om fotot istället skulle läggas i plånboken eller ramas in funkar skrivarpappret kanon. Poängen är att syftet spelar roll.

 

Olika papperstyper

Man brukar dela in pappret i fyra kategorier:

  • Vitt obestruket papper
  • Vitt bestruket papper
  • Grafisk kartong
  • Designpapper

brevpapper Arkitektkopia

Vitt obestruket papper

Det är vad de flesta kallar ”ett vanligt vitt papper” och är oftast det som stoppas i kontorets skrivare. Det finns i både vitt, natur och gultonat. Pappret skapar inga reflektioner och lämpar sig därför bra för läsning. Det används flitigt till tidningar med samhällsinformation och nyheter, direktreklam och böcker. Det funkar inte lika bra till trycksaker där du önskar perfekt bildåtergivning.

Vitt bestruket papper

Här är det vanliga vita pappret uppgraderat med ett ytskikt bestående av bland annat krita. För ett sobert intryck väljer du matt eller silk-yta. Med gloss får du ett blänkande papper som är optimalt för bildtunga trycksaker. Pappret är populärt i magasinvärlden och för trycksaker som produktblad, flyers och direktreklam.

mappar

Grafisk kartong

Om man tillverkar vanligt vitt papper i olika skikt får man kartong. Det är generellt dyrare än vanligt papper men håller istället betydligt längre och ger en bättre stabilitet. Det används ofta till bokomslag, vykort, mappar, emballage och skyltmaterial.

Papperstyper designpapper på ett certifikat

Designpapper

Med designpapper menar man papper som fått en annan färg och ofta ytterligare en estetisk egenskap så som strukturbehandling. Pappret passar perfekt för exempelvis diplom, certifikat och värdecheckar som till sin natur ska andas exklusivitet. Det lämpar sig väl när du vill ha en exklusivare känsla på trycksaken.

Behöver du hjälp med kommunikation som ger effekt? Arkitektkopia är en rådgivande partner inom tryckt och digital kommunikation, vi levererar helhetslösningar anpassade efter dina behov – oavsett var i landet du befinner dig.

Kontakta oss så hittar vi en lösning för dig. Du kan även läsa mer om våra produkter och tjänster eller beställa på egen hand via vår webshop.

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.