Fyra vanliga trycktekniker och hur de används
Om du vill briljera som beställare är grunderna i de vanligaste tryckteknikerna bra kunskap att vifta med. Här kommer en kärnfull sammanfattning av digitaltryck, offsettryck, storformatsprint och 3D-print.
Digitaltryck – när du har ont om tid och vill ha mindre upplagor
Digitaltryck är samlingsnamnet på tekniker som endast kräver dator och papper, inga mellansteg i form av tryckplåtar eller filmer för att överföra färg till pappret.
Digitaltryck används främst vid små upplagor men i takt med att tekniken går framåt har kvaliteten ökat så pass att det idag går ypperligt att trycka även större upplagor med tekniken. Den överlägset största fördelen med digitaltryck är att du slipper tryckplåtarna. Det gör att dyra startkostnader försvinner, den första och sista boken har samma kostnad, och små ändringar kan göras i princip tills produktionen ska ske.
Att digitaltrycka går snabbt. När pappret kommer ut på andra sidan skrivaren är det antingen redo för eventuell efterbehandling eller kan gå direkt till leverans. Kortare ledtider än så får du inte. Tack vare snabbheten förordas alltid print-on-demand, det vill säga att du bara trycker så många exemplar som du faktiskt behöver. Om du vid senare tillfälle behöver fler så är tilltryck en smidig lösning.
Du kan också variabeltrycka tack vare digitaltryckstekniken. Det innebär att varje enskild trycksak kan få en personlig detalj så som namn eller adress utan att trycktakten minskar.
Offsettryck – när du har större upplagor
Offsettryck, är till skillnad från digitaltryck, en teknik som bygger på användning av tryckplåtar. Det innebär att tryckbilden först sätts på en gummiduk och sedan överförs till papper.
Det finns två varianter som vanligtvis används vid offsettryck: arkoffset och rulloffset. Precis som namnen antyder så handlar det om att trycka på skurna pappersark eller pappersrullar. Vid stora upplagor, exempelvis tidningar, används nästan alltid rulloffset. Arkoffset är dock den mest använda metoden. På dessa trycks allt från reklamblad och broschyrer, till exklusiva böcker och förpackningar.
Att digitaltrycka med print-on-demand innebär att du bara trycker så många exemplar som du faktiskt behöver.
Storformatsprint – för de maxade budskapen
För riktigt stora trycksaker, exempelvis banderoller och affischer, finns det något som kallas storformatsskrivare. Det är en bläckstråleskrivare som kan skriva ut så stort som fem meter i bredd. Det här är en billigare metod när man ska producera mindre upplagor av ett jobb.
3D-printing – en bubblare på frammarsch
Okej, det här hör inte till de vanligaste tryckteknikerna. Men, 3D-printing är en teknik som får ett allt bredare användningsområde. Idag kan du printa allt från skiftnycklar som går att använda på riktigt till verklighetstrogna modeller över stadsdelar eller kommande byggprojekt. De sistnämna kan hjälpa dig visualisera budskap som annars hade varit knepiga att kommunicera. Det finns flera material att välja bland, alla med olika egenskaper. För 3D-print behöver all geometri vara solid, annars kan printern inte lista ut vad som är materia och vad som är luft. Ditt tryckeri har full koll – de hjälper dig med förberedelserna.
Listan på trycktekniker kan göras lång
Det finns givetvis mängder av både moderna och traditionella trycksätt. Några som vi inte gått in i detalj på men som ändå förekommer ofta är:
- Flexotryck: tekniken kan jämföras med en gigantisk kontorsstämpel där du använder en gummiplatta istället för plåt för att föra över ett spegelvänt tryck till papper. Det används ofta på förpackningar som ska tåla vatten eller innehålla mat.
- Tampotryck: används ofta till give away-produkter med företagsspecifika tryck så som nyckelringar eller pennor. Namnet på tekniken kommer från namnet på tryckbärare; tampong. Den kan trycka på ojämna och buckliga ytor.
- Screentryck: största fördelen med tekniken är att du kan trycka på i princip vilket material eller i vilken form som helst vilket innebär att den används på allt från porslinsmuggar och metallskyltar till kläder.
Du behöver inte kunna allt – det kan nämligen vi
Som du märker så är det först och främst upplaga, omfång, format och materialval som påverkar tryckmetoden. Vi guidar dig givetvis rätt inför beställningen, det är bara att höra av dig!
Behöver du hjälp med kommunikation som ger effekt? Arkitektkopia är en rådgivande partner inom tryckt och digital kommunikation, vi levererar helhetslösningar anpassade efter dina behov – oavsett var i landet du befinner dig.
Kontakta oss så hittar vi en lösning för dig. Du kan även läsa mer om våra produkter och tjänster eller beställa på egen hand via vår webshop.
Relaterade artiklar
Förbättra dekoren på eventet med några enkla knep
Att skapa en minnesvärd och inbjudande atmosfär på ett event eller en mässa behöver inte vara komplicerat. Med några enkla...
Kända logotyper och deras historia – del 1
Logotyper är mer än bara grafiska symboler – de är kraftfulla verktyg som representerar varumärken och skapar igenkänning. I den...
Fördelar med en företagsanpassad webshop
Trycksaker och profilprodukter är en viktig del i marknadsföringen för många. Därför kan det vara en smart att samla allt...
Fem måsten i din mässmonter
En mässmonter kräver en del planering och förberedelser, och inte nog med det så finns det en hav av produkter...
Färgtrender 2024
Färg är ett viktigt element i inredning, mode, design och konst. Det påverkar vårt humör, vår personlighet och vårt uttryck....