Vad är en färgmodell?

Pantonefärger

En färgmodell beskriver hur färgen skapas, och det finns en del skillnader mellan digitala kanaler och tryck. De vanligaste färgmodellerna är CMYK och RGB – här förklarar vi hur de funkar.

Färgmodellen påverkar hur du ser färgerna

Färgerna i en bild kan se annorlunda ut beroende på var du ser den. Digitala skärmar, skrivare och tryckpressar återger nyanser på olika sätt. Det du ser på din dator kan alltså se helt annorlunda ut på en utskrift. Ha koll på hur modellerna funkar och se till att färgerna ser likadana ut från skärm till print.

CMYK – en subtraktiv färgmodell

Fyrfärg, alltså CMYK, är vanligast för tryck och består av färgerna cyan, magenta, yellow och key-color (svart). Genom att blanda dessa färger får du fram fler nyanser, och det fungerar precis som när du målar med vattenfärg: gul (yellow) och blå (cyan) tillsammans blir till exempel grön. Ljusa nyanser framställs genom att färgen trycks i små, små punkter. Det vita pappret som syns mellan punkterna gör att färgen ser ljusare ut. Större punkter ger mörkare tryck, eftersom en mindre del av pappret blir synligt.

CMYK är en subtraktiv färgmodell, vilket innebär att ljuset minskar i takt med att du lägger till färg. Föreställ dig att du målar på en duk: för varje penseldrag försvinner en bit av den vita bakgrundsfärgen. Ju mer du använder av varje färg, desto mörkare blir resultatet.

Vattenfärger kan illustrera hur en subtraktiv färgmodell fungerar.

RGB – en additiv färgmodell

RGB är den färgmodell som används för digitala skärmar. Här skapas färger genom att rött, grönt och blått ljus blandas. Skärmen täcks av små lysdioder och sitter i grupper med tre av varje färg. Ju mer du ökar skärmens ljusstyrka, desto ljusare blir färgerna.

Den additiva färgmodellen går ut på att mer färg ger ljusare resultat – du får vitt genom att dra på full effekt på färgerna. Du kanske har testat att snurra på en skiva som är målad i regnbågens färger? I sådana fall vet du att färgerna smälter samman i farten och får cirkeln att se vit ut. På samma sätt funkar det på skärmen när ljuset blandas

Den additiva färgmodellen går ut på att mer färg ger ljusare resultat

Konvertera RGB till CMYK innan tryck

Tack vare möjligheten att justera ljuset kan du visa fler och starkare färger på en bildskärm än vad du kan i tryck. Om du vill trycka dina digitala bilder bör du därför färgseparera dina bilder, alltså konvertera färgmodellen från RGB till CMYK. Annars finns risken att färgerna i utskriften inte upplevs vara lika klara som på skärmen.

Vårt råd är att du alltid beställer ett provtryck från oss – då kan du vara säker på att resultatet blir precis så som du vill ha det.

Behöver du hjälp med kommunikation som ger effekt? Arkitektkopia är en rådgivande partner inom tryckt och digital kommunikation, vi levererar helhetslösningar anpassade efter dina behov – oavsett var i landet du befinner dig.

Kontakta oss så hittar vi en lösning för dig. Du kan även läsa mer om våra produkter och tjänster eller beställa på egen hand via vår webshop.

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.