• Hem
 • /Akademi
 • /Så påverkar färgblindhet din kommunika­tion

Så påverkar färgblindhet din kommunika­tion

Färgblindhet

Som färgblind har man extra svårt att skilja vissa färger från varandra. Vissa blandas ihop, andra går inte att se alls. Här får du koll på vilka färger och kombinationer som kan vara särskilt svåra att se.

Viktig information kan bli osynlig

Tidigare har vi listat ett gäng färgkombinationer som framhäver varandra extra väl. Men du bör också ha koll på hur ditt val av färg kan få budskapet att försvinna. Ungefär 450 000 svenskar lider nämligen av färgblindhet – allra främst män. Du bör ha det i åtanke ifall du vill använda färg för att markera viktig information. För färgblinda kan till exempel tunnelbanekartor med sina röda, blå och gröna linjer vara nästintill oläsliga.

 

Olika sorters färgblindhet

Att vara färgblind handlar om att man blandar ihop färger, har svårt att åtskilja vissa nyanser eller inte ser dem alls. Det finns olika sorters färgblindhet där vissa är mer vanliga än andra. Somliga är ärftliga, andra kan orsakas av skador eller inflammationer i ögat.

Röd-grön färgblindhet – protanopi/deuteranopi

Det är allra vanligast att man har svårt att skilja mellan rött och grönt, särskilt bland män. För många blir de färgerna istället bruna. Det kan också vara svårt att skilja mellan nyanser som har röda och gröna toner i sig. Man kan till exempel ha problem att åtskilja blått och lila, eftersom lila består av både blå och röda toner.

Röda och gröna äpplen

Blå-gul färgblindhet – tritanopi

Blå-gul färgblindhet är lite ovanligare och kan förekomma hos både män och kvinnor. Den som lider av det har problem att särskilja färger som ligger mellan blå och gul på färgskalan. Det innebär till exempel att man inte ser skillnaden mellan blå och grön samt gul och rosa. Även här uppfattas många lila nyanser som blå.

Total färgblindhet – akromatopsi

Att inte kunna se några färger alls är sällsynt. Det finns dock en liten del av befolkningen som ser allt i gråskala. Istället har man lättare att uppfatta skillnader i ljusstyrka. Den här sortens synnedsättning är lika vanlig hos kvinnor som hos män.

Frukt och grönsaker i gråskala

Färgkombinationer att undvika

Använd gärna en färgskala som lätt kan ses av alla. Ljusblått är den färg som är allra enklast att se för personer med nedsatt färgseende. Dessa färgkombinationer bör däremot undvikas:

 • blå och lila
 • röd och grön
 • röd och brun
 • grön och brun
 • grön och blå
 • ljusgrön och gul
 • blå och grå
 • grön och grå
 • grön och svart
 • gul och rosa
 • grå och rosa.
Påfågelöga fjäril

Mönster, olika ljusstyrkor och kontraster underlättar för färgblinda att urskilja färger.

Mönster, kontraster och linjer underlättar

Om du gärna vill använda färg kan det vara en bra idé att använda olika ljusstyrkor och kontraster. Färgblinda är nämligen ofta särskilt bra på att se sådant. Det finns också andra alternativ än färg för att särskilja information. De olika delarna av ett diagram kan till exempel få olika mönster så att man ser skillnad på dem. Du kan också använda bokstäver, siffror och linjetyper för att markera. I de fall du använder färger för att förmedla något, till exempel rött för fara, är det en bra idé att komplettera med en symbol. Så fungerar vägmärken: färgen, formen och ikonen tillsammans gör budskapet lätt att förstå.

 

Vi har snart 70 års erfarenhet av tryckt kommunikation och hjälper dig nå fram genom bruset.

Behöver du hjälp med kommunikation som ger effekt? Arkitektkopia är en rådgivande partner inom tryckt och digital kommunikation, vi levererar helhetslösningar anpassade efter dina behov – oavsett var i landet du befinner dig.

Kontakta oss så hittar vi en lösning för dig. Du kan även läsa mer om våra produkter och tjänster eller beställa på egen hand via vår webshop.

Vad behöver du hjälp med?

 • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.