• Hem
  • /Akademi
  • /Skapa en estetiskt tilltalande design med rätt typografi

Skapa en estetiskt tilltalande design med rätt typografi

Att välja typografi är avgörande för att skapa en estetiskt tilltalande design och för att kommunicera effektivt med tilltänkta läsare. Här är några tips för hur du väljer den bästa typografin för er.

Förstå typografins roll

Typografi är enkelt förklarat konsten och hantverket att utforma texters utseende så att budskapet förmedlas på bästa möjliga sätt samtidigt som det är estetiskt tilltalande för läsaren. Det handlar om att kombinera rätt typsnitt, storlekar och tjocklek för att skapa en enhetlig och attraktiv design. Typografi och val av typsnitt spelar en viktig roll i att förmedla ditt varumärkes personlighet och röst, och kan hjälpa till att stärka din kommunikation mot din målgrupp.

Exempel: Helvetica, Arial, Times New Roman

Dessa typsnitt är mycket vanliga och kända för sin enkla och rena design, vilket gör dem till en bra utgångspunkt för att förstå typografins grundläggande principer. Helvetica är särskilt känt för att vara ett av de mest använda typsnitten i världen och är känt för sin enkelhet.

 

Använd typografi

för att skapa hierarki

En av de viktigaste funktionerna med typografi är att hjälpa till att skapa hierarki i din design. Detta innebär att du använder olika typsnittsvarianter och storlekar för att framhäva viktig information och skapa en naturlig hierarki i din design. Till exempel kan du använda ett större och fetare typsnitt för rubriker och mindre typsnitt för underrubriker och brödtext.

Exempel: Montserrat, Playfair Display, Lato

Montserrat, Playfair Display och Lato är alla populära typsnitt som är kända för att fungera väl för att skapa hierarki. Montserrat är ett modernt sans-serif-typsnitt som passar bra för rubriker, medan Playfair Display är ett mer elegant serif-typsnitt som passar bra för mer formella designelement. Lato är ett mångsidigt typsnitt som fungerar bra både för rubriker och brödtext.

 

Välj typografi som passar ditt varumärkes personlighet

Typsnitt kan ge olika intryck, från moderna och eleganta till mer traditionella och seriösa. När du väljer typsnitt är det viktigt att överväga ditt varumärkes personlighet och sätt att kommunicera. Om ditt varumärke är ungdomligt, modernt och lekfullt kan en mer rundad och lekfull skrifttyp fungera bra, medan en mer formell och traditionell skrifttyp kan fungera bättre för ett mer etablerat och professionellt varumärke.

Exempel: Comic Sans, Lobster, Georgia

Comic Sans har en mer avslappnad och lekfull stil, vilket gör den lämplig för varumärken som riktar sig till en yngre publik eller vill förmedla en mer lättsam och rolig ton. Lobster är ett handskrivet typsnitt som ger en mer personlig touch och fungerar bra för varumärken som vill framstå som unika och kreativa. Georgia är en serif som ger en mer traditionell och seriös känsla och fungerar bra för de som vill framstå som etablerade och pålitliga.

 

Om ditt varumärke är ungdomligt, modernt och lekfullt kan en mer rundad och lekfull skrifttyp fungera bra, medan en mer formell och traditionell skrifttyp kan fungera bättre för ett mer etablerat och professionellt varumärke.

Välj en lättläst skrifttyp

Att välja en typografi som är lätt att läsa är avgörande för att säkerställa att din publik kan ta till sig informationen som du förmedlar. Undvik typsnitt med för många detaljer eller en alltför komplicerad design, och välj i stället ett typsnitt som är tydligt och enkelt att läsa.

Exempel: Open Sans, Roboto, Calibri

Open Sans, Roboto och Calibri är alla sans-serif typsnitt som är mycket lättlästa och passar bra för digitala medier. Open Sans och Roboto har en modern och stilren design, medan Calibri är en något mer traditionell skrifttyp som används i Microsoft Office-programvaror. Alla tre typsnitten är mycket populära och välkända för att vara enkla och lättlästa.

Att variera storlek och tjocklek i valet av typsnitt kan hjälpa till att skapa visuellt intresse och ge din design en mer dynamisk känsla.

Använd KONTRAST för att skapa visuellt intresse

Att variera storlek och tjocklek i valet av typsnitt kan hjälpa till att skapa visuellt intresse och ge din design en mer dynamisk känsla. Du kan använda kontrasterna genom att välja ett typsnitt som är annorlunda från den som används i resten av din design. Till exempel kan du använda ett handskrivet typsnitt för att skapa kontrast mot ett mer formellt typsnitt.

 

Testa din design

Ovan exempel är endast en utgångspunkt och du bör välja typografi som passar din grafiska profil och varumärkesidentitet. Det är viktigt att testa dina designer med olika typsnitt för att se vilken som fungerar bäst. Prova att använda designerna på olika plattformar, exempelvis webbplatser, sociala medier och tryck, och se hur de fungerar i olika storlekar och med olika bakgrundsfärger. Därefter kan du göra finjusteringar.

 

 

Vi kan hjälpa till med typografi, design och layout

Vi på Arkitektkopia har lång och bred erfarenhet av visuell kommunikation och att hjälpa företag nå ut med träffsäkra budskap. Vår ateljé är alltid redo att rycka in om du behöver hjälp med design, typografi, layout, bildretuschering, illustrationer, framtagning av original med mera. Allt för att du ska kunna förverkliga dina idéer. Läs mer om hur vi kan hjälpa till.

 

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.