6 alternativ till Photoshop

Bildredigering av bilder

Photoshop är ett mycket kraftfullt bildredigeringsverktyg för proffsanvändaren, men har du inte budget eller behov av alla dess funktioner så finns det enklare alternativ. Det behöver nämligen inte kosta skjortan att piffa upp dina bilder – oavsett om du bara vill lägga på ett filter eller göra något mer avancerat. Här listar vi sex alternativ för bildredigering som passar olika plånböcker och behov.

Premiumalternativ

Det finns flera alternativ för dig som gärna lägger en slant för att få fina bilder – från enklare molntjänster till mer avancerade program. Alternativen nedan är perfekt om du har något avancerade behov men inte riktigt kan motivera en investering i Photoshop.

 

Luminar – cirka 750 kr

Luminar tillhandahåller över 300 verktyg och funktioner, och finns tillgängligt för Mac och PC. För dig som tycker om att få ett professionellt resultat på nolltid finns dels AI-filter som automatiserar redigeringen, dels runt 50 färdiga inställningar. Luminar erbjuder också filter i form av dimma eller solstrålar som ändrar ljuset i bilden. Genom att välja olika arbetslägen justerar du verktygsfältet så att det visar de funktioner du behöver för stunden.

 

Pixelmator – cirka 350 kr

I Pixelmator får du, förutom filter och reglage för ljus, kontrast och färger, möjligheten att enkelt flytta runt objekt i bilden. Med olika penslar kan du dessutom måla. Du kan också ta foton direkt i programmet, vilket finns tillgängligt för Mac och iOS. Designen är enkel, men Pixelmator är ett bra val även för dig som inte är nybörjare.

 

PicMonkey – mellan 75 – 315 kr per månad

Programmet är molnbaserat, men finns också som app för både iOS och Android, och passar dig som vill ha fina bilder till din blogg, Instagram eller webbplats. Funktionerna som finns är grundläggande men når långt; du kan till exempel beskära och rotera, justera färgerna och lägga till text, filter och symboler. När du är klar låter PicMonkey dig föra över bilderna till telefonen via Bluetooth.

Gratisalternativ

Bra tjänster behöver inte kosta – du kan få snygga resultat utan att spendera en krona.

 

Pixlr

Pixlr finns som molnbaserad tjänst och som app för Mac, PC, iOS och Android. Här kan du göra både grundläggande redigeringar och mer avancerade. Pixlr passar väl för dig som vill ha ett snabbt och smidigt sätt att snygga till bilderna på. Det är gratis att skaffa ett konto och sätta igång med redigeringen, men vissa av de mer avancerade funktionerna kostar en slant.

 

Gimp

I Gimp erbjuds du nästan alla funktioner som du hittar i Photoshop. Källkoden är öppen, så du som har koll på programmering kan själv lägga till funktioner och filter som du vill använda. Tjänsten passar till exempel dig som är fotograf, grafisk designer, illustratör – eller bara någon som tycker om att fota och vill ha bilder av hög kvalitet. Gimp finns tillgängligt för Mac och PC.

 

Fotor

Fotor är ett alternativ om du vill ha mer övergripande redigering som går på ett par klick. Här finns ingen möjlighet att fixa till enskilda detaljer i bilden – istället arbetar du med filter och effekter. Det finns till exempel funktioner som automatiskt justerar ljus och färger, utan att du behöver dra i olika reglage – även om det också går. Ytterligare en tidssparande funktion är möjligheten att redigera flera bilder på en och samma gång. Fotor finns för Mac, PC, iOS och Android.

Behöver du hjälp med kommunikation som ger effekt? Arkitektkopia är en rådgivande partner inom tryckt och digital kommunikation, vi levererar helhetslösningar anpassade efter dina behov – oavsett var i landet du befinner dig.

Kontakta oss så hittar vi en lösning för dig. Du kan även läsa mer om våra produkter och tjänster eller beställa på egen hand via vår webshop.

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.