7 fakta om alla hjärtans dag

Röda och ros hjärtan som ligger ner mot en rosa bakgrund.

Den 14 februari firar vi den mest kärleksfulla högtiden i almanackan. För att komma i stämning så har vi tagit fram lite kuriosa om alla hjärtans dag som du kanske inte kände till.

1. Vem var Valentin?

Alla hjärtans dag eller Valentine’s Day, har fått sitt namn från helgonet Sankt Valentin. I den populäraste berättelsen var Sankt Valentin en martyr som dödades av den romerska kejsaren Claudius II under sena 200-talet. Anledningen var att kejsaren hade förbjudit äktenskap men upptäckte att Valentin arrangerade kristna vigslar i smyg.

2. Alla hjärtans dag-kortet

I modern tid har det uppstått en romantisk legend utan historisk bakgrund som har till syfte att förklara alla hjärtans dag-kortets ursprung. I legenden om Sankt Valentin sägs det att den fängslade Valentin lärde känna fångvaktens dotter och att dagen innan han avrättades skrev ett avskedsbrev till henne som han undertecknade med ”Din Valentin”.

Alla hjärtans dags kort.

3. Alla hjärtans dag i Sverige

I Sverige är alla hjärtans dag en relativt ny högtid som etablerades av svensk handel, som såg marknadsföringsmöjligheter. Varuhuset NK i Stockholm arrangerade den första alla hjärtans dagskyltningen 1956. Idag firar nästan hälften av alla svenskar alla hjärtans dag och den anses vara den femte viktigaste högtiden.

 

4. Den hjärtformade asken

Den ikoniska hjärtformade asken skapades av Richard Cadburys som började förpacka choklad i fina lådor för att öka sin försäljning. Han introducerade den första hjärtformade chokladasken på alla hjärtans dag år 1861.

 

5. Rosor är röda

På alla hjärtans dag är röda rosor den populäraste blomman vi gärna ger till varandra. I flera kulturer har rosen varit viktig och en symbol för liv, skönhet men framför allt kärlek. Inom den grekiska mytologin var den röda rosen kärleksgudinnan Afrodites favoritblomma. Läs mer om färgernas betydelse.

Antalet blommor har olika budskap

Antalet blommor har olika budskap

En blomma: Du är allt för mig.

Två blommor: Vi reser bort tillsammans.

Tre blommor: När kan jag träffa dig igen?

Fyra blommor: Jag ser upp till dig och är dig tacksam.

Fem blommor: Jag gör allt för dig.

Sex blommor: Jag tvivlar på ditt ord.

Sju blommor: Jag älskar dig!

Åtta blommor: Jag förblir dig trogen intill döden.

Nio blommor: Jag vill vara ensam med dig.

Tio blommor: Vill du gifta dig med mig?

6. Människans bästa vän får också presenter

Kanske vill du också visa extra omtanke till din kära fyrbenta vän? 2020 gav cirka 27,6 miljoner amerikaner alla hjärtan dag-presenter till sina hundar, och mer än 17,1 miljoner gav presenter till sina katter.

En hund som ligger i en soffa med röda rosor omkring sig. Och har på sig en röd flugga.

 

7. Vänskapsdagen i Finland

I vårt grannland österut firar man ”Vänskapsdagen” den 14 februari och inte alla hjärtans dag. Så gör som finnarna och köp en ros till dina vänner!

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.