Arbeta effektivt med InCopy

Dator, pennor och anteckningsblock

Adobe InDesign är ett utmärkt verktyg för att skapa en snygg layout där du lätt kan editera både bilder och text, utan krusiduller. Men, det saknar funktioner som kontrollerar text – en ordbehandlare. Det har Adobe löst med InCopy, ett program integrerat med InDesign som sätter texten i fokus. Tillsammans möjliggör programmen ett effektivt samarbete mellan designers och redaktörer – och underlättar för dig när du skapar original till dina trycksaker.

Hur hänger InDesign och InCopy ihop?

Där InDesign är till för att publicera material som tidningar och magasin, använder du InCopy när användare ska skriva, editera och korrekturläsa texter. Styrkan med InCopy ligger i integrationen med InDesign där redaktörer och designers kan arbeta i ett dokument samtidigt. En designer skapar layouten i InDesign, samtidigt som en redaktör editerar texterna med InCopy. Du kan exportera en fil från InDesign för att sedan importera den till InCopy och tvärtom.

Så effektiviserar InCopy ditt arbete

När man arbetar med InDesign och InCopy ligger layoutfilen på en server dit designers, redaktörer och andra berörda har tillgång. Fördelarna med detta är att alla delaktiga kan arbeta i layoutfilen samtidigt och oberoende av varandra.

Så här kan arbetsprocessen med InDesign och InCopy se ut:

 1. När en designer arbetar i en layoutfil i InDesign kan en redaktör korrekturläsa layoutfilen i InCopy samtidigt – tack vare att filen ligger tillgänglig på en server.
 2. Funktionerna Checka in/Checka ut förhindrar personer från att skriva över varandras arbete.
 3. Vissa personer som korrekturläser föredrar att skriva ut texter och markera, kommentera eller ge feedback för hand. Det är inga problem med InCopy då det går alldeles utmärkt att skriva ut texter som PDF.
 4. Inga korrekturvändor behövs då allt arbete görs oberoende av varandra. När korrekturen är klar förbereds layoutfilen för tryck.
 5. Stora layoutfiler kan ta lång tid att öppna och vara långsamma att arbeta med om de ligger på en server. Därför är det möjligt att skapa så kallade uppdrag. Designern delar upp layoutfilen i mindre delar som redaktören öppnar i InCopy. Det betyder att designern kan arbeta med layouten lokalt på sin dator, men också lägga upp textinnehållet som uppdragsfiler på servern, eller skicka via mail för korrekturläsning. Om ni inte har tillgång till en server är detta en alternativ lösning.
Tidningsmagasin - redigera texter i InCopy och designen i InDesign

Redaktörer kan korrigera text i InDesign utan att det påverkar designerns arbete, eller tvärtom

Att designa layoutfiler med InDesign och InCopy gör att

 • du sparar tid då alla deltagare kan arbeta med innehållet i en fil samtidigt.
 • redaktörer kan korrigera text i InDesign utan att det påverkar designerns arbete, eller tvärtom.
 • du undviker ändlösa korrekturvändor då allt sköts samtidigt tills det är klart.
 • deltagare riskerar inte att skriva över varandras arbete med hjälp av checka in/checka ut-funktionen.
 • kravet på tydlig kommunikation inom arbetsgruppen blir högre. Vem har gjort vad, när, hur?
 • det blir lättare att skapa struktur för ert originalarbete mellan designer och redaktör.

Om du vill läsa fler artiklar från Arkitektkopia, besök gärna vår Akademi.

Vad behöver du hjälp med?

 • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.