Svåra ord i tryck­branschen

Ordbok, grafisk ordlista

Lär dig språket i tryckbranschen

Alla branscher har unika uttryck som kan vara svåra att förstå – och tryckbranschen är inte ett undantag. Men det vill vi ändra på, för vi tycker det är viktigt att alla hänger med i vad vi pratar om. Därför har vi samlat de vanligaste fackuttrycken från tryckvärlden i en behändig lista.

Grafisk ordlista från Arkitektkopia

Bigning

Detta är processen där man skapar en inpressning (big) i materialet för att underlätta vikning (falsning) och då undvika att sprickor uppstår.

 

CMYK

Lämpar sig bra för trycksaker. CMYK står för de fyra tryckfärgerna Cyan, Magenta, Yellow (gul) och Key-color (svart). Det är en subtraktiv färgblandning, vilket innebär att färgerna trycks på papper som små punkter. Färgerna blir ljusare om punkterna är små och mer av papprets vita färg får skina igenom och tvärtom mörkare ju större punkterna är och mindre det vita pappret som syns.

 

CMYK+

CMYK+ innebär att det går att trycka guld, silver, vitt och klarlack utöver de vanliga CMYK-färgerna. Styrkan ligger i att kunna trycka material med ett distinkt metallicskimmer eller behandla med klarlack direkt i skrivaren.

 

Digitaltryck

En process där allt sköts digitalt från original till tryck. Då det inte behövs några tryckplåtar kan ändringar göras med kort varsel. Digitaltryck lämpar sig utmärkt för jobb med kort leveranstid, variabeltryck och mindre upplagor.

 

DPI

Dots per inch eller bildpunkter per tum. Antalet pixlar på en yta som avgör en bilds kvalité.

 

Efterbehandling

Det jobb som görs med produkten efter att den blivit tryckt. Det kan vara att man limmar, falsar eller klarlackar trycksaken.

 

Falsning

Att falsa en trycksak innebär att man viker den – till exempel vid tryck av folders, tidningar eller magasin.

Falsning av foldrar

Falsning är ett exempel på efterbehandling

Frilägga

Ett objekt i en bild som separeras från bakgrunden. Till exempel att man tar bort bakgrunden bakom en människa för att kunna ha personen mot en vit bakgrund.

 

Färgstick

Ett felaktigt tryck där en färg fått för mycket genomslag i den färdiga trycksaken.

 

Färgåtergivning

Anger hur bra en ljuskälla återger färger via något som kallas CRI eller Ra-index på en skala från 0-100 % där 100 är perfekt färgåtergivning. Ju högre färgåtergivning, desto bättre återspeglar ljuskällorna naturliga färger på objektet som belyses.

 

Grafisk profil

Regler och riktlinjer som bland annat beskriver hur ett företags färger, logotyp och design ska användas.

 

ICC-profil

Vid digitaltryck kan olika skrivare ge olika resultat, därför är det bra att konsultera färgens ICC-profil innan tryck. ICC-profilen är numerisk representation av färgen som gör det möjligt för olika skrivare att printa exakt samma färgnyans.

 

Layout

Generellt uttryck för placering av text och bilder.

 

Offsettryck

En av de vanligaste tryckteknikerna där färg och motiv överförs från en tryckplåt till papper via en gummibeklädd cylinder. Denna teknik lämpar sig bra för tryck i stora upplagor.

 

Original

Den slutgiltiga versionen av en skiss innan den går i tryck. Idag är det vanligt med original i digital form, oftast en PDF-fil. I och med digitaliseringen görs det allt mindre originaljobb på tryckerier och mer jobb av kunden själva.

 

Pantone/PMS

Pantone Matching System (PMS) är ett standardiserat färgsystem där varje färg har ett bestämt nummer. Färgerna blandas på tryckerier eller hos färgleverantörer utifrån unika färgrecept. Tack vare nummersystemet blir färgerna samma oavsett vem som trycker dem, dock kan resultatet skilja sig beroende på papperstyp eller färgfilmstjocklek. I Sverige kallar vi dessa färger för dekorfärger.

Pantonefärger

En färgkarta för pantonefärger

Preflight

Preflight är den tekniska kontrollen av digitalt material som avgör om det lämpar sig för tryck – exempelvis att bilderna i materialet har rätt upplösning, att ICC-profilen använts och att utfall finns definierat.

 

Passning

När alla tryckfärger matchar (eller passar) med varandra i både höjd- och sidled inför tryck.

 

PDF

Portable Document Format. Ett vanligt format som ofta används när filer skickas in till tryckerier för tryck.

 

POD / Print-on-demand

En metod där produkter trycks i små upplagor och efter behov med hjälp av digitaltryck. Detta lämpar sig exempelvis bra i kombination med en webshop där produkter trycks allt eftersom de beställts.

 

Prepress

Är samlingsnamnet på allt förarbete med ett digitalt original, oftast en PDF-fil, innan det går till tryck. Förr gjordes allt manuellt men görs idag mer via dator. Arbetsuppgifterna innefattar bland annat typografi (utformningen av texter), utskjutning (hur bilden sätts ihop) och bildrepro (när man kopierar originalbilden för användning i exempelvis en tidning).

 

Profiltryck

Namn för reklamtryck på produkter som kläder, vattenflaskor eller tygväskor. Detta används ofta av företag som give-aways när de vill synas på mässor eller event.

 

Plotter

En plotter är en skrivare som skriver ut vektorgrafik. I stället för att som en vanlig skrivare använda sig av en bläckstråle eller toner skriver en plotter ut genom en penna som dras över pappret.

 

Raster

Ett raster är ett fördefinierat mönster av räta linjer eller rutor som används vid tryck för att återge en bilds halvtoner, exempelvis gråtoner. Punkterna eller linjerna trycks med olika avstånd gentemot varandra vilket gör att den vita bakgrunden syns igenom. Ju större avstånd mellan punkter eller linjer, desto ljusare blir färgtonen.

 

Rastertäthet/LPI

Beskriver hur många uppradade rasterpunkter (rasterlinjer) som får plats i ett bestämt mått, vanligtvis linjer per tum (LPI) men kan också vara linjer per centimeter. Den rekommenderade rastertätheten varierar beroende på papperstyp och tryckmetod.

 

RGB

RGB står för Röd, Grön, Blå och är en additiv färgblandning som lämpar sig bra för skärmar. En skärm består av tusentals lysdioder (om det är en LED-skärm) som sitter tre och tre – röd, grön, blå. En additiv färgblandning innebär att ju mer ljusstyrkan ökar, desto ljusare blir färgerna. Eftersom ljusflödet i en skärm kontrolleras kan RGB visa fler (och starkare) färger jämfört med CMYK.

 

Utfall/Bleed

En bild placeras utanför sidformatets kant för att sedan efter att sidan tryckts, beskära sidan till rätt sidformat. På detta sätt undviker man en vit ram mellan bilden och sidans kant

 

Skärsmån

Del av trycksaken, normalt 3 mm, som skärs bort efter tryck. Syftet med den är att trycket ska fylla ut hela sidan och inte lämna en vit ram.

 

Skärmärken/Crop Marks

Linjer på trycksaken som visar var den ska beskäras.

Utfallande bild med skärmärken och 3 mm skärsmån

Utfallande bild med skärmärken och 3 mm skärsmån

Vektorgrafik

Till skillnad från rastergrafik som består av pixlar eller bildpunkter består vektorgrafik av så kallade geometriska primitiver, till exempel cirklar, linjer och punkter. Fördelen med detta är att bilder kan förstoras eller förminskas hur mycket som helst utan att tappa i kvalité.

 

Variabeldata 

Data som möjliggör personifiering av till exempel mail eller utskick. Data hämtas från en databas eller ett kundregister och fylls automatiskt i beroende på vem mottagaren är. Det kan till exempel vara text, bilder, namn, hemort eller adress.

 

Ytvikt

Papprets vikt i gram per kvadratmeter. Vikten kan ha stor betydelse om det är stora upplagor som går ut via post då portokostnaden blir billigare.

Behöver du hjälp med kommunikation som ger effekt? Arkitektkopia är en rådgivande partner inom tryckt och digital kommunikation, vi levererar helhetslösningar anpassade efter dina behov – oavsett var i landet du befinner dig.

Kontakta oss så hittar vi en lösning för dig. Du kan även läsa mer om våra produkter och tjänster eller beställa på egen hand via vår webshop.

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.