• Hem
  • /Akademi
  • /Så skriver du bättre texter till marknads­föringen

Så skriver du bättre texter till marknads­föringen

Skrivtips till marknadsförare, så skriver du bättre texter till marknadsföringen

Du har en idé och ett budskap – nu ska du nå ut till målgruppen. Med några små skrivknep kan du öka chanserna för att lyckas.

3 tips för att nå ut med budskapet

Det ligger mycket bakom en bra text – oavsett hur lång den är. Idag skriver företag dagligen nyhetsbrev, inlägg i sociala medier och artiklar på webbplatser. Ibland är syftet att sälja en specifik vara, andra gånger för att öka kännedomen om varumärket. Här listar vi tre tips för att göra texterna vassare:

1. Fundera på vem läsaren är

Innan du skriver en text behöver du veta vem du skriver för och hur du vill påverka personen med din text. Om du vill sälja en vara eller en tjänst behöver du veta vad som får läsaren att vilja köpa. Om du vill engagera behöver du kunna intressera – eller kanske till och med provocera. Och om du är ute efter att informera behöver du ha koll på vad din läsare redan vet.

2. Svara på läsarens frågor

Din läsare undrar främst en sak: Varför ska jag läsa det här? Se till att du svarar på den frågan tidigt – annars är risken stor att läsaren känner att din text är slöseri med tid. En tumregel är att skriva det viktigaste först, gärna med en eller ett par meningar som sammanfattar stycket. Efter det kan du utveckla resonemang och gå in på detaljer.

Under läsningens gång kommer antagligen fler frågor: Hur hänger det här ihop? Vad innebär det här? Därför behöver du se till att du guidar den som läser, och låt inga frågor lämnas obesvarade i slutet. Förklara och förtydliga. Sambandsord som därför, på grund av och däremot visar hur saker hör ihop – använd dem för att knyta ihop meningarna.

3. Krångla inte till det i onödan

Ett vanligt misstag är att man använder facktermer utan att förklara dem. Och det behövs kanske inte om din text vänder sig till branschkollegor som med största sannolikhet har koll på det du pratar om. Men om mottagaren är någon som inte är insatt bör du se till att den förstår, antingen genom att du förklarar eller väljer ett mer vardagligt språk – annars är risken stor att den tappar intresset eller tror att varan eller tjänsten inte är för dem.

När du har skrivit klart och finslipat din text är det dags att välja hur den ska se ut, då kan det vara bra att börja med typsnittet.

Behöver du hjälp med kommunikation som ger effekt? Arkitektkopia är en rådgivande partner inom tryckt och digital kommunikation, vi levererar helhetslösningar anpassade efter dina behov – oavsett var i landet du befinner dig.

Kontakta oss så hittar vi en lösning för dig. Du kan även läsa mer om våra produkter och tjänster eller beställa på egen hand via vår webshop.

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.