6 tips och tricks i InDesign

Jobba effektivare i InDesign

När du arbetar med layout är InDesign antagligen det vanligaste och populäraste programmet på marknaden. Vi har samlat ihop några tips på sådant som vi ofta får frågor om eller helt enkelt tror kan göra din arbetsprocess ännu lite smidigare och snabbare. Som bonus har vi även lagt till en lista på några kortkommandon som vi ofta använder.

1. Spara filer och stilar i Creative Cloud Libraries

Creative Cloud (CC) är molntjänsten som knyter ihop Adobes olika program och tjänster med varandra. Tjänsten gör det enklare att komma åt en nedladdningssida med deras program, ett typsnittsbibliotek och Adobe Stock där du kan ladda ner mediafiler och mallar till dina projekt. Samtidigt finns det fler funktioner som kanske inte är lika synliga men däremot väldigt användbara. Eftersom Creative Cloud knyter ihop de olika programmen i Adobes katalog innefattar tjänsten till exempel även möjligheten att dela filer och inställningar mellan program. Under fliken ”Ditt arbete” finns ett bibliotek där du kan spara filer du kan behöva komma åt igen som exempelvis mallar och logotyper. Biblioteket är extra smidigt när du exempelvis redigerat en bild i Photoshop och sedan vill kunna komma åt den i InDesign.

CC Libraries-panelen inuti inDesign

När du använder inDesign kan du komma åt CC Libraries som en panel inuti programmet. För att öppna panelen klickar du på Fönster > CC Libraries. På så sätt kan du enkelt både spara och komma åt styckeformat, teckenformat, färger, färgteman och bildfiler mellan projekt och program. Du kan dessutom dela dessa mellan olika användare. För att lägga till nytt innehåll i CC Libraries, markera det du vill hämta inställningar från och tryck på det lilla ”+”-tecknet i nedre vänstra hörnet och välj den inställning du vill spara.

Tips: Jobbar du åt flera olika kunder? Skapa ett bibliotek per kund för att snabbt ha tillgång till kundens grafiska profil!

 

2. Färgtemaverktyget Shift + I

Ett enkelt sätt att hitta matchande färger för att skapa ett passande färgtema till ditt projekt är ”Färgtemaverktyget” som du kommer åt genom att trycka Shift + I. Genom att klicka på en bild i ditt projekt kommer inDesign att analysera bilden och generera fem matchande färger.

Om du inte är riktigt nöjd med färgtemat kan du trycka på pilen till höger om färgtemat så kan du bläddra genom fler färgteman baserat på bilden du valt.

3. Lägg in sidnummer

För att lägga in sidnummer i samtliga sidor måste du först markera en mallsida. Efter att ha skapat ett nytt dokument dubbelklickar du på ”A-Mallsida” under ”Sidor”. Då får du upp ett uppslag som sedan kommer agera mall för övriga sidor. Därefter väljer du Textverktyget (T) och gör ett textfält där du vill ha ditt sidnummer. Gå nu in på Text > Infoga specialtecken > Märken > Aktuellt sidnummer. Då kommer det dyka upp ett ”A” i ditt textfält. Sedan kan du formatera texten utifrån exempelvis storlek, färg och typsnitt.

För att kopiera över sidnumret till nästa sida i uppslaget använd markeringsverktyget, håll in Alt-tangenten och dra textfältet över till nästa sida. När du är färdig med formatering kan du välja Sida > Infoga sidor… och se till A-mallsida är vald som mallsida. När du infogar nya sidor från och med nu kommer A:et som vi la till tidigare att ha blivit sidnummer!

4. Visa högupplöst bild

Ibland kan det vara bra att kunna visa bilder i ditt inDesign-projekt i full upplösning (även om det drar mer processorkraft). För att göra det så högerklickar du på bilden och väljer Visningsprestanda > Visning med hög kvalitet.

5. Få text att flöda över flera sidor

När du har text i ett textblock och sidan eller blocket inte räcker till dyker det upp en liten röd ruta i det nedre högra hörnet. Klickar du på den röda rutan med markeringsverktyget (Kortkommando: V) kommer det upp en liten förhandsvisning. Då kan du ”klicka ut” texten där du vill ha den, exempelvis på den följande sidan om du har ett uppslag. Ett knep om du har väldigt mycket text är att hålla in shift (mac) samtidigt som du klickar på den röda rutan. Även här måste du ”klicka ut” den i ett textblock på den följande sidan. Då skapas automatiskt tillräckligt med sidor för att hela texten ska bli synlig. Låter det krångligt? Ta en titt på det här klippet så får du se hur det går till i praktiken.

6. Personligt anpassade dokument med variabeldata

För att automatiskt skapa olika varianter av ett dokument kan funktionen datasammanfogning användas. Variabeldata kan då även användas för att göra de olika dokumenten personligt anpassade. Läs gärna vår guide för hur du kan använda datasammanfogning tillsammans med variabeldata i InDesign, Skapa trycksaker med hjälp av variabeldata.

Bonus: Några kortkommandon för InDesign

W = Förhandsgranska (döljer alla stödlinjer, ramar etc.)

Shift+Alt+Cmd+V = Klistra in på plats (om du vill flytta ett objekt från en sida till en annan och det ska vara kvar på samma position på nya sidan)

Alt+Cmd+I = Visa dolda tecken.

Cmd+G = Gruppera objekt.

Shift+Cmd+G = Dela upp objekt.

Shift+Cmd+Klick på objekt = Låsa upp objekt från mallen.

Har du använt Photoshop är det här några kortkommandon du kanske redan är bekant med:

X = Växla mellan förgrunds- och bakgrundsfärg.

D = Återställ förgrunds- och bakgrundsfärg till svart och vitt.

Håll in mellanslag – Ett snabbt sätt att komma åt ”hand”-verktyget så att du kan flytta runt bilden vid exempelvis inzoomat läge.

Behöver du hjälp med InDesign?

På Arkitektkopia är vi vana att hjälpa kunder med att få text och bild att se proffsigt ut i print. I vår ateljé arbetar personal med mångårig erfarenhet av grafisk formgivning, layout och formatering. Behöver du hjälp är det bara att höra av dig så berättar vi mer!

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.