• Hem
  • /Akademi
  • /Guide: Skapa original i CMYK+ med guld och silver

Guide: Skapa original i CMYK+ med guld och silver

Flyers med silver och guldtryck ligger på ett skrivbord, trycka i CMYK+ med guld och silver

I den här guiden går vi igenom grunderna för hur du skapar ett original med CMYK+. För att det inte ska bli för komplicerat att komma igång så kommer den här guiden endast gå in på hur du kan använda färgerna guld och silver i dina digitaltrycks­produktioner.

Senast uppdaterad den 13 december 2019

Så fungerar CMYK+

För att kunna göra original på ett så effektivt sätt som möjligt så går det smidigare om du har en övergripande förståelse för hur tekniken fungerar. Det är egentligen inga konstigheter utan det har samma logik som det klassiska fyrfärgstänket med CMYK (Cyan, Magenta, Yellow och Key color) men med två extra färgverk – guld och silver.

Toner för CMYK+

Skillnaden är att de färgverken placeras innan och efter CMYK-färgverken i printern. I praktiken innebär det att du får ett bottenlager, ett CMYK-lager och ett topplager att jobba med. Bottenlagret printas alltid först, därefter läggs CMYK på och slutligen trycks färgen från topplagret. Det är helt fritt att välja om du vill ha guld eller silver i botten- eller topplagret och det går förstås bra att använda bara en metallisk färg också.

Få grundinställningarna på plats

När du ska skapa ett nytt original med CMYK+ så tar du med dig samma logik som i printern in i InDesign. Det vill säga att man jobbar i lager. Det finns självklart flera sätt att ta fram original på men vi har valt att göra det så enkelt som möjligt så att du snabbt kan vara igång och briljera med de metalliska nyanserna.

I bildexemplet kan du se hur lagret Silver ligger högst upp, CMYK i mitten och Gold längst ned. Det är precis samma logik som kommer användas vid trycket, guld printas i bottenlagret, därefter läggs CMYK på och slutligen printas silver i topplagret. Observera att lagren med guld och silver måste heta exakt Gold och Silver – detta för att printern ska förstå vilket lager den ska hämta informationen ifrån.

Lägg till en dekorfärg för guld

För att guld verkligen ska bli guld och inte en brunaktig CMYK-blandning så behöver du lägga till den som en ny dekorfärg. Följ stegen nedan och var noga med att du väljer färgen PANTONE > Pantone 871 C för guld och att färgrutan får benämningen Gold. Glöm inte att spara färgrutan till ditt färgbibliotek så slipper du göra om det här steget nästa gång du ska göra ett original med CMYK+.

Ny färgruta för guld i Indesign

CMYK-färg för guld i Indesign

Lägg till en dekorfärg för silver

Följ precis samma steg som för guld men välj istället PANTONE > Pantone 877 C för silver, ge den därefter benämningen Silver och spara den till ditt färgbibliotek.

Färdigställ ditt original

När väl grunderna är på plats är det bara att sätta igång och vara kreativ. Logiken är precis som vanligt i InDesign och du kan hoppa fritt mellan lagren, det viktiga är att objekt och färger ligger rätt när du väl exporterar filen. Vi har tagit fram ett enkelt exempel där vi använder guld och silver.

Det här är en liggande A5 där förstasidan har ramen och texten ”briljera med digitaltryck i guld och silver med CMYK+” i guld – därmed ligger också de objekten i bottenlagret Gold. I CMYK-lagret ligger enbart bilden på löven och i topplagret Silver så ligger I:et.

Silverfärg markerad i InDesign

På sid 2 har vi lagt en solid guldbakgrund, även den i bottenlagret Gold. Därefter har vi kompletterat det med en vit text i CMYK-lagret. I det här exemplet är det ”pappersvit”, det innebär att printern helt enkelt inte trycker något på den ytan. Slutligen har vi lagt adressen arkitektkopia.se/cmyk+ i Silver-lagret som en sista touch.

Guldfärg markerat i InDesign

När du kollar på originalet i InDesign eller som PDF-fil så kommer färgerna se tråkiga ut – men misströsta inte! Resultatet blir inte som det ser ut i InDesign. InDesigns färgrutor är enbart indikativa dekorfärger, när du väl trycker ditt original så får du de metalliska nyanserna guld och silver.

Om du har Acrobat Pro kan du i PDFen kontrollera färgerna genom att bocka i och ur dem. Gå in i verktyget Tryckproduktion > Förhandsgranska utdata för att sedan bocka ur och i de färger du vill kontrollera.

När du sedan lämnar in din PDF för tryck, kom ihåg att säga till tryckeriet i vilken ordning du vill ha effekterna, vilken färg som är botten- och topplager. I vårt exempel är Gold bottenlager och Silver är topplager.

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.