• Hem
  • /Akademi
  • /5 saker att tänka på när du beställer trycksaker

5 saker att tänka på när du beställer trycksaker

Högar av trycksaker

När du beställer trycksaker kan det vara svårt att veta exakt vilken information som ska skickas med. Vi listar fem saker du behöver ha koll på för att kunna lägga en så bra beställning som möjligt.

Färg och format

Det är en del komponenter som ska följa med en beställning för att det ska bli så effektivt som möjligt för tryckeriet att hantera den. Här förklarar vi vad som gäller hos oss på Arkitektkopia:

1. ICC-profiler. ICC-profiler gör att färger tolkas på samma sätt oavsett vilken enhet den visas på. Ladda ner våra ICC-profiler.

2. Färginställningar. Vi på Arkitektkopia har specifika färginställningar som säkerställer korrekt färghantering av dina trycksaker. Ladda ner våra färginställningar.

3. PDF-exportinställningar. Med rätt inställningar säkerställer du att din trycksak hanteras på rätt sätt av oss. Ladda ner våra PDF-exportinställningar.

4. Skapa en tryckfärdig fil. Se till att alla bilder håller för tryck, 300 ppi i upplösning är ett bra riktmärke för trycksaker upp till affischstorlek. Större tryck kräver inte lika hög upplösning eftersom de betraktas på längre avstånd. Vi tar gärna emot filen i PDF-format, men du kan även packa din fil och skicka in till oss. Se till att teckensnitt och alla länkade filer följer med och att proportioner och mått är de rätta samt att utfall och skärmärken finns.

5. Skapa ett original för CMYK+. Om du vill trycka i guld, silver, metallic, vitt och klarlack är CMYK+ det självklara alternativet. Läs vår guide hur du skapar en tryckfärdig fil för CMYK+.

För mer detaljerad information, läs vår guide Lämna rätt material.

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.