• Hem
  • /Akademi
  • /7 tips för dig som vill göra karriär i tryckbranschen

7 tips för dig som vill göra karriär i tryckbranschen

kvinna jobbar i tryckbranschen

Tryckbranschen är en uråldrig maskin som trots digitaliseringen fortfarande lever vidare med fanan i topp, inte minst tack vare de otroligt duktiga människorna som jobbar där. Men vad är bra att veta när man ger sig in i vår bransch? Vi har sammanställt en behändig lista för dig som är nyfiken.

Ett gammalt hantverk med nya möjligheter

1. Jobba med hantverket – få en förståelse för materialet och hur det fungerar både tekniskt och fysiskt. Lär dig mer om tillverkningsprocesser, vilka komponenter som är viktiga och vilka resultat de kan ge.

2. Samla på dig erfarenhet – jobba på olika positioner inom företaget, lär dig av kollegor och människor du möter som har arbetat längre inom yrket.

3. Våga fråga – om du inte frågar får du inget veta och kan i värsta fall leda till att du börjar anta saker vilket är farligt.

4. Tillåt dig att misslyckas, göra om och göra rätt – utan att misslyckas kan man inte lära sig av sina misstag och utvecklas, det är en utbildning i sig.

Pantonefärger

Prova dig fram och våga misslyckas för att lära dig av dina misstag

5. Experimentera och testa – prova dig fram i ditt jobb, gör snabba prototyper för att testa om material eller produkter kan vara något att ta vidare. Skapa dig en uppfattning och känsla för vad som funkar och vad som inte funkar.

6. Skaffa en mentor – hitta en person som kan stötta dig, ge feedback och peka dig i rätt riktning. Stäm av med din mentor på regelbunden basis och arbeta fram en process där du får konstruktiv feedback på ditt hantverk som gör att du utvecklas.

7. Dela med dig av din kunskap, kan du förklara ett ämne för andra så de förstår dig, då vet du troligtvis vad du pratar om. Att dela kunskap och erfarenheter är givande både för dig och för andra.

Med de här grundprinciperna i bakhuvudet hoppas vi att det blir lite lättare att ta de första stegen in i tryckvärlden. Lycka till! Vill du fördjupa dig mer i tryckbranschen och få koll på branschspecifika ord, spana in vår grafiska ordlista.

Om du är intresserad av en karriär hos oss eller är nyfiken på hur det är att arbeta på Arkitektkopia, titta in på jobba hos oss. Har du några frågor eller funderingar, tveka inte att kontakta oss på Arkitektkopia.

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.