Tips och trix i Photoshop

Fotograf redigerar foton i datorn

Har du använt Photoshop ett tag och känner att det börjar bli dags att ta din arbetsprocess till nästa nivå? Att börja använda kortkommandon är ett knep för att effektivisera arbetsflödet i Photoshop. Vi har samlat ihop några effektiva favoriter som vi tror att du kan få nytta av.

Kortkommandon

Växla mellan förgrunds- och bakgrundsfärg – Tryck på ”X”-tangenten.

 

Återställ förgrunds- och bakgrundsfärg till svart och vitt – Tryck på ”D”-tangenten.

 

Håll in mellanslag – Ett snabbt sätt att komma åt ”hand”-verktyget så att du kan flytta runt bilden vid exempelvis inzoomat läge eller om du frilägger.

 

Kortkommando för att välja verktyg – Om du håller muspekaren ovanför de olika symbolerna i verktygsfältet så dyker det upp en kort beskrivning av verktyget samt en bokstav inom parentes. Den bokstaven kan användas som kortkommando för att snabbt komma åt verktyget. För att komma åt penseln trycker du exempelvis på ”B”-tangenten och för pipetten använder du ”I”-tangenten. Håller du ner Shift samtidigt som du trycker på någon av bokstäverna bläddrar du istället bland de dolda verktygen.

Informationsruta för penseln i Photoshop

Olika penn- och penselalternativ i Photoshop

Snabbval för pipett/färgväljare – När du använder penseln eller färgpytsen och snabbt vill kunna komma åt pipetten håller du in Alt-tangenten (på både PC och Mac) och väljer färg med musen.

 

Zooma med öppna dialogrutor – När du har öppna dialogrutor för exempelvis ett filter eller
”Lagerstil” kan du zooma genom att hålla in ”Alt” på Mac eller ”Ctrl” på PC och dra med musen.

Dialogrutan Lagerstil i Photoshop

Zooma genom att hålla in ”Alt” på Mac eller ”Ctrl” på PC och dra med musen när du har en dialogruta öppen

Ta kommandot över Photoshop genom att skapa egna kortkommandon – Finns det funktioner du ofta använder? Då kanske det är dags att göra om dem till kortkommandon för att snabba upp processen! För att komma till inställningarna för kortkommandon och menyer klickar du antingen på Redigera > Kortkommandon eller använder ett kortkommando. Ja du hörde rätt: ”Kortkommando” har ju självklart ett eget kortkommando! För den fingerfärdige föreslår vi därför Shift+Alt+Cmd+K (Mac) som primär metod för att komma åt inställningarna.

 

För en utförlig beskrivning av hur du skapar egna kortkommandon kan vi rekommendera Adobes egna guide på ämnet.

Har du ett dedikerat grafikkort?

Om du har ett dedikerat grafikkort eller en tillräckligt stark inbyggd grafikprocessor, se då till att gå in i Inställningar > Prestanda och klicka i rutan ”Använd grafikprocessor”. Förutom att detta tillval kan höja prestandan i Photoshop låser det även upp ett gäng avancerade funktioner och några smidiga kortkommandon.

 

Förändra penselns storlek och hårdhet

Håll in Alt + Höger musknapp PC eller Ctrl + AltMac för att förändra storleken och hårdheten på penseln. Du ändrar storleken genom att röra musen åt höger eller vänster samt hårdheten genom att röra musen uppåt eller nedåt. Denna funktion är väldigt smidig vid till exempel friläggning.

Rotera bild

Trycker du på ”R”-tangenten (samma för PC och Mac) roterar du den visuella ytan utan att själva arbetsytan förändras. Hur du roterar bilden med den här funktionen påverkar alltså inte hur den färdiga bilden kommer att se ut. Se till att ha överblicksfönstret öppet samtidigt Fönster > Överblick. Har du roterat och vill gå tillbaka till ursprungsläget så finns det en knapp som heter ”Återställ vyn” i den övre menyn när du är inne i rotationsläget.

Rotationsmenyn i Photoshop

Zooma med mus

Tryck på ”Z”-tangenten och kryssa i ”Zoom med musrörelse”-rutan i den övre menyn om den inte redan är aktiverad. Då kan du zooma in och ut genom att hålla nere musknappen samtidigt som du drar musen åt höger eller vänster. ”Z”-tangenten kan sedan användas för snabb åtkomst till zoom-läget.

Zoomverktyget i Photoshop

Alternativ till Photoshop

Photoshop är ett mycket kraftfullt bildredigeringsverktyg för proffsanvändaren, men har du inte budget eller behov av all dess funktionalitet så finns det enklare alternativ. Det behöver nämligen inte kosta skjortan att piffa upp dina bilder – vi listar sex alternativ.

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.