6 alternativ till Illustrator

Kvinna illustrerar mode framför en laptop

Det finns otaliga illustrationsprogram på marknaden som är både prisvärda och lättanvända. Trots det har ingen överträffat Adobe Illustrator i popularitet. Men om man letar efter ett billigare alternativ, eller är nyfiken på program som kan utmana och du kan använda istället för Illustrator, finns det flera gratis- och premiumversioner som är värda att slänga ett öga på. Vi på Arkitektkopia listar 6 alternativ till Adobe Illustrator.

Premiumalternativ

Affinity Designer – 519 kr

Affinity Designer, ett grafiskt illustrationsprogram, är en del av Affinitys programsvit kompatibelt med OS X och Microsoft Windows och anses vara ett av de främsta alternativen till Adobe Illustrator. Affinity Designer har funktioner som vektorillustration, effekter, rasterverktyg, professionell typografi och färgkompatibilitet samt skiss-, målar och texturverktyg. Priset för verktyget är en engångskostnad på 519 SEK (september 2019) och du kan testa programmet under 10 dagar kostnadsfritt.

Sketch – $99 (ca 960 kr)

Sketch är ett illustrationsverktyg med fokus på UI- och UX-design för mobil och webb. Med sin intuitiva vektoreditor, funktioner för att göra snabba prototyper och kraftfulla samarbetsverktyg är programmet lätt att lära sig för både nybörjare och avancerade användare. Sketch har en lite annorlunda prissättning där du betalar för en licens ett år, därefter betalar du en summa för att få nya uppdateringar – eller behåller din gamla version och betalar inte en krona mer. Kostnaden för ett helår är $99 (september 2019) och du kan dessutom prova programmet i en månad kostnadsfritt.

Illustrationer i Sketch och det är ett alternativ till Illustrator

Sketch passar lika bra för illustration som för UI-/UX-design

Xara Designer Pro – $299 (ca 2 900 kr)

Ett program som samlar flertalet funktioner för att skapa illustrationer, hantera text och editera foton. Det kan användas till allt från att designa enkla logotyper till avancerade illustrationer och posters. Programmet samlar funktioner från andra Xara-program vilket gör Designer Pro till ett fullfjädrat verktyg för alla grafiska designers i deras arbete med både print och webb. Gränssnittet är rent från störningsmoment där fokus ligger på din design och ditt arbete. Priset för Xara Designer Pro X är en engångskostnad på $299 (september 2019) och programmet kan testas kostnadsfritt under 7 dagar.

 

Gratisalternativ

Gravit Designer

Ett fullfjädrat grafiskt designverktyg för produktdesigners, webbdesigners och grafiska designers. Programmet fungerar på flera plattformar som OS X, Windows, Linux och Chrome OS samt online direkt i webbläsaren. I Gravit Designer kan du skapa saker som grafik, ikoner, UI-design, animationer och presentationer. Det finns stöd för allt från texthantering och struktur till grafik och layout. Gränssnittet kan skräddarsys individuellt, är intuitivt och lätt att använda. Programmet finns som både gratis- och betalversion.

Vecteezy

Ett program som låter dig designa vektorgrafik direkt i webbläsaren. I gratisversionen kan du enkelt arbeta med färger, former och typsnitt för att sedan ladda ner resultatet som SVG, PNG eller JPG. Du kan ladda upp egna bilder för editering eller skapa vektorbaserad grafik från grunden. Antalet funktioner är begränsade – speciellt i gratisutförandet – men räcker för dig som vill göra enklare illustrationer. Vecteezy är för dig som vill ha ett verktyg där du med enkla medel får bra och snabba resultat.

SVG-Edit

En gratis editor för vektorgrafik baserad på öppen källkod. Verktyget används direkt i webbläsaren med enklare funktioner som form, färg och texthantering. Programmet fungerar med alla webbläsare och kan importera och exportera filer i de vanligaste formaten. Fördelarna är att det är snabbt, lätt att komma igång med och intuitivt att använda. SVG-Edit är perfekt för dig som vill göra enklare vektorgrafiska illustrationer – utan att behöva spendera en enda krona.

Illustrationer i SVG-Edit

SVG-Edit är smidigt att använda direkt i webbläsaren, perfekt för snabba illustrationer

Vi hoppas att något av programmen ovan ska göra vardagen lättare för dig, oavsett om du är nybörjare eller erfaren designer.

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.