Guide: Exportera en tryckfärdig PDF med CMYK+
När du använder CMYK+ i dina trycksaker så behöver du justera exportinställningarna i InDesign. Detta för att lagerlogiken med guld, silver, vitt eller klarlack ska följa med till den tryckfärdiga PDF:en. Vi går igenom de nödvändiga stegen för en smidigare beställning.
Senast uppdaterad den 20 december 2019
Från InDesign till PDF
CMYK+ är en ny tryckteknik som använder lagerlogik för dekorfärger. Det innebär i praktiken att du definierar vilket färgverk vid tryck som ska användas till vilka objekt i ditt original. Det kan låta krångligt men det är inte så svårt när man väl kommer in i det.
När du är klar med designen så går du helt enkelt till Arkiv > Exportera… och väljer formatet Adobe PDF (utskrift).
Börja med att justera PDF:ens kompatibilitet. Det ställer du in under fliken Allmänt i exportinställningarna. Att exportera lager fungerar inte i tidigare versioner av Adobe Acrobat än version 7 (PDF 1.6) – eftersom InDesign väljer Acrobat 5 som standard vid export så behöver du ändra till 7 eller senare. Därefter kryssar du i boxen för ”Skapa Acrobat-lager”.
I övrigt kan du lämna inställningarna som de är. En rekommendation är dock att under komprimering välja Nedsampla inte på samtliga bilder för att säkerställa så hög upplösning som möjligt. Det är dock inget unikt för CMYK+ utan är en bra tumregel att ta med sig för att få så bra kvalitet som möjligt.
Eftersom filen ska tryckas är det mycket viktigt att du tar med skärmärken och utfall. Det ställs in under Märken och utfall, vi rekommenderar att du använder minst 3 mm utfall och kryssar i skärmärken.
När du är nöjd med dina inställningar så glöm inte att spara det som en ny förinställning. Det gör du genom att klicka på Spara förinställning och sedan döpa den till CMYK+. Då slipper du göra om alla exportstegen nästa gång du ska exportera ett original till CMYK+.
Verifiera att det blev rätt
När du exporterat PDF:en så är det bra att kontrollera att allting ser rätt ut. Det gör du enklast genom att använda Adobe Acrobat Pro. Öppna filen och gå till Verktyg > Tryckproduktion. Du kan även dra ikonen för Tryckproduktion till verktygsfältet i högerspalten för att snabbare komma åt den nästa gång. Observera att verktyget Tryckproduktion inte finns i gratisversionen Adobe Reader – det är därför viktigt att du använder Adobe Acrobat Pro för de kommande stegen. Vi kan självklart hjälpa dig med verifiering om du skulle stöta på problem eller inte ha tillgång till rätt programvara.
När du använder verktyget Tryckproduktion i Acrobat får du upp en rad möjligheter med allt från preflight-inställningar till färgkonvertering. Det är dock inget du behöver tänka på nu utan öppna helt enkelt Förhandsgranska utdata.
Om du har gjort rätt så kan du nu se dekorfärgerna som du laddat in som färgrutor i InDesign under Dekorplåtar. Det innebär rent teoretiskt att du kan se alternativ för flera dekorplåtar än de du ska använda ifall de är valda som färgrutor i ditt original.
För att verifiera att allting har gått rätt till och att du fått färg till dekorplåtarna så bör du ”tända och släcka” dem. Genom att kryssa i och ur boxen till vänster om varje enskild dekorfärg så kan du se ifall det också reflekteras i förhandsgranskningen.
Silverfärgen är tänd
Silverfärgen är släckt
Skulle det inte bli som du tänkt dig, till exempel att dekorfärgen är synlig även när du släckt den så bör du kontrollera att du gjort rätt i InDesign. Börja med att verifiera att objektet som ska vara i en dekorfärg ligger i rätt lager i InDesign och att det har rätt dekorfärg. Skulle det fortfarande inte fungera som du tänkt dig så finns vi självklart här för att hjälpa dig.
Relaterade artiklar
Guide: Skapa original i CMYK+ med guld och silver
I den här guiden går vi igenom grunderna för hur du skapar ett original i CMYK+ som har färgerna silver...
Guide: Skapa trycksaker med variabeldata
Använd funktionen för datasammanfogning i InDesign för att skapa olika varianter av ditt dokument. Med hjälp av variabeldata ser du...
5 saker att tänka på när du beställer trycksaker
När du beställer trycksaker kan det vara svårt att veta exakt vilken information som ska skickas med. Vi listar fem...
Lilla guiden om 3D-print
Häng med på en tur in i 3D-världen! Här kommer guiden om tillverkningstekniken 3D-print.
Behåll färgen genom hela produktionskedjan
En färgrymd är egentligen tredimensionell men visualiseras oftast tvådimensionellt som här för att möjliggöra jämförelse mellan olika färgrymder.
Svåra ord i tryckbranschen
Alla branscher har unika uttryck som kan vara svåra att förstå – och tryckbranschen är inte ett undantag. Därför har...
8 färgkombinationer för din grafiska profil
Att ha koll på vad färger signalerar är en viktig del av att sätta ditt varumärke på kartan. Vi listar...
Allt du behöver veta om digitaltryck
Digitaltryck har gjort det möjligt att trycka snabbare i mindre upplagor och som ett bra komplement till traditionell tryckteknik. Vi...
Lilla återvinningsguiden för trycksaker
För att göra källsorterandet enkelt kan du utgå från vår sammanställning av de vanligaste trycksakerna och hur de återvinns.