Miljövänliga PVC-fria produkter

Plast har varit en central del av vår moderna värld, men det sätt plasten påverkar oss och miljön på har blivit en allt större belastning. Ett av de vanligaste plastmaterialen är polyvinylklorid (PVC), som används i en mängd olika produkter. PVC har fått kritik för sina negativa miljö- och hälsoeffekter och som ett svar på detta har PVC-fria material blivit alltmer efterfrågade. I denna artikel kommer vi att utforska fördelarna med PVC-fria material och ge tips på flera bra alternativ att välja i stället.  

Vad är PVC?

PVC är en vanligt förekommande typ av plast. Råvaror till PVC är dels fossil olja eller naturgas, och dels koksalt, som är källan till kloret i den process där denna plast skapas. PVC är brett användbar då den genom olika tillsatser kan ges en rad olika egenskaper. Det gör att den passar för många olika ändamål, exempelvis för kabelisolering, medicinska slangar och blodpåsar, golvmattor, skyltar, regnkläder, uppblåsbara badleksaker med mera.

Problemen med PVC är:

 • Den tillverkas av icke förnybar, fossil råvara.
 • Tillsatsämnena som blandas i PVC för att ge den de olika egenskaperna – mjukgörare, fyllmedel och annat – är ofta miljöfarliga eller direkt giftiga.
 • Ett annat problem med PVC är att själva byggstenen, vinylklorid, är cancerogen.

PVC kan finnas i en stor mängd olika plastprodukter

PVC-fria material

PVC-fria material har utvecklats för att minska miljö- och hälsoeffekterna av PVC och möjliggöra en mer hållbar och säker användning av plast. De PVC-fria materialen består av kombinationer av andra plaster, naturliga fibrer, återvunna material eller andra ämnen med bättre miljöegenskaper .

Tack vare vetenskapliga framsteg och utvecklad teknik har PVC-fria material blivit alltmer mångsidiga och tillförlitliga. Forskare och tillverkare har arbetat tillsammans för att hitta alternativa material och kombinationer som kan uppfylla eller överträffa egenskaperna hos PVC. Det har lett till utveckling av PVC-fria alternativ för ett brett spektrum av användningsområden, bland annat inom printmaterial, byggmaterial, förpackningar, kläder och leksaker.

 

Fördelar med PVC-fria material

 • Minskad miljöpåverkan: PVC-fria material bidrar till att minska den negativa miljöpåverkan som är förknippad med PVC. PVC-fria material kan ha ursprung från växtriket, vara återvinningsbara eller biologiskt nedbrytbara, eller tillverkade med en mindre energi- och resurskrävande process.

 

 • Förbättrad hälsa och säkerhet: PVC-fria material eliminerar de hälsorisker som förknippas med PVC, bland annat från de farliga kemikalierna och de potentiella negativa effekterna som kan uppstå vid hantering eller användning av PVC. Detta gör de PVC-fria materialen säkrare för både människor och miljö.

 

 • Hållbarhet och återvinningsbarhet: PVC-fria material kan främja en mer hållbar konsumtion genom att erbjuda alternativ som är framtagna med hänsyn till människa och miljö, genom att vara återvinningsbara och vara tillverkade av återvunnet material.

 

 • Mångsidighet och prestanda: De senaste åren har PVC-fria material gjort stora framsteg när det gäller att matcha eller överträffa PVC: s prestandaegenskaper. Många material kan numera erbjuda liknande hållbarhet och flexibilitet utan att innehålla de giftiga råvaror och tillsatsämnen som finns i PVC.

Svanen och PVC-fritt

Svanen och PVC-fritt

För att få en Svanenmärkning för trycksaker krävs det bland annat att produkterna är helt och hållet PVC-fria. Inte ens tejp eller emballage för frakten får innehålla PVC.

Svanen är en frivillig miljömärkning. Företag beslutar själva om att Svanenmärka sina varor eller tjänster. Ett sextiotal produkter och tjänster omfattas av kravkriterier för Svanenmärkning. Kraven har tagits fram av Nordisk Miljömärkning och specificerar ramar för miljöpåverkan för allt ifrån trycksaker och kemikalier till hotellverksamhet och biltvättar.

Källa: https://www.svanen.se

Alternativa plastmaterial att använda istället för PVC-plast

Silikon är ett flexibelt material som passar för bland annat köksredskap.

 • Biobaserade plaster: Tillverkas från förnybara källor såsom majsstärkelse, sockerrör eller cellulosa. De är biologiskt nedbrytbara och kan användas i en rad olika produkter, inklusive förpackningar, engångsartiklar och textilier.

 

 • Polyetylen (PE): Fossilbaserad typ av plast, men med relativt sett bättre egenskaper genom goda möjligheter till återvinning och en energieffektiv tillverkningsprocess med lägre miljöpåverkan. PE används ofta i förpackningar, vattenledningar och isoleringsmaterial.

 

 • Polypropen (PP): Mångsidigt plastmaterial med egenskaper liknande PVC, inklusive flexibilitet och hållbarhet. PP är fossilbaserat men återvinningsbart med låg miljöpåverkan vid tillverkning. Används ofta i skyltning, förpackningar, textilier, fordonsdetaljer och i inredning.

 

 • Polyuretan (PU): Polyuretan är en plast delvis baserad på fossil råvara. Polyuretan kan ges många egenskaper, är flexibel, slitstark och har bra isolerande egenskaper. PU används ofta inom möbelindustrin, kläder, skor och i fordon.

 

 • Silikon: Ett gummiartat material som används särskilt inom sjukvård, hälsa och mat, medicinska instrument, implantat, tätningar och köksredskap. Det är flexibelt, tåligt och klarar många olika temperaturer.

 

 • Naturfiberbaserade material: Material som tillverkas av naturliga fibrer som hampa, lin, bambu eller återvunna textilfibrer blir alltmer populära. De är förnybara, biologiskt nedbrytbara och har en lägre miljöpåverkan. De används ofta inom textil-, möbel- och byggindustrin.

 

Exempel på några PVC-fria produkter och material

 

Papper, kartong och wellmaterial

Pappersbaserade material är ofta FSC®-certifierade, vilket innebär att skogsråvaran är framtagen på ett miljömässigt ansvarsfullt sätt. Pappersbaserade material har ofta ett inslag av återvunnet material. Skogsråvaran i sig är ju också förnybar och därför är material av pappersfibrer ett miljömässigt överlägset alternativ att välja där det är möjligt.

Papper, kartong och well används främst till skyltar, förpackningar eller kommunikationslösningar inomhus. Materialen kan figurskäras. Många av de grövre materialen (kartong eller well) kan också impregneras och få vattenavvisande egenskaper, vilket gör att de klarar viss användning utomhus. Läs vår guide till hur du kan använda kartong och well. 

 

Tyger

PVC-fria tyger tillverkas av bland annat naturliga fibrer, återvunna textilfibrer eller andra kombinationer. Polyester är exempel på tyg tillverkat av plast eller återvunnen plast och är i många fall PVC-fri. Användningsområdena för tygerna varierar beroende på vad de tillverkats av samt hur de efterbehandlats. Här är det dock på sin plats att vara uppmärksam på ifall tyger har bestrukits, eller på annat sätt efterbehandlats med PVC.

En väsentlig fördel med tyger är att de väger lite och tar mindre plats när de är hopvikta. Det bidrar till lägre miljöbelastning och utsläpp vid transport av produkter i tyg, jämfört med tyngre och mer skrymmande material.

 

Folie, laminat och dekaler

I takt med att framsteg har gjorts inom såväl vetenskap som teknik har det även tillkommit flera miljövänliga och PVC-fria alternativ till klassiska expolösningar. Fönster-, golv- eller väggmonterade folieringar finns i flera miljövänligare alternativ än PVC, med eller utan klister.

 

Mesh

Du har garanterat sett detta material även om du inte tänkt på det. Mesh används för stora vepor på byggnader, staket eller för banderoller på byggarbeten eller liknande. Mesh är en tygväv belagd med ett annat material för att ge en bättre tryckyta. Dessa hybrider mellan tyg och plast finns i PVC-fria varianter och är dessutom mycket tåliga.

Många PVC-fria material är biologiskt nedbrytbara eller baserade på naturmaterial.

Är systemet du köper cirkulärt?

Är systemet du köper cirkulärt?

Något som är bra att tänka när du köper nya exponeringssystem är hur pass återanvändningsbart systemet är för er. Kommer det hålla länge? Kan du byta ut budskapen på det eller behöver du byta ut hela systemet?

Exponeringssystem av högre kvalitet har en klart längre livslängd. Genom att återanvända dem och byta ut budskapen kan ni bidra till lägre miljöpåverkan och onödig överproduktion. Många av dessa exponeringssystem har vepor eller banderoller i tyg som enkelt går att byta ut.

Fabric Frames och monterväggar / bildväggar  är exempel på cirkulära system med hög återanvändbarhet.

Det är viktigt att notera att olika PVC-fria material har olika egenskaper och lämpar sig för olika användningsområden. Valet av material beror på specifika krav och tillämpningar. Genom att välja PVC-fria material och material av förnybara råvaror kan vi alla bidra till en mer hållbar och miljövänlig framtid. Vi har ett brett utbud och kan hjälpa dig välja det material som passar just era behov och användningsområden.

 

Innovativa och hållbara kommunikationslösningar med hänsyn till människa och miljö

Vi erbjuder flera olika miljövänliga och PVC-fria material, från tåliga skivor och folier till vepor eller FSC®-certifierade well- eller kartongmaterial. Större delen av materialen i vårt utbud är återvinningsbara och produceras från hållbart skogsbruk, återvunnet material eller där övriga krav på miljövänlig produktion är närvarande.

Läs mer om vårt hållbarhetsarbete.

 

Vi kan hjälpa till

Våra experter har lång erfarenhet av att hjälpa till med olika kommunikationslösningar, vare sig det handlar om event, mässor, butiksinredning eller något annat. Vi hjälper dig med miljövänliga kommunikationslösningar från idé till leverans.

Kontakta oss.

Vad behöver du hjälp med?

 • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.