Pantones färgrika historia

Pantone färgkarta.

I nästan 60 år har Pantone varit ett välkänt namn inom tryckeribranschen. Pantone Matching System är det dominerade färgmatchningssystemet i världen och används i flera branscher såsom arkitektur, marknadsföring och textil. Lär dig mer om Pantones historia och dess inflytande i nutid.

Innan vi ger oss in i Pantones färgrika historia ska vi börja med att förklara vissa begrepp. Företaget Pantone är framför allt känt för sitt färgsystem Pantone Matching System (PMS). Det är ett färgsystem för dekorfärger där varje färgton representeras av ett unikt namn och/eller nummer. Till exempel så heter den gula färgen på Arkitektkopias logotyp Yellow C. Färgsystemet PMS hjälper till så att den önskade färgen som syns på din dator lätt kan återges i rätt färg då slutprodukten trycks. Färgens namn eller nummer används av tryckerier för att enkelt och enhetligt kunna referera till den önskade färgen som kunden vill ha.

 

Behovet av att skapa ett färgsystem

Vår tidsresa börjar 1951 när grundaren Lawrence Herbert tog sin ”Bachelor of Arts in biology and chemistry” vid Hofstra University, New York. Efter sin examen började Lawrence Herbert att arbeta som color matcher på tryckföretaget i Carlstadt, New Jersey. Lawrence märkte svårigheterna som uppstod i kommunikationen mellan designers, reklambyråer och tryckare när det gällde att förklara de exakta färgerna som önskades. Detta eftersom vi alla upplever och ser färger på olika sätt. För att kunna beskriva en exakt färg för andra insåg han att det behövdes ett system.

År 1962 bestämde sig Lawrence för att köpa upp tryckföretaget där han arbetade och 1963 skapade han Pantone Matching System. Han tog fram en färgkarta i en form av en solfjäder, som trycktes i rutor och som fick en speciell kod för varje färgton. Det första året användes färgkartorna hos tryckerier och deras kunder. Året därefter började färgsystemet även användas i färgsammanhang för designers.

Klassisk färgkarta.

Den klassiska färgkartan som liknar en solfjäder används fortfarande idag.

Lawrence märkte svårigheterna som uppstod i kommunikationen mellan designers, reklambyråer och tryckare när det gällde att förklara de exakta färgerna som önskades.

Pantone idag

Idag är Pantone Matching System ett världsledande färgsystem som används i flera branscher, till exempel textil, inredning, arkitektur, produktdesign, marknadsföring mm. Men för vissa är Pantone mer än bara ett färgsystem. Det kan ses som en ”livsstil” speciellt för alla de som älskar färger. Pantone säljer utöver färgkartor även koppar, vattenflaskor, termosar och nyckelringar med deras ikoniska små färgrutor.

 

Pantone + färgböcker

När man skapar en ny färgruta i Illustrator eller InDesign finns det olika färgbibliotek som man kan välja mellan. Pantone Plus Series-färgböcker innehåller de senaste PMS-färgerna. Från Adobes hemsida förklaras det att i Illustrator finns det tio bibliotek från Pantone Plus Serien. Några av de vanligaste färgböckerna är PANTONE + Solid Coated och PANTONE + Solid Uncoated, där coated står för bestruket och uncoated står för obestruket. På Arkitektkopia använder vi oss av PANTONE + Solid Coated.

Visar var i Adobe Illustrator man hittar färgbiblioteken.

I fliken ”Färgböcker” hittar du de tio olika färgbiblioteken i Illustrator.

 

Färgbiblioteket PANTONE Solid Coated.

Så här ser det ut i färgbiblioteket PANTONE + Solid Coated.

 

Color of the Year

Sedan 1999 har Pantone Color Institute presenterat ”Color of the Year” vilket är ett trendskapande koncept som har ett stort inflyttande inom flera kreativa branscher. Institutionen består av färgexperter som studerar färgtrender med hänsyn till flera aspekter i samhället som mode, marknadsföring och politik. Vanligtvis utnämns en färg som årets färg, men inför 2021 valde de ut två färger, Ultimate Gray och Illuminating.

Årets färg för 2021 utsedd av Pantone

2021 blev färgerna Ultimate Gray och Illuminating utsedda till årets färger.

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.