Färgtrender 2021

En kvinna och man väljer ut färger - färgtrender 2021

Vi säger tack och farväl till ett stormigt 2020 och välkomnar nästa års färger som präglas av efterlängtat lugn, återhämtning och värme. Trendrapporterna berättar om nedtonade harmoniska pastellfärger i kombination med ljusa inslag av optimistiska kontraster som ska hjälpa oss att hitta gnistan i vardagen igen.

När världens stora färgpampar siade om det gångna årets färgspektrum beskrevs de i ordalag som ”självförtroende och optimism”. Ett utlåtande i all sin välmening men världens rådande utveckling hade något annat i kikaren. Dessa positivt laddade ord var under 2020 konverterade till nyanser av mintgrön, blå, rosa och brunbrända. Men oavsett var vi landar under 2021 – ett pandemifritt år eller ej – så finns det ingen bättre period för återhämtning och harmoni. Särskilt med tanke på att vi förmodligen kommer fortsätta tillbringa mer tid hemma och bekanta oss med rummets fyra väggar.

Färgtrender 2021 – fokus på kraftsamling och energi

Vi kliver in i det nya året med både lärdomar och erfarenheter från det förra. Inför 2021 vittnar trendspaningarna om tungt fokus på behövlig återhämtning med inslag av bjärta toner för en känsla av optimism. Vi kan se fram emot en blandning av harmoniska och varma pastellfärger och små kontrastrika nyanser som skapar både fokus och glädje i vardagen. Branschens stora trendspanare är däremot inte helt överens om kontrasternas kulörer men det råder heller inget tvivel om att de är nödvändiga.

Färgglada händer i solsken

Vindsnurror i pastellfärger

Vad säger färgbranschens giganter?

Färgbranschens Apple, Pantone, har nu annonserat årets färg 2021. För första gången på 22 år begår de sitt första trendbrott och lanserar ett färgpar istället för en ensam färg. Kombinationen består av en grå och en gul kulör – Ultimate Gray Pantone 17-5104 och Illuminating Pantone 13-0647. De är handplockade för att passa in i den nya vardagen av mycket hemmakontor och spontan vardagsmotion. Intentionen med de gråa och gula tonerna är att skapa en känsla av djup eftertänksamhet och optimistisk syn på framtiden.

Årets färg för 2021 utsedd av Pantone

Färgerna tillsammans förmedlar ett budskap om styrka och hoppfullhet

Behr är en annan stor aktör i branschen som öppnat locket på årets färgpyts. Paletten är indelad i olika områden med 21 toner och beskrivs med ord som ”komfort”, ”lugn”, ”känslig” och spetsad med ”optimism”. Mjuka och empatiska nyanser med glimtar av hopp ska tryggt leda oss framöver.

Pastellfärger i ett vardagsrum

Globala färgtrender

Att förutspå färgen som pryder den kommande säsongens väggar och möbler är alltid ett hett ämne inom inredningsvärlden. En annan värld där det varslas om vilka populära färger som råder är hur olika länder kommer utmärka sig. 2021 ser vi till exempel att Ryssland fortsätter på sitt gröna spår med en aning ljusare ton än förra året. Våra grannar i Norge föredrar en lysande orange kulör, en tropisk grön i Brasilien, skinande gul i Sydafrika medan Turkiet kopplas ihop med en medelhavsblå nyans.

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.