• Hem
  • /Akademi
  • /Udda fakta om rött, grönt och blått

Udda fakta om rött, grönt och blått

Udda fakta om färgerna rött, grönt och blått

Rött, grönt och blått är grundfärger när det kommer till webbgrafik (RGB). Olika blandningar av dessa skapar samtliga färger som du ser på din skärm. Det har du säkert redan koll på (om inte kan du läsa mer om olika färgmodeller i Akademin), men kände du till deras udda egenskaper?

Rött är den första färg vi ser som barn

Vanligtvis kan vi urskilja färger när vi är ungefär fem månader, och fram till dess skiljer vi på objekt med hjälp av skillnaden mellan ljus och mörker. Men faktum är att rött har ett litet försprång. Den röda färgen har nämligen längst våglängd, vilket gör att man kan se den redan vid två veckors ålder.

Röd ros

Vi ser rött redan vid två veckors ålder

Blått får tiden att gå snabbt, rött saktar ner

Färgerna har inte bara en förmåga att påverka våra känslor, utan även hur vi upplever tid. Eftersom rött lätt stressar oss kan det få oss att känna att tiden går långsamt. Ju mer avslappnade vi är, desto mer bekväma är vi med att vänta en stund. Med andra ord är det bäst att undvika nedladdningssidor som är röda eftersom risken är att den rastlöse besökaren ger upp och beger sig någon annanstans.

Regndroppar på fönsterruta

Den blå färgen får oss att slappna av

Grönt är det vi ser lättast på håll

I dagsljus är grön den färg som är lättast att urskilja när vi ser den långt bort. Det är en av anledningarna till att trafikljus slår om till just grönt när det är fritt fram att köra. Ögat ansträngs inte heller på samma sätt som det kan göra av andra färger, så använd grönt i omgivningar där du vill låta blicken vila.

Grönt gräs i solsken

Grön är den färg som är lättast att utskilja på långt håll

Det var ett par udda egenskaper som rött, grönt och blått har. Alla färger frambringar naturliga associationer hos mottagaren; röd som kärleken, blå som himlen, gul som solen, vit som snön och så vidare. Vill du lära dig hur du kan använda färger i din marknadsföring?

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.