Udda papperstyper

Färgglada papper och udda papperstyper

Det finns flera spännande papperstyper som går utmärkt att använda till trycksaker, somliga mer udda än andra. Vi på Arkitektkopia berättar om några av dem.

Det finns papper, sen finns det papper

Det finns fyra grundutförande av papper – bestruket, obestruket, kartong och designpapper. De är vanligt förekommande och används ofta till allt från broschyrer och posters till förpackningar och inbjudningskort. Men finns det fler papperstyper som inte får lika mycket uppmärksamhet? Oja. Här kommer en lista på mer udda papper, eller i alla fall material som liknar papper.

Älgpapper, papper baserat på älgspillning. Under vintern äter älgen stora mängder sly och tallskott som innehåller en stor mängd cellulosa, vilket är råmaterialet i papper. Detta gör älgspillning till en utomordentligt bra produkt att göra papper av. Det sägs ha en svag doft av skog.

Stenpapper, även kallat mineralpapper, är papper gjort av just – sten. Det består av processad och valsad kalk som binds samman med ett miljövänligt bindemedel. Det skiljer sig från traditionellt papper då det inte består av trä eller cellulosa och kan doppas i vatten utan att förstöras. Om pappret utsätts för tillräckligt mycket UV-ljus bryts det ner och återgår till sin ursprungliga kalkform.

Vasspapper görs av fibrer i vassen som strimlas och pressas samman till pappersark. Att använda vass för papperstillverkning är vanligare i Asien.

Svamppapper är papper gjort helt och hållet av svamprester och vatten. Slutprodukten får både fin textur och färg där massan håller ihop utan att det behöver tillsättas något ytterligare bindningsmedel. Läs mer om svamppapper.

Apelsinpapper är papper gjort på avfall från juiceproduktion. Träfiber, återvunnet papper och apelsinavfall blir en ekologisk pappersprodukt som kan användas till foldrar, broschyrer, brevpapper och kuvert. Se hur papper gjort på apelsiner blir till.

Kontakta oss på Arkitektkopia om du har frågor, vi har lång erfarenhet av trycksaker och allt som stavas papper.

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.