Pappers­trender 2019

Färgglada papper - papperstrender 2019

Framtiden för papper

Trender är i ständig förändring, det som är populärt idag kan vara ute imorgon – och likadant är det i pappersbranschen. Arkitektkopia har gjort en trendspaning tillsammans med några av våra vassaste pappersgurus – och här är resultatet.

Papperstrender

En tydlig trend 2019 är att fler väljer att trycka både text och bild på obestruket papper som med sin speciella karaktär ses som mer miljövänligt. Även om bilder blir bättre på bestruket papper får de en annan känsla och mjukare ton på obestruket papper som tilltalar många. Ett bra exempel är en av de senaste Volvokatalogerna tryckt helt och hållet på obestruket papper – ett modigt beslut. Om någon föreslagit att Volvokatalogen skulle tryckas på obestruket papper för 10 år sedan hade de troligtvis fått sparken.

Efterfrågan har ökat på effekt- och designpapper anpassade till digitalt tryck. I och med att det blir vanligare med små serier ökar också intresset från formgivarna att prova nya pappersmaterial i sin design.

Färggladda papper

Obestruket papper har blivit mer populärt

 

Mindre upplagor blir vanligare

Vi ser också att det görs mer specialiserade produkter där man väljer material och tekniker som foliering, stansning och boktryck med olika blytyper. Det görs mer små serier visitkort och foldrar i exklusivt papper som sticker ut i mängden. Med dagens digitala teknik är det inte längre en kostnadsfråga utan tryck kan göras i mindre upplagor till hög kvalité för en relativt billig peng.

Framtidens förpackning

Förpackningsdesign har skjutit i höjden rejält den senaste tiden, speciellt med målet att göra förpackningar som tar så lite plats som möjligt. Exempelvis Apples iPhone ligger i kartonger minutiöst designade för att innehålla så få luftfickor som möjligt – något företag kämpar med dagligen. BillerudKorsnäs är en svensk pionjär inom förpackningsdesign som utforskar alla möjliga områden, de har till exempel i ett samarbete med Uppsala Universitet forskat i att lagra, eller förpacka, energi i papper – ett pappersbatteri.

Papprets råvara - cellulosa - är helt förnybar och kan återvinnas om och om igen

Papper tar mark

Eller ja, det är egentligen inte själva pappret som tar mark utan vad den är gjord av – råvaran. Det som är så fantastiskt med råvaran – cellulosan – är att den är helt förnybar. Den kan återvinnas helt och hållet och göras till papper om och om igen. Och med ett hållbart skogsbruk kommer råvaran aldrig ta slut. I och med detta har forskning på cellulosa ökat, bland annat har man tagit fram material som kan användas i satelliter. Den starkaste tråden någonsin – starkare än spindeltråd – har tagits fram genom ett cellulosabaserat material. Det finns ofantliga möjligheter förutsatt att vi sköter skogsbruket på ett hållbart sätt. Cellulosabaserat material börjar även sakta men säkert ersätta plastförpackningar, Arlas crème fraiche-burkar är ett bra exempel på detta.

Ni hör – det händer en hel del på pappersfronten. Men det finns också det som bromsar utvecklingen. Forskningen på cellulosa och dess möjligheter är fortfarande i sin linda – och väldigt dyrt. Men ju mer forskning som görs, desto billigare det blir att producera papper och ju mer vi inser värdet av ett alternativ till dagens material – desto snabbare går det framåt.

Men tills dess får vi leva med att betala mer för en pappkasse än en plastkasse när vi handlar på ICA.

Papperskasse med matvaror

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.