Välj rätt papper med Hans Jonasson

Valet av papper är något som formgivare ofta glömmer bort i sin kreativa process. Vi har pratat med Antalis pappersguru Hans Jonasson där han förklarar vad papperskvalité faktiskt innebär, reder ut ett par myter kring papper och miljö samt ger värdefulla tips som hjälper oss navigera i pappersdjungeln.
Många namn för samma sak
Papper delas upp i fyra huvudgrupper – bestruket, obestruket, kartong och designpapper. När man väljer papper till sin produkt eller idé väljer man vanligtvis en av dem. Hans säger att det råder en stor begreppsförvirring bland konsumenterna – och det är inte konstigt. Obestruket papper kallas också matt papper, men det finns även mattbestruket papper – papper som har fått en matt yta. Ett bestruket papper kallas också glossy papper, vilket i grunden är ett obestruket papper som blivit bestruken med en yta. Sen finns det såklart undergrupper. När Hans börjar räkna upp alla pappersvarianter förstår vi att det kan vara förvirrande, men har man koll på de fyra huvudgrupperna kommer man långt.
Få koll på de vanligaste papperstyperna.

Det råder en stor begreppsförvirring bland konsumenterna säger Hans Jonasson
Finns det bättre och sämre papper?
Det finns varken bättre eller sämre papper ur ett tryckperspektiv enligt Hans, men det kan däremot finnas skillnader i styrka och hållbarhet. Det behövs fiber för att göra papper och ju längre fibern än, desto starkare blir pappret. Sen kostar det olika beroende på vilket material som används – papper av bomull är till exempel dyrt men starkt. Kvalitén på pappret är noga styrt i tillverkningen, det kan produceras i både hög och låg kvalité beroende på dess ändamål. Konsumenter behöver inte vara oroliga för att ett visst papper är sämre eller bättre utan snarare fokusera på vilken typ av papper de behöver för just sitt ändamål. Sedan går det att göra papper av nästan vad som helst, säger Hans – älgspillning till exempel.

Kvalitén på pappret är noga styrt i tillverkningen
Det finns fortfarande fördomar om papper och miljön
Att välja papper ur miljösynpunkt
Enligt Hans finns vissa miljöaspekter som måste tas i beaktning, som var råvaran tas ifrån och hur lång tid den tar att transportera, energiförbrukningen på bruket och om bruket är miljöcertifierat. Svenska pappersgrossister är överlag duktiga på att göra miljömedvetna val i hela resan från skog till färdigt papper – och blir ständigt bättre.
Det finns fortfarande fördomar om papper och miljön, det händer ofta att Hans får höra att vitt papper är klorblekt och dåligt för miljön eller att skogen försvinner på grund av all pappersproduktion. Sanningen är att vi slutade med klorblekning i Sverige på 80-talet och har tack vare ett hållbart skogsbruk mer skog i Sverige i dag än vi hade för 100 år sedan. Detta, säger Hans, är viktigt att vi sprider och pratar om för att öka förståelsen för svensk pappersindustri.
Relaterade artiklar

Få koll på de vanligaste papperstyperna
Med hundratals papperskvaliteter och därmed tusentals valmöjligheter är det inte helt lätt att välja rätt. Allt börjar med en känsla.

När det är utsidan som räknas
Förpackningen är en solklar förlängning av ditt varumärke. Om den andas exklusivitet antar kunder att din produkt gör det också....

Svåra ord i tryckbranschen
Alla branscher har unika uttryck som kan vara svåra att förstå – och tryckbranschen är inte ett undantag. Därför har...

Skriv ut – för miljöns skull
Den genomsnittlige svensken har ett koldioxidutsläpp på över fem och ett halvt ton per år. Låter det tungt? Ett återkommande...

Bättre läsbarhet på papper än skärm
Det är bättre läsbarhet i pappersform jämfört med i digitala miljöer enligt en ny metaanalys med flera studier. Om man...

Så påverkar CMYK+ oss och vår miljö
CMYK+ har tagit den digitala tryckbranschen med storm. Men vilken påverkan har CMYK+ på oss och vår miljö och finns...