Fem fakta om gult

Gul bakgrund med ett tangentbord och en ritplatta.

Färgen gul kan väcka blandade känslor hos många. Vi har tagit fram fem fakta om vår favoritfärg som du kanske inte tidigare kände till.

 

Visste du detta om gult?

Gula blommor är vanligast

Gul är en av den vanligaste färgerna bland blommor och då oftast en intensiv sådan. Listan över gula blommor kan göras lång men några som är lätta att känna igen är smörblomma, solros och påsklilja.

 

En bukett av påskliljor.

 

Gult kan betyda fest eller pest

Under påskfirandet används den gula färgen flitigt till festliga dekorationer av olika slag. Men något du kanske inte visste är att under medeltiden symboliserade den gula färgen bokstavligen pesten själv och andra smittsamma sjukdomar.

 

Gult papper till längre läsning

Till böcker eller texter för längre läsning används oftast papper med en svagt gulfärgad ton. Detta eftersom det ger en behagligare upplevelse för läsaren då det dämpar kontrasten mellan det ljusa pappret och den svarta texten. Läs mer om rätt papperstyp till rätt trycksak.

En öppen bok med sidor som står upp.

Testa själv genom ta en bok och vinkla bokens sidor mot ljuset. Då kan du se att papperet har en svag ton av gult.

 

Gul överstrykningspenna

När det kommer till överstrykningspennor är gul den vanligaste färgen. Detta eftersom den gula färgen till skillnad från andra färger inte lämnar någon skugga eller syns på papperet när det kopieras i en vanlig kopieringsmaskin.

 

Gult + svart = varning

I Sverige gjordes det en standardisering av färgerna för varselmärkning under 1960-talet. Gult blev då färgen som valdes för att varna för sådana risker som kunde leda till personskador och gör det än idag. Det är ingen slump att den gula färgen har kommit att symbolisera varning och då ofta när den används i kombination med svart. I djurriket är gult och svart en vanlig färgkombination för att synas och varna. Giftiga insekter och djur som getingar och pilgiftsgrodor använder sig av just dessa färger för att synas i sin omgivning.

 

Ett bi på en solros.

 

Vi på Arkitektkopia älskar färger och har fler artiklar om färger för dig som älskar färger lika mycket som vi. Läs bland annat udda fakta om rött, grönt och blått eller också vad betyder färgerna.

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.