Unihoc

Vi 3D-printar prototyper av nästa generations innebandyblad

UNIHOC logotyp

Kunden

Unihoc är världens ledande tillverkare av innebandyutrustning. I Sverige såg innebandy dagens ljus då Carl Åke Ahlqvist bestämde sig för att importera hockeyklubbor i plast för spel inomhus. Detta lade grunden till företaget som 1972 öppnade portarna i Göteborg. I dag ligger Unihocs huvudkontor i Mölnlycke utanför Göteborg med ytterligare kontor och lager i Stockholm, Tyskland och Schweiz och kunder i över 65 länder.

Utmaningen

Unihoc har sedan länge gjort prototyper av blad till kommande innebandyklubbor genom SLS-teknik, något som har tagit lång tid och varit begränsat till ett material. Företaget hade ett behov av att snabbt kunna ta fram prototyper i olika material, därav föll valet på Arkitektkopia.

Lösningen

Arkitektkopia 3D-printade en prototyp av innebandybladet. Från att Unihoc skickade filunderlaget till Arkitektkopia, till att de hade en färdig prototyp i handen, tog det två dagar.

Prototyper låter dig klämma och känna

När Arkitektkopia erbjöd sig att 3D-printa prover av Unihocs senaste innebandyblad var de redan väl bekanta med tekniken. Företaget hade själv gått i tankarna att skaffa sig en 3D-skrivare, men insåg snabbt att kostnaden skulle bli för hög jämfört med att köpa tjänsten externt. När Arkitektkopia kom in i bilden erbjöd vi oss att trycka två prover, en i gips och en i plast. Unihoc blev så pass nöjda med resultatet att de lade en beställning på en prototyp av Arkitektkopia.

3D-modell

3D-modell av innebandyblad för Unihoc

3D-printad prototyp

3D-printad prototyp av framtidens innebandyblad för Unihoc

Det är viktigt med rätt känsla – om bladet har rätt vinkel och rätt längd – det intrycket är väldigt viktigt

Det måste kännas rätt

Syftet med en 3D-printad prototyp, förutom att det går fort att producera, är att man får en konkret bild av slutprodukten. Du kan hålla en prototyp i handen och få en känsla av dess vikt, utseende och hur den går att hantera. Detta är extra viktigt i sportsammanhang och speciellt inom innebandyn. När du håller en innebandyklubba i handen får du en känsla för om den känns rätt – om bladet har rätt vinkel och rätt längd – det intrycket är väldigt viktigt. Den känslan kan vara svår att få via en prototyp på en dataskärm.

Johan Österman

Ett samarbete som växer

Samarbetet mellan Unihoc och Arkitektkopia har fungerat otroligt bra och öppnat upp för fler möjligheter företagen emellan – detta är bara början.

Om du vill veta mer om Arkitektkopia och hur vi jobbar med våra kunder, kontakta oss eller läs något av våra andra case.

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.