Färgtrender 2024

Färg är ett viktigt element i inredning, mode, design och konst. Det påverkar vårt humör, vår personlighet och vårt uttryck. Varje år släpper färgexperter från olika branscher sina förutsägelser om vilka färger som kommer att dominera nästa år. I denna artikel presenterar vi några av de mest spännande färgtrenderna för år 2024.

Pantone: Årets färg 2024 Peach Fuzz

Enligt Pantone är 13-1023 Peach Fuzz färgen som kommer att omfamna oss 2024.  En mild och matt persikofärgad nyans som symboliserar värme, empati och band mellan människor. Enligt Pantone uttrycker Peach Fuzz vår längtan efter att vara nära varandra, vår gemenskap och vårt samarbete. Peach Fuzz är en färg som ligger någonstans mellan rosa och orange, och förmedlar ömhet, omsorg och subtil sensualitet.

Foto: Pantone

Balanserat och stämningsfullt

Behr Paint Company är en av de ledande färgtillverkarna i världen, och varje år presenterar de sina färgtrender för det kommande året. För 2024 har Behr valt en färgpalett som representerar fyra olika teman: Restore, Light, Atmosphere och Evoke. Dessa teman speglar vårt behov av att återställa balansen, ljusa upp våra liv, skapa stämning och väcka känslor. Behr’s 2024 Color Trends är en blandning av jordnära, naturinspirerade toner och djupa, stämningsfulla nyanser som ger liv och karaktär till våra hem.

 

Foto: BEHR

Från jordnära till psykedeliska

Den svenska färgtillverkaren Gebenna presenterar även de sina färgtrender för det kommande året. För 2024 har Gebenna valt färger som representerar fyra olika teman: Jordnära, Psykedeliska, Pasteller och Metalliska. Dessa teman speglar vårt behov av att anpassa oss till en föränderlig och utmanande värld, och uttrycka vår personlighet och kreativitet. Färgerna är en blandning av naturliga, lugnande toner och djärva, livfulla nyanser som ger karaktär och glädje till våra hem.

Jordnära: Dessa färger är varma, mjuka och neutrala, och skapar en känsla av trygghet, stabilitet och komfort. Några av de färgerna är terrakotta, sandsten och mossgrön.

Psykedeliska: Färger som är inspirerade av 60-talets hippierörelse, såsom regnbågar, blommor, frukter och godis. De är klara, livfulla och söta, och skapar en känsla av lycka, energi och fantasi. Exempel på färgerna från Psykedeliska-paletten är ljusrosa, turkos och solgul.

Pasteller: Här är färgerna inspirerade av våra minnen, drömmar, känslor och relationer. Dessa färger är mjuka, varma och subtila, och skapar en känsla av nostalgi, längtan och empati, exempelvis persika, lavendel och himmelsblå.

Metalliska: Innehåller färger som är inspirerade av metaller, juveler, konst och musik. Exempel: silver, guld och rubin. 

Mjuka nyanser av terrakotta

Foto: Gebenna

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.