• Hem
  • /Akademi
  • /Skylta med lösningar – inte bara förbud

Skylta med lösningar – inte bara förbud

Flera skyltar, varningar och påbud

En intressant observation vi snappade upp på sociala medier handlade om informationsskyltar som förklarar vad man inte får göra, och ofta är negativt laddade. Även om det ibland kan vara viktigt att skylta med förbud – hur kan de formuleras för att hjälpa kunden på vägen?

Du kanske känner igen dig

Tänk dig att du sitter med en grupp människor som diskuterar idéer till en ny produkt. Alla har tankar, idéer och förslag – utom en person. Personen berättar högt och tydligt vilka idéer som inte fungerar och vad som inte är möjligt – utan att komma med egna förslag. På samma sätt är det med skyltar som berättar vad du inte får göra, utan att prata om vilka möjligheter som finns.

Skyltar som hjälper till

Skyltar som riktar sig till kunder med ett förbud borde i samma text föreslå en lösning – ett alternativ eller en uppmaning kunden kan ta ställning till. Till exempel

  • hundar är förbjudna i denna del av vagnen – men tillåtna i nästa
  • parkering förbjuden framför utfarten – prova 10 meter längre fram
  • hissen endast till för personal – allmän hiss finns runt hörnet.

Att tänka utifrån kundens behov och erbjuda ett alternativ – speciellt när du vill hindra kunden från att göra något – är otroligt viktigt.

Bra exempel – och några sämre

Skylt beträd ej gräsmattan använd gångarna

Ett bra exempel på att visa en alternativ lösning tillsammans med förbudet

Förbudskyltar vid hissar

Den översta skylten är ett bra exempel som tydligt kommunicerar ett förbud – men också erbjuder ett alternativ, jämfört med den nedre skylten som bara kommunicerar ett förbud utan någon alternativ lösning.

Precis som i sociala situationer kan det skapa frustration om kunden bara får veta vad de inte får göra, och inte blir erbjuden alternativ. I informativa sammanhang är det viktigt att prata om de möjligheter kunden har – komplettera därför dina skyltar med text som hjälper dem i rätt riktning.

Behöver du hjälp med kommunikation som ger effekt? Arkitektkopia är en rådgivande partner inom tryckt och digital kommunikation, vi levererar helhetslösningar anpassade efter dina behov – oavsett var i landet du befinner dig.

Kontakta oss så hittar vi en lösning för dig. Du kan även läsa mer om våra produkter och tjänster eller beställa på egen hand via vår webshop.

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.