• Hem
  • /Akademi
  • /Svenska påsktraditioner och var de kommer ifrån

Svenska påsktraditioner och var de kommer ifrån

Påskägg i en korg.

Många vet säkert redan att påsken är en religiös högtid och varför vi firar den. Men har du som oss också undrat vad harar, påskkärringar och ägg egentligen har med påsken att göra? Vi har undersökt det här och en gång för alla tagit reda på var alla dessa traditioner kommer ifrån.

Påsktraditioner

Påskägg

Det går inte att prata om påsken utan att nämna ägg. Under påsken frossar vi svenskar nästan 2000 ton ägg. I kristendomen är ägget en gammal symbol för liv och för Jesu uppståndelse på påskdagen. Anledningen till att vi just äter så mycket ägg till påsken har sin förklaring i att under den fyrtio dagar långa fastan före påsk var det totalt förbjudet att äta ägg. När fastan började nå sitt slut började hönorna i lagom tid att värpa ägg igen, vilket gjorde att det fanns ett stort överskott av ägg. När fastan väl var över var det fritt fram att äta hur mycket ägg man orkade.

En annan kär tradition under påsken är äggmålning. På medeltiden bar folk med sig korgar med dekorerade ägg till kyrkan för att låta prästen välsigna dem. Färgningen på äggen var ett sätt att markera äggets stora betydelse. Man gav målade ägg till nära och kära vilket vi än gör idag men främst påskägg gjorda av kartong fyllda med godis eller presenter.

 

 

Påskägg på en rad.

 

Påskharen

Enligt traditionen är det påskharen som gömmer och delar ut godisfyllda påskägg till alla barnen. Men varför just en hare? Påskharen är en tysk tradition och känd sedan 1600-talet. Den fick sitt genomslag under 1850-talet då godis-och leksakindustrier i stor skala började producera godis och leksaker i form av en hare. Under det sena 1800-talet tog tyska invandrare med sig traditionen till Sverige, men traditionen slog inte igenom här som i Tyskland.

Påskhare bland påskliljor.

 

Påskkärringar och blåkulla

Att klä ut sig till påskkärring har sitt ursprung i häxprocesserna på 1600-talet. Enligt folktron ansågs det att djävulen på skärtorsdagen bjöd in häxor till fest i Blåkulla. Att man klär ut sig till påskkärring på skärtorsdagen är för att det är just den dagen då Jesus förråddes av Judas. Enligt folktron släpptes alla onda makter fria i den stund då Frälsaren förrådes. I Sverige började traditionen att klä ut sig till påskkärring under 1800-talet på västra sidan av Sverige. Ursprungligen var det tonåringar som klädde ut sig till påskkäringar, men idag är det som bekant främst barn som klär ut sig.

 

Färgen gul

Det finns nog ingen annan färg som förknippas så starkt med påsken som färgen gul. Men varför just gult? Svaret är faktiskt att ingen riktigt vet. Färgen gul har ingenting med kyrkan eller kristendomen att göra utan har troligtvis koppling till symboler som solen, kycklingar, ägg eller påskliljor. Gillar du färgen gul lika mycket som vi? Läs mer om färgen gul eller om andra färgers betydelse.

Påskblommor och påskägg.

 

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.