• Hem
  • /Akademi
  • /Julkort – en kär tradition i Sverige

Julkort – en kär tradition i Sverige

Nu när vintern står runt hörnet är det snart dags att börja skicka ut julhälsningar. Att skicka julkort är en tradition som ligger varmt om många svenskars hjärtan och något som många vill bevara. Enligt PostNords årliga julundersökning är julkortet den populäraste julhälsningen i Sverige och nästan sju av tio svenskar vill helst få sina julhälsningar i brevlådan.

 

Liten trycksak med stor betydelse

Att skicka julhälsningar i form av julkort är fortfarande viktig för många svenskar. Det visar PostNords julundersökning* där 61 procent anser att det är väldigt viktig att behålla traditionen att skicka julkort. Men trots det är det färre personer idag som väljer att skicka julkort i jämförelse med julkortets guldålder på nittiotalet då det skickades omkring 60 miljoner kort. 2020 var ett annorlunda år med karantän och restriktioner, vilket kanske fick oss svenskar att vilja visa extra omtanke till varandra. Pandemin vände på den negativa julkortstrenden och förra året skickades det 18,8 miljoner julkort i Sverige. En rejäl ökning från föregående år med 14,5 miljoner.

 

Annan fakta från PostNords julkortsundersökning 2020:

  • 66 procent av de tillfrågade vill ha julkort via post
  • 49 procent skickar helst sina julhälsningar via post
  • 66 procent skickar julhälsningar på olika sätt beroende på vem mottagaren är
  • Majoriteten av mottagarna får upp till nio julkort per år
  • Majoriteten av de som skickar köper färdiga kort. 17 procent gör sina egna.

51 procent föredrar att få julkort med traditionella julmotiv, 30 procent vill helst ha kort med fotografier och 20 procent tycker inte att motivet spelar roll, det viktiga är att de som skickat har tänkt på mottagaren.

Antal julkort de senaste åren

Antal julkort de senaste åren

2020: 18,8 miljoner julkort

2019: 14,5 miljoner julkort

2018: 16,5 miljoner julkort

2017: 20,5 miljoner julkort

2016: 22 miljoner julkort

2015: 22 miljoner julkort

Tryck personliga julkort med variabeldata

 

Med variabeldata kan du trycka personliga julkort smidigt. Skriv ned dina julhälsningar till mottagarna så hjälper vi dig att matcha det med kunddatan. Behöver du hjälp med att designa julkort? Inga problem, vår ateljé hjälper dig gärna med att utforma unika julkort efter era önskemål.

 

Ge dina julkort extra glans med CMYK+

Skapa exklusiva julkort med CMYK+. Dina kort kan tryckas i glänsande guld, glittrande silver eller lyfta detaljer med klarlack. Läs mer om CMYK+.

Två julkort med julhälsningar från Arkitektkopia

Med CMYK+ adderar du wow-faktor till dina julkort.

 

 

*Om PostNords julkortsundersökning

Resultatet bygger på en telefonundersökning som Kantar SIFO gjort på uppdrag av PostNord. Undersökningen genomfördes under perioden 30 november – 7 december 2020. SIFO genomförde 1 190 telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval av den svenska befolkningen som är 20 år och äldre.

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.