Tips på 7 bildbanker

En person som fotar en fjäril i naturen med en systemkamera.

”En bild säger mer än tusen ord” är nog ett av de vanligaste ordspråken – och visst är det så! Bilder är en viktig komponent för att lyckas skapa intresse hos målgruppen, oavsett om det gäller trycksak eller webb. Alla har inte utrustningen, tiden eller kunskaperna för att kunna fotografera professionellt. Som tur är finns det flera olika bildbanker på internet där man kan köpa och ladda ner bilder. Vi har listat sju olika bildbanker med högupplösta och snygga bilder som passar för olika plånböcker och behov.

Premiumalternativ

Adobe Stock

Adobe Stock är en bildbank som ingår i Adobes programvaruserie Creative Cloud. Om du prenumererar på Adobe kan du direkt ladda ner bilder därifrån. Här kan du hitta över 200 miljoner foton, videos, mallar och annan grafik. Är du inte prenumerant går det bra att gå in på Adobes webbsida och köpa. Den populäraste prenumerationen är 10 standardmediefiler per månad för 287 kr/mån (mars 2022).

 

iStock

Hos iStock kan du ladda ner foton, illustrationer och videofilmer. Fotona kostar ett par hundra men man kan även köpa en månadsprenumeration som tillåter ett stort antal nedladdningar varje månad. Du kan välja mellan olika abonnemang hos iStock där Bas-paketet med 10 hämtningar per månad kostar 220 kr/mån (mars 2022).

 

Shutterstock

Shutterstock är en av världens största bildbanker med över 370 miljoner bilder, videor och musikspår (2021). Shutterstock har ett enormt utbud där du kan köpa allt från foton, videos, musik, mallar och 3D-modeller. Du kan välja mellan olika prenumerationer, i en bildprenumeration med 10 bilder är priset 275 kr/mån (mars 2022).

Gratisalternativ

Unsplash

Unsplash är en av de populäraste gratisbankerna på internet. Här finns ett stort utbud på vackra och högupplösta foton i flera olika kategorier. Bilderna på Unsplash får du använda gratis i både kommersiella och icke-kommersiella sammanhang så du behöver inte be om lov eller ge ”credit” till upphovspersonen, men det uppskattas.

iPad som visar bildbanken Unsplashs startsida.

Unsplash är en favorit hos flera användare och företag.

 

Pixabay

Pixabay är en bildbank med över 2,5 miljoner foton, illustrationer, vektorgrafik och videos. Här hittar du fina högupplösta bilder i flera olika kategorier. Ett stort plus med Pixabay är att i sökrutan kan du söka både på svenska och engelska ord.

 

Pexels

Pexels tillhandahåller högkvalitativa och kostnadsfria bilder som licenseras under Pexels-licensen. Pexels bygger på andra bildbankers foton som är manuellt utvalda. Här finns de bästa bilderna som samlats in från bland annat systersajterna Pixabay, Gratisography och Little Visuals. Innan du laddar ner bilder bör du se vilken typ av Creative Common-licens bilden har och om du i så fall måste ange fotografens namn innan du får använda bilden.

 

Foodies feed

Söker du efter läckra matbilder? Då är Foodies feed rätt bildbank att använda! På Foodies feed kan du lätt bläddra i olika kategorier och hitta snygga och unika matbilder.

 

Creative Commons-licens

Creative Commons som även förkortas CC innebär att du som upphovsman tillåter andra att använda, sprida, göra om, modifiera och bygga vidare på ditt verk, även i kommersiella sammanhang. Det finns sex huvudsakliga CC-licenser som i olika grad begränsar hur andra får använda ditt verk. Inom dessa sex licenser ingår fyra olika villkor: Erkännande, Icke kommersiell, Inga bearbetningar och Dela lika. Om du använder gratis bildbanker där bilderna har CC-licens bör du ändå alltid läsa på om vad du får göra med bilderna.

Vi hoppas att dessa bildbanker kan hjälpa dig i dina kommande projekt så att endast fantasin får sätta gränser för dina resultat!

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.