• Hem
  • /Akademi
  • /När ska du använda tryckt marknadsföring istället för digital?

När ska du använda tryckt marknadsföring istället för digital?

Ibland är det svårt att veta när du ska välja tryckt marknadsföring framför digital. Båda kanalerna har sina styrkor och valet hänger helt enkelt på vad du vill få ut av din kommunikation. Fördelarna med tryckt marknadsföring är bland annat ökad fysisk närvaro av varumärke, högre trovärdighet, längre livslängd och möjligheten att nå särskilda målgrupper. Du får också en annan kreativ frihet då du kan ge dina tryck ännu en dimension med hjälp av olika materialval och efterbehandlingar. I denna artikel går vi igenom när det kan vara lämpligt att använda tryckt marknadsföring i stället för digital. Vi ger också tips på hur du får ditt tryckta material att sticka ut lite extra.  

Några fördelar med tryckt marknadsföring och situationer där det kan vara fördelaktigt att använda tryckt marknadsföring eller trycksaker:

 

Målgrupp och målgruppsinriktning
Tryckt marknadsföring kan riktas till en specifik målgrupp genom att välja platser er målgrupp är trolig att besöka eller genom att välja publikationer som är populära bland målgruppen. Om din målgrupp främst består av äldre personer eller personer som inte är så teknikvana kan dessutom tryckt marknadsföring vara ett bättre val eftersom de kan ha svårt att använda digitala kanaler så som e-post eller sociala medier.

Varumärkesmedvetenhet
Om ditt företag är relativt nytt eller om du vill öka varumärkesmedvetenheten kan tryckt marknadsföring hjälpa till att öka exponeringen för ditt varumärke.

Ökad trovärdighet
Tryckt material kan i vissa fall ha en högre trovärdighet än digitala budskap. Lägger du dessutom tid på ett snyggt materialval och efterbehandling kan du göra så att ditt varumärke ytterligare sticker ut från mängden av alla företag där ute. Detta kan göra att kunden upplever varumärket som mer professionellt och pålitligt.

Fysisk närvaro
Tryckt marknadsföring och trycksaker, som visitkort, broschyrer, kataloger och reklamblad, ger en fysisk närvaro som digital marknadsföring inte kan återskapa. Det kan öka varumärkesmedvetenheten, bidra till att ni är top of mind längre och skapa en mer personlig upplevelse för kunden.

Längre livslängd
Tryckt material har en längre livslängd än digitala annonser eller meddelanden som kan försvinna från en inkorg eller raderas omedelbart. Tidningar, broschyrer eller kataloger kan lämnas framme och användas som referens under en längre tid.

Hög med tidningar i olika färger

Tidningar, broschyrer eller kataloger kan lämnas framme och användas som referens under en längre tid.

Ökad respons
Tryckt material kan öka chansen för kunden att svara på ett marknadsföringsbudskap genom att till exempel inkludera en kupong eller rabattkod som kan användas i butik eller online.

Event
Om du ska ställa ut eller delta på mässa, konferens eller annat evenemang så kan tryckt marknadsföring, som broschyrer, visitkort eller rollups, vara ett effektivt sätt att presentera ditt företag för besökarna och låta dem ta med sig en del av er kommunikation.

Begränsat internet
Om din målgrupp bor i områden där internetuppkopplingen är begränsad eller obefintlig kan det vara svårt för dem att ta del av digitala marknadsföringskampanjer. Då kan tryckt marknadsföring vara ett bättre val.

Kreativ frihet
Tryckt material ger ofta en annan slags kreativ frihet än digital marknadsföring eftersom det kan använda sig av en mängd olika format, papperskvaliteter och efterbehandlingar för att uppnå ett eftertraktat utseende och känsla.

Olika material att använda i tryckt marknadsföring och trycksaker

Det är viktigt att välja rätt material till din tryckta marknadsföring för att maximera känslan och effekten av kommunikationen. Självklart ska du även ta hänsyn till kostnad, hållbarhet, miljöpåverkan och målgruppens preferenser när du väljer material. Här är några exempel på material och dess syften att använda i tryckt marknadsföring:

Papper
Föga förvånande det vanligaste materialet som används i tryckt marknadsföring och det finns många olika typer av papper att välja mellan. Till exempel obestruket, bestruket, matt eller glansigt papper. Papper är också ofta det mest kostnadseffektiva alternativet.

Kartong
Kartong är samlingsnamnet på ett tjockare och styvare papper som vanligen används för att skapa visitkort, postkort, broschyrer och annat material som behöver ha en starkare känsla.

Vinyl
Vinyl är ett vattentätt och tåligt material som ofta används för utomhusreklam, till exempel banderoller och skyltar.

Tyg
Tyg används vanligtvis för att skapa flaggor, banderoller eller andra dekorativa material. Tyg ger en mjukare känsla och kan också användas för att skapa mer hållbara produkter som kan användas flera gånger.

Två tygvepor som hänger på en stolpe

Fråga gärna dig själv: vill jag uppnå något särskilt syfte med valet av material?

Metall
Metall, till exempel aluminium eller mässing, kan användas för att skapa skyltar och andra produkter som behöver ha en robust och professionell känsla.

Plast
Plast används för att skapa produkter som plastkort, förpackningar, och annat material som behöver vara mer tåligt och ha en hög kvalitet.

Efterbehandlingar påverkar känslan av det som trycks

Efterbehandlingar kan användas för att förbättra utseendet och känslan på ditt tryckta material, men också för att skapa en mer professionell och högkvalitativ känsla. Valet av efterbehandling beror på många faktorer, inklusive utseende, känsla, funktion och budget. Här är några vanliga efterbehandlingar:

Laminering
Laminering kan användas för att ge tryckt material en glansig eller matt yta, eller för att skydda trycket från repor och smuts.

Bild på olika laminerade papper

Efterbehandling ger ditt tryckta marknadsmaterial ännu en dimension

Foliering
Foliering är en process där ett tunt lager av folie läggs över tryckt material för att skapa en metallisk eller glänsande yta.

Prägling
Prägling, även kallat emboss eller relief, är en process där tryckt material pressas mot en form för att skapa en upphöjd eller nedsänkt yta, vilket ger en tredimensionell effekt. Prägling används ofta för att förbättra utseendet och känslan av tryckt material, till exempel visitkort, logotyper och andra marknadsföringsmaterial. Det finns två typer av prägling: positiv och negativ. Positiv skapar en upphöjd yta, medan negativ skapar en nedsänkt yta.

Stansning
Stansning används för att skapa olika former på tryckt material genom att skära bort delar av materialet.

Vikning
Vikning används för att forma tryckt material i olika former, som vikta broschyrer eller häften.

CMYK +
Förvisso är inte detta en efterbehandling, men CMYK + förtjänar att nämnas för den lyxiga känslan den skapar. Med CMYK+ kan du trycka i glansigt vitt, silver, guld och klarlack och därmed skapa produkter med en lyxig finish. Om du vill att ditt tryckmaterial ska stå ut i mängden är detta något för dig.

Bild på ett flygblad som har guldtryck

Med CMYK+ kan du trycka i bland annat guld och silver

 

Avslutningsvis är det viktigt att komma ihåg att valet mellan tryckt marknadsföring och digital marknadsföring beror på många faktorer och att det kan vara fördelaktigt att kombinera båda kanalerna för att nå en bredare målgrupp och för maximera era budskap och ert varumärke.

Vi på Arkitektkopia har lång och bred erfarenhet av visuell kommunikation och att hjälpa företag nå ut med tryckt marknadsföring.  Marknadsmaterial produceras dagligen hos oss i både stora och små upplagor med hjälp av digitaltryck och offset. Vår ateljé är alltid redo att rycka in om du behöver hjälp med original, layout, bildretuschering, illustrationer eller exempelvis förpackningsdesign. Allt för att du ska kunna förverkliga dina idéer. Läs mer om hur vi hjälper till med tryckt marknadsföring av alla storlekar och former.

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.