Vanliga filformat vid 3D-print

3D-modeller av utbyggnaden av Stångåstaden

Om du ska 3D-printa finns det några filformat du behöver ha koll på. Vi förklarar hur du sparar dina digitala 3D-modeller och vilket format som passar bäst i vilket sammanhang.

Fyra filtyper som är bra att ha koll på

Beroende på vilken typ av 3D-utksrift du vill göra, eller vilken 3D-skrivare du har tillgänglig finns det olika filtyper med olika syften. Vi kommer nämna de fyra vanligaste som är bra att veta om.

Stereolithography – STL

STL är ett av de vanligaste formaten som används till 3D-skrivare, speciellt de som används av privatpersoner. Formatet beskriver bara 3D-modellens ytgeometri och saknar information om färg, textur eller skala.

filformat till en 3D-skrivare

filformat till en 3D-skrivare

Virtual Reality Modeling Language – VRML

VRML är ett filformat som används för att representera vektorgrafik i 3D, designad för att visas i webbläsare, men även för att skriva ut 3D-modeller. Fördelen med VRML är att det går att använda i 3D-skrivare med flera munstycken och då göra utskrifter i olika färger.

Additive Manufacturing File Format – AMF

AMF är ett XML-baserat format anpassat för 3D-printing. Precis som i VRML-filer kan man skicka med information om färg och komprimeras mer än andra filformat. Detta gör AMF-filer väldigt flexibla och smidiga att skicka över internet.

3D-hus i gips

3D-printat hus

Standard for the Exchange of Product model data – STEP

STEP är ett CAD-filformat som används för att dela 3D-modeller mellan användare med olika CAD-system. CAD – Computer aided design – används för att designa 3D-modeller, något som är väldigt vanligt för att skapa ritningar inom byggbranschen. Problemet är att CAD-filer sällan är kompatibla mellan system. Där kommer STEP in i bilden som en översättare.

Om du behöver hjälp att 3D-printa något, hör av dig till oss på Arkitektkopia eller läs mer om hur vi jobbar med 3D-print.

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.