• Hem
  • /Akademi
  • /Variabeldata i InDesign del 2 – bilder och QR-koder

Variabeldata i InDesign del 2 – bilder och QR-koder

Infoga bilder och QR-koder med hjälp av datasammanfogning i InDesign

InDesigns funktion för datasammanfogning ger dig många möjligheter att skapa en stor mängd personliga dokument på samma gång. Tidigare har vi gått igenom hur du gör för att låta text variera, men det finns fler alternativ än så. Här visar vi hur du gör för att infoga bilder och QR-koder.

Variabeldata gör dina dokument personliga

I den första delen går vi igenom grunderna för hur du använder datasammanfogningen. Principen är densamma här: du behöver en datakällfil skapad i Excel och ett InDesign-dokument. Du kan använda ett annat program än Excel, så länge filen sparas som antingen en tabbavgränsad (.txt) eller en kommaseparerad textfil (.csv). För enkelhetens skull utgår vi från att datakällfilen är en Excel-fil i den här guiden.

Såhär infogar du bilder

När du vill använda variabeldata för att skapa personliga utskick är det inte bara texten som kan ändras. Du kan även välja att låta bilder variera beroende på vem mottagaren är. Du kanske vill hälsa nyinflyttade personer i din stad välkomna och bjuda in dem till att handla hos dig. För att visa hur de hittar till dig kan du lägga in en bild på en karta som visar vägen. Den varierar då efter vilket område de bor i.

Steg ett är att öppna din Excel-fil. I något av fälten på den översta raden skriver du in @image. I fälten som löper lodrätt under det infogar du bildfilernas olika sökvägar.

Dyker det upp ett felmeddelande?

Excel har reserverat snabel-a så att det fungerar som ett kommando för funktioner. För att komma runt detta lägger du till en apostrof (’) före snabel-a.

Du kan också infoga QR-koder

Med hjälp av QR-koder kan du leda dina mottagare till särskilda sidor eller erbjudanden. De flesta mobilerna stödjer idag QR-läsning direkt i kameran så du behöver inte längre en extra app för det. Nyttan med variabla QR-koder är att du kan anpassa dem så att dina kunder får olika länkar. De är då baserade på vad du tror att de är intresserade av, eller vilken källa de kommer ifrån. Länkarna kan till exempel leda till särskilda erbjudanden som matchar varor som de har köpt tidigare.

För att infoga en QR-kod går du till ett av fälten i den översta raden och skriver in #QR. Precis som när du infogar text och bilder ska all unik information in i fälten som löper lodrätt under det. Här är det alltså URL-länkarna som ska skrivas in.

Glöm inte att spara om din Excelfil till en tabbavgränsad (.txt) eller en kommaseparerad textfil (.csv) innan du länkar in den i InDesign.

InDesign känner av QR-kod och bildlänkarna

InDesign känner av QR-kod och bildlänkar. Du dubbelklickar ut de objekten på samma sätt som du gör med texten.

Gör din egen variabeldata

Testa datasammanfogningen nästa gång du skapar inbjudningar, vykort eller biljetter. Endast fantasin sätter gränser!

Behöver du hjälp med kommunikation som ger effekt? Arkitektkopia är en rådgivande partner inom tryckt och digital kommunikation, vi levererar helhetslösningar anpassade efter dina behov – oavsett var i landet du befinner dig.

Kontakta oss så hittar vi en lösning för dig. Du kan även läsa mer om våra produkter och tjänster eller beställa på egen hand via vår webshop.

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.