• Hem
  • /Akademi
  • /Vykort – ett personligt tidsdokument

Vykort – ett personligt tidsdokument

Färgglatt vykort som ligger på ett bord

Från ett snabbt meddelande inom företagsvärlden till ett sätt att hålla kontakten med nära och kära eller för att dejta i snigelfart. Världen har förändrats under vykortets 140 åriga levnadstid, och trots en digital tidsålder är ett inlägg på Instagram inte så långt ifrån en personlig hälsning på ett vykort.

Från brevkort till vykort – historien om dåtidens snabbmeddelande

Historien om vykortet börjar med en något förenklad version, ett så kallat brevkort. Det första officiella brevkortet utgavs i Sverige 1872, med tanke att användas som ett enklare och mer effektivt sätt att kommunicera i företagsvärlden. Skillnaden mellan ett vykort och brevkort var att på ett brevkort skrev man meddelandet på ena sidan medan den andra sidan endast var till för mottagarens adress och Postverkets anteckningar.

Vykortens intåg i Sverige var under första delen av 1880-talet, men fick sitt stora genombrott under Stockholmsutställningen år 1897. Rekordåret 1903 skickades 43 miljoner vykort i Sverige, och under vykortets gyllene tidsålder 1900–1920 skickades 200–300 miljarder vykort i Europa.

Vykortets fyra stora epoker

Vykortets fyra stora epoker

Man brukar säga att vykortet har fyra stora epoker.

Den första epoken var under 1800-talet då vykorten var tecknade i en eller flera färger, tryckta som litografier-stentryck.

Den andra epoken var från 1900 till 1920-talet då det blev vanligt med bilder i ljustryck och möjlighet till att reproducera fotografier.

Den tredje epoken räknas från 1920 till 1950-talet då vykorten i stor utsträckning var ”äkta” fotografier.

Den fjärde epoken från 1950-talet och framåt kännetecknas med att vykorten huvudsakligen var i färg och trycktes i offset. Då färgtekniken var förhållandevis dyr ökade också upplagan vilket innebar att motiven på vykorten blev mer allmänna än tidigare.

Föregångaren till sociala medier

Vykortets betydelse under 1900-talet har jämförts med dagens sätt att kommunicera i sociala medier. På samma sätt som människor delar med sig av sina liv i sociala medier med text och bild idag, delade människor med sig av händelser i sina liv genom att skriva ett vykort. Vykorten blev på så sätt ett unikt tidsdokument för hur samhället såg ut under den tid det skrevs.

Dejta i snigelfart

Vykort kunde, förutom att hålla kontakten med nära och kära, även användas för att lära känna människor du tidigare aldrig hade träffat. Ett sätt att dejta på distans. Genom att sätta in en annons i dagspressen kunde du komma i kontakt med främlingar. Pseudonymer användes vanligen i annonsen och ”Greta” eller Frida Westin som hon egentligen hette var en av de kvinnor som annonserade i Stockholmstidningen år 1902 och hennes annons gav hela 40 svar. Lite som att Tinder-dejta genom snigelpost.

Vykortets utveckling och betydelse

Intresset att skicka vykort har fortsatt att vara populärt, och år 2017 skickade svenskarna över 20 miljoner semesterhälsningar under sommaren. I och med den digitala tidsåldern tog PostNord fram appen Riktiga vykort som möjliggjorde att människor kan skapa och skicka sina personliga vykort.

Önskan att få ett vykort kunde man se var stort under år 2021 när färre svenskar hade möjligheten att träffa sin släkt under påsken på grund av pandemin. I en undersökning PostNord gjorde svarade 83% av den svenska befolkningen att de skulle bli glada om de fick en påskhälsning i form av till exempel ett vykort.

Vill du som företag skicka en sommarhälsning till dina anställda?

Vi närmar oss semestertider, och vad skulle då inte passa bättre än att skicka en sommarhälsning till dina anställda i form av ett vykort.

Med hjälp av variabeldata som till exempel mottagarens adress, textinnehåll, bilder och avsändare kan vi skapa personliga vykort och göra smidiga utskick. Och varför inte ge vykorten en extra wow-faktor med glänsande guld eller glittrande silver med CMYK+?

Vykort med Data portraits.

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.