• Hem
 • /Akademi
 • /Broschyren – teori och teknik bakom originalet

Broschyren – teori och teknik bakom originalet

Det är alltid bra att lägga mycket energi och omtanke på designen och innehållet när man skapar en broschyr. För att broschyren verkligen ska bli som man tänkt sig när den lämnat tryckpressen, är det viktigt att ha koll på teorin och några tekniska detaljer. Vi benar ut några av de krångliga begreppen och vad du kan tänka på för att lyckas med originalet.

Antal sidor

För att broschyrens innehåll och design ska giftas ihop på ett jämnt och snyggt sätt behöver du ta hänsyn till några viktiga siffror innan du börjar. När det gäller sidantalet ska du sikta på att ha mellan 8 till 64 sidor. Om du överstiger 64 sidor börjar trycksaken mer betraktas som en bok och det är kanske inte syftet med den. Tänk också på att det totala sidantalet alltid ska vara jämnt delbart med 4.

– Exempel: Antalet sidor ska vara 8, 12, 16, 20, och så vidare. Då får din trycksak jämna sidor och korrekt fördelning av innehållet.

Att trycka på hela pappret – utfall och skärmärken

Nu har du format och sidor på plats. Om du vill ha bilder i broschyren som trycks ända ut i kanten, ska du trycka ”utfallande”. För att trycka utfallande börjar du med att lägga till ett utfall på 3 mm. Placera sedan bilden längst med utfallets markeringar. Utfallet på pappersarket verkar då som en gripkant för tryckmaskinen. Sedan skärs utfallet bort för att få effekten av att bilden är tryckt ända ut i papperskanten. När du trycker bilder lite större minskar också risken för att trycket hamnar snett och då kan en ful liten glipa uppstå i kanten.

När arket beskärs görs en så kallad ”renskärning” med hjälp av de utplacerade ”skärmärkena”. Dessa märken ligger då precis innanför utfallet.

Exempel: Du vill fylla en A4-sida (210 x 297 mm) med en bild som går ända ut till kanterna. Originalbilden ska då ha ett utfall på 3 mm på vardera sida av papperet. Det innebär 3+210+3 mm på bredden och 3+297+3 mm på höjden. Dessa värden matar du in i dokumentinställningar och vid den digitala exporteringen.

Utfall i dokumentinställningar

Utfall vid export till PDF

Har du fyllt i rätt utfall i dokumentinställningar kan du klicka i ”Använd dokumentinställningar” för att få det utfallet du redan har bestämt

Välj papper med omsorg

Att välja papper kan vara en fråga som enkelt styrs av tycke och smak. Det finns olika typer av papper som lämpar sig extra bra för att ge det önskvärda intrycket. Om vi lägger de personliga preferenserna åt sidan, finns det faktiskt några handfasta tips att väga in i beslutet.

 

Papper för text

Vitt obestruket papper är oftast den typen man stoppar i skrivaren och finns i både vitt, natur och gultonad nyans. Eftersom papperet inte skapar några reflektioner ger det bra läsbarhet och passar därför utmärkt om din broschyr innehåller mycket text.

 

Papper för bilder

Bestruket papper är samma vita papperstyp fast nu uppgraderat med ett ytskikt. Pappret ger en slät och fin yta och är ett populärt val om du har många bilder du vill framhäva i broschyren. Bestruket papper finns också i flera olika varianter. För ett stilrent intryck väljer du ett med matt eller silk-yta. Väljer du gloss får du ett glansigt papper som passar perfekt till en bildtung broschyr som ställer höga krav på god bildåtergivning.

 

Papperets tjocklek

En generell tumregel är att använda ett tjockare papper för att ge stadga åt broschyren. Ett konkret tips är att omslagspapperet ska vara kraftigare än inlagan. Delvis med anledning av att ge ett mer robust intryck i handen. Men också för att papperet ibland behöver ”bigas” innan falsning (vikmarkering som trycker ihop fibrerna) så att broschyrens rygg inte spricker.

Trycksaks­lära - bra begrepp att känna till

Trycksaks­lära - bra begrepp att känna till

 • Ark – Består av 2 sidor.
 • Folder – Består av 4 sidor och är falsad (vikt) i olika format.
 • Broschyr – Består av minst 8 och högst 64 sidor. Bunden genom klammerhäftning eller inbunden. Sidantalet alltid jämnt delbart med 4.
 • Inlaga – Samtliga sidor innanför omslaget. (Hos en broschyr är det rekommenderat att omslagspapperet ska vara tjockare än inlagan).
 • Bigning/falsning – Vikning av papper för exemelvis folder eller broschyr.
 • Klammerhäftning – Trycksakens ark läggs i varandra och häftas med en klammer i ryggen.
 • Limbindning – Trycksakens ark häftas mot omslaget med lim.

Vad behöver du hjälp med?

 • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.