• Hem
  • /Akademi
  • /Foliering – mer än bara insynsskydd

Foliering – mer än bara insynsskydd

Foliering på butiksfönster

Foliering är kanske inte det första du tänker på när det är dags att renovera kontoret, butiken eller restaurangen. Vad är ens foliering? Här svarar vi på den frågan samt tipsar om hur foliering kan bidra till en trevligare arbetsmiljö, skapa nya kommunikationsytor och spara på energiåtgången.

Foliering är kort och gott plastfilm som klistras på någon form av underlag. Vanligast är nog fönster. Fönsterfoliering kan fungera som solskydd, insynsskydd och som marknadsföring – eller allt på samma gång. Det finns både möjlighet att täcka hela fönstret eller delar av det. I den här artikeln lyfter vi fem fördelar med foliering.

1. Solskyddande foliering sänker inomhustemperaturen

När solen ligger på obehandlade fönster blir det lätt väldigt varmt inomhus, inte minst under sommarmånaderna. Enligt Arbetsmiljöverket kan en hög inomhustemperatur öka olycksfallsrisken, försämra koncentrationsförmågan och är skadligt för personer med hjärt- och kärlsjukdomar.

Hanterar du matvaror i lokalerna är det extra viktigt att hålla ett öga på inomhustemperaturen eftersom hållbarheten hos livsmedel försämras av höga temperaturer. Dessutom är kostnaden för att kyla ner en lokal ofta mycket högre än för att värma upp den.

Har du fönster som släpper in för mycket solvärme kan fönsterfilm med solskyddande effekt, så kallad solfilm, vara en smart lösning. Solfilm är som solglasögon för dina fönster och ser till att det mesta av ljuset och värmen reflekteras bort samtidigt som du fortfarande kan se ut genom fönstret.

2. Frostat insynsskydd ger avskildhet och ljusinsläpp

Vill du få en skyddad insyn men ändå behålla insläpp av ljuset utifrån är ett frostat insynsskydd en både snygg och praktisk lösning. Ett frostat insynsskydd kan med fördel appliceras på fönster som vätter mot gatan men även på invändiga glaspartier för att skapa avskärmning och avskildhet i kontorsmiljöer, till exempel vid konferensrum, mötesrum och telefonbås.

Det finns även möjlighet att skräddarsy ditt frostade insynsskydd för att innehålla mönster, text eller varför inte ditt företags logotyp som transparenta partier i frostningen.

Frostat insynsskydd med transparent logotyp

3. Foliering minskar blänket

Har du någon gång suttit i direkt solljus med en mobil, surfplatta eller dator vet du att det nästan är omöjligt att se vad som står på skärmen. Eftersom solen befinner sig högre på sommaren och lägre på vintern kan dessutom olika rum vara mer eller mindre drabbade av starkt ljus beroende på årstid. Solskyddande fönsterfilm reducerar ljusstyrkan från solen och ser till att skärmar blir läsbara oavsett årstid och väder utanför!

4. Kommunicera på ditt fönster

Om du monterar fönsterfilm eller insynsskydd har du en utmärkt möjlighet att kommunicera med kunder, besökare och förbipasserande. Komplettera folieringen med en printad logotyp, text eller grafik för att utnyttja fönstrets fulla potential som kommunikationskanal. Vill du bevara fönstrets genomskinlighet är ett snyggt alternativ till heltäckande foliering även utskuren fönsterdekor som vi återkommer till i tips nr 5.

Heltäckande foliering

Heltäckande foliering

Om du exempelvis utför en renovering eller har en lokal som i nuläget står tom är det vanligt att täcka för fönstren med heltäckande foliering.

Se till att komplettera din foliering med print och informera om vad som är på gång samt ge kontaktuppgifter till dig eller ditt företag.

5. Utskuren fönsterdekor för både inomhus- och utomhusbruk

Ett elegant sätt att använda dina fönsters potential som kommunikationsyta är utskuren fönsterdekor. Till skillnad från heltäckande foliering syftar vi här på frilagda bokstäver, bilder och logotyper som klistras direkt på fönstret, ungefär som klistermärken eller dekaler. Ser du ett butiksfönster med en påklistrad text, bild eller logotyp – då vet du vad vi pratar om.

Har besökare och personal svårt att skilja på köket och pingisrummet? Då kan utskuren fönsterdekor vara lösningen. Utskuren fönsterdekor kan nämligen även användas inomhus. Antingen för att göra det lättare att orientera sig i lokalerna eller som dekoration.

Tips! Har du flera mötesrum på kontoret? Varför inte namnge dem och se till att namnet tydligt står på dörren eller fönstret?

Vi kan foliering

Det finns mängder av folieringsmaterial både för temporär och permanenta lösningar. Berätta för oss om dina behov och tilltänkta användningsområden så har vi kunskap om resten. Vi kan dessutom hjälpa till med både utformning och installation.

Fakta om foliering

Fakta om foliering

Visste du att foliering kan vara både temporär och permanent?

Beroende på användningsområde finns foliering som håller längre men också foliering med egenskaper som möjliggör för kortare användning.

Vid kortare kampanjer kan det exempelvis vara praktiskt att använda material som är lätta att ta ner vid kampanjens slut.

För insynskydd, solskydd och logotyper som du kanske vill ska sitta uppe längre och finns hållbara och slitstarka material som håller upp till 12 år.

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.